Aktoriaus Ferdinando Jakšio lūpomis byloja Vaižgantas

Kundr_ir_aktorius_II.jpgSaulėtą 2010-ųjų rugsėjo 25-sios šeštadienį Malaišiuose ( Anykščių raj.), kur kadaise po šimtamečiais medžiais klestėjo Tumų sodyba, buvo pagerbtas devintasis klasiko Juozo Tumo-Vaižganto literatūrinės premijos laureates, kaunietis žurnalistas ir rašytojas Juozas Kundrotas. Tada Svedasų apylinkėje susitikę du “Vaižganto skaitymų” šventės dalyviai – kaunietis knygų autorius J.Kundrotas ir vilnietis aktorius Ferdinandas Jakšys (skaitęs dramaturgo Kosto Ostrausko kūrybą) bendravo kaip artimi, seniai pažįstami bičiuliai. Po įspūdingų “Vaižgantinių” laureatas prisipažino, kad su populiariu ir gerbiamu aktoriumi jis dažnai susitinka įvairiuose literatūriniuose vakaruose…

 

Juozas KUNDROTAS, 2010 m. Vaižganto literatūrinės premijos laureatas

 Kartais netikėtai sutinki žmogų, persimeti vienu kitu žodeliu, ir sieloje tampa šviesiau. Tai tarsi kokie dvasios aristokratai, skleidžiantys šviesą, dalijantys gerumą. Toks visada yra vilnietis aktorius Ferdinandas Jakštys, kurio sukurtus vaidmenis prisimeni ir po daugel metų: Piemenuką – iš J.Baltušio “Parduotų vasarų”, Drakoną (J.Švarco “Drakonai”), Ramoną iš meninio kino filmo “Suaugusiųjų žmonių žaidimai” ir kt.

 Ne taip seniai žavėjomės aktoriaus sukurtu Vaižganto paveikslu (pagal K.Ostrausko to paties pavadinimo pjesę), kurį išvydome Kaune, J.Tumo_Vaižganto memorialiniame muziejuje. Klausantis spalvingo, su giliu įsijautimu sukurto monologo, atskleidusio lietuvio literatūros klasiko gyvenimo peripetijas, mes, vakaro dalyviai, buvome pakerėti: produktyvus beletristas ir publicistas, aistringas visuomenininkas, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas, kanauninkas Juozas Tumas – Vaižgantas prieš mūsų akis iškilo visu savo vidiniu grožiu kaip gyvas.

 Suprantu, kodėl F. Jakšiui J. Tumo-Vaižganto paveikslas yra toks artimas. Juk ir aktorius yra kilęs iš to krašto, kur gimė ir vaikystę praleido būsimasis klasikas. Ir kunigaudamas įvairiose parapijose nuolat sugrįždavo į gimtuosius Malaišius. Čia atgaudavo jėgas, pabendraudavo su kaimynais, pasigrožėdavo vaizdingomis apylinkėmis.

 Į šias Anykščių vietas širdis traukia ir aktorių Ferdinandą .Jakšį. Čia klausa pagauna kosminius garsus; čia išdidėja gyvenimas ir darosi sunku jį visą apglėbti, apkabinti: čia gelmiškai pačią sielą paliečia J.Tumo – Vaižganto aura; čia artimi žmonės, artima aplinka, mieli širdžiai gamtovaizdžiai sukuria dvasinę harmoniją.

 Nuotraukoje: žurnalistas ir rašytojas Juozas Kundrotas (kairėje) ir aktorius Ferdinandas Jakšys, susitikę gimtuosiuose Juozo Tumo-Vaižganto Malaišiuose

                                                                                       Vladimiro Beresniovo nuotr.

 

 

Panašūs straipsniai