Aukso altorius…

Justinas ADOMAITIS

adomaitis_justinasII.jpg„Aukso altorius, arba šaltinis dangiškų skarbų“ – taip Lietuvoje vadinosi pagrindinė kontrabandos prekė 1864-1904 metais (spaudos lotyniškais rašmenimis draudimo metais). Atgabenta iš Prūsijos į tuometį carinės Rusijos imperijos šiaurės vakarų kraštą (Lietuvą), ši maldaknygė kainavo visą žemės ūkyje dirbančiojo metų atlyginimą.

 

Knygnešystės (kontrabandos) fenomenas išgarsino mūsų šalį pasaulyje, padėjo sugriauti draudimais išlaikomą imperiją. XXI amžiaus Lietuva užsimojusi pakartoti savo istorinį skrydį: jau kitais metais pažaboti visose gyvenimo srityse suvešėjusią kontrabandą ir surinkti į šalies biudžetą milijardą litų.

 Tikėtina, jog šis politikų pramanas baigsis kaip ir anuomet – draudimus įteisinusios valstybės griūtimi. (O gal pasaulio galingieji mums paskyrė Trojos arklio lemtį Europos Sąjungoje?)

 Pabandyk savo darže sulaikyti polaidžio vandenį – jis tave apeis, išsigrauš, išardys užtvankas. Ir nutekės, kur norėjo. Taip prieš porą dešimtmečių atsitiko ir politinėje arenoje: žmonėms buvo leista, nors jiems atrodė – rinktasi. Tarsi pagal biblinį siužetą: vieni klupo kovodami, kiti kilo nuolankiai atidavę pagarbą šėtonui. Išlošė klausę pastarojo.

 (Plačiau šia tema laikraščio „Ūkininko patarėjas“ žurnalistas Justinas Adomaitis rašo straipsnyje „Aukso altorius…kontrabandinėje Lietuvoje“  mūsų svetainės „Komentaruose“)

 Nuotraukoje: Laikraščio „Ūkininko patarėjas“ žurnalistas Justinas Adomaitis

 

 

Panašūs straipsniai