Darbotvarkėje: LŽS suvažiavimas, jo delegatai, šventes ir kasdienybė

Vladimiras BERESNIOVAS

susir_II.jpgLietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdybos posėdis prasidėjo šventiškai, nes su gėlėmis, suvenyrais ir sveikinimais buvo pagerbti nauji LŽS nariai, taip pat gimtadienius švenčiančios kolegės. Paskui valdybos nariai Daiva Budrienė, Vladimiras Beresniovas, Aušra Garnienė, Kristina Lukoševičiūtė, Birutė Mačienė, Lilija Stoškienė, Aurelija Žutautienė ir pirmininkas Vidas Mačiulis apsvarstė aktualius Kauno apskrities skyriaus gyvenimo, veiklos ir darbo klausimus, pradedant Lietuvos žurnalistų sąjungos XV suvažiavimu ir baigiant tradicine švente – senųjų metų palydomis.

 Laiškai LŽS suvažiavimui. Lapkričio 27-ąją Vilniaus Rotušės menėje įvyks Lietuvos žurnalistų sąjungos penkioliktasis suvažiavimas, kuriame gausiai dalyvaus ir Kauno apskrities delegatai (vienas nuo trijų LŽS narių). Pusšimtis kauniečių, taip pat LŽS narių iš Kauno krašto, suvažiavime pritars arba ne Lietuvos žurnalistų sąjungos valdybos ir tarybos veiklai, Įstatų keitimams, numatomoms ateities gairėms. Kadangi LŽS – tai visi šiai profesinei ir kūrybinei organizacijai priklausantys nariai, visi drauge turi rūpintis ir Lietuvos žurnalistų sąjungos veikla, kelti problemas, siūlyti naujas darbo formas, patys organizuoti. Dėl to LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis, norėdamas suaktyvinti narius, pasiūlė svetainėje www.kaunozurnalistai.lt artimiausiomis dienomis sukurti specialų puslapį „Laiškai LŽS suvažiavimui“, tam buvo vienbalsiai pritarta. Ne tik iš Kauno krašto, bet ir iš visos Lietuvos laukiama įdomių pamąstymų, ką man duoda LŽS ir kuo aš galiu ir turiu  prisidėti prie savo profesinės ir kūrybinės organizacijos veiklos gerinimo.El. laiškus siųsti adresu: lzskaunas@gmail.com

 Mūsų daug, bet …ne visi. LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos įskaitoje 156 nariai. 2010-siais į sąjungos narius priimti 9 Kauno ir Raseinių žurnalistai. Pareiškusių norą palikti Lietuvos žurnalistų sąjungą, nebuvo. Tik vienas kaunietis žurnalistas atsisakė sumokėti šių metų nario mokestį, tačiau prašymo, kad nori išstoti iš LŽS dar neparašė. Kaip ir tie, kurie tokios savo pareigos neatlieka jau dveji ar treji metai… Valdybos posėdyje nutarta iki LŽS XV suvažiavimo nesulaukus buvusių narių prašymo, išbraukti juos iš LŽS arba pagal Įstatus –  siūlyti pašalinti dėl simbolinio mėnesinio nario mokesčio ( 5 lt ) nemokėjimo. Galima suprasti ir pateisinti tuos, kurie keli mėnesiai iš eilės (pvz. „Kėdainių garsas“) negauna atlyginimo arba serga. Tačiau kai kurie, turėdami LŽS nario pažymėjimą, nors ir nepratęstą, negaliojantį juo naudojasi. Blogiausia, kad „skolininkai“ vengia dalyvauti ir skyriaus veikloje. Valdyba konstatavo, kad nors LŽS skyriuje narių daug, tačiau aktyvių žurnalistų mažai. Tai aktuali problema.

 „Kaunozurnalistai“ – jau populiari svetainė. Kai LŽS valdybos posėdyje, kuris pavasarį vyko Kaune, šio krašto žurnalistų vadas Vidas Mačiulis, išgirdęs, kad vėl dosniai skatinami tik Lietuvos žurnalistų sąjungos svetainės kūrėjai, pareiškė: „Kauniečiai, nieko negaudami, dirbdami be atlygio, sukurs ir turės savo internetinę svetainę!“ Tuo niekas tada nepatikėjo, tačiau  po mėnesio, jau gegužės viduryje wwwkaunozurnalistai.lt pateikė pirmąsias informacijas, komentarus, foto ir videoreportažus, kolegų sukurtu filmus. Per keturis mėnesius svetainės skaitiklis užfiksavo 25000 atvertimų, penki tūkstančiai iš jų – unikalūs. Tačiau tobulybei ir ieškojimams ribų nėra, todėl visi valdybos nariai, iki šiol nusišalinę nuo medžiagų pateikimo, savo skyriaus žurnalistinei svetainei, įsipareigojo rašyti komentarus, BLOGas, teikti informacijas… Svetainę turėtų pagyvinti ir „Laiškai LŽS suvažiavimui“,  tik jeigu kolegos bus atyvūs ir geranoriški.

 Laukia teismai ir …baudos. LŽS Kauno apskrities skyriaus įkurta viešoji įstaiga „Ketvirtoji valdžia“ paženklinta nesėkmėmis. Per penkerius metus pasikeitė net šeši nuomininkai, savo veiklą vykdę vos po  mėnesį kitą… Blogiausia, kad pusė iš jų „dingo“ net nesumokėję už komunalines paslaugas, nekalbant jau apie nuomą. Dėl to Kauno apylinkės teisme išnagrinėtos dvi civilinės bylos. Skola priteista, tik nėra kam jos atlyginti, nes buvusių nuomininkų UAB neturi nei pinigų, nei turto… Nesibaigia teismai ir dėl kaimynų, kurie šalia Žurnalistų namų pasistatę šiuolaikinį triaukštį, „užmiršo“ įvykdyti prieš penkerius metus pasirašytą keturšalę sutartį dėl darbų Žurnalistų namams atlikimo. Yra dar vienas „piniginis nemalonumas”. Nors Kauno miesto savivaldybės taryba yra atleidusi kūrybines sąjungas nuo žemės nuomos mokesčio, paaiškėjo, kad LŽS įkurta viešoji įstaiga turi mokėti už žemę, nors jos savo vardu neturėjo ir nesinaudojo… Kaip bus dėl finansų skyriaus priskaičiuotų šešių tūkstančių litų, nežino ir skyriaus pirmininkas bei viešosios įstaigos direktorius V.Mačiulis.

 Palydos – gruodžio 18-ąją. Kaip bepasibaigtų 2010-ieji, su rūpesčiais ar džiaugsmais, LŽS Kauno apskrities skyriaus nariai dešimtąkart rinksis į senųjų metų palydas. Šiemet jos vyks ne paskutinį ( nes tą dieną  šv. Kalėdos), o priešpaskutinį gruodžio šeštadienį – 18 d. 14 val. Susitikimo vieta ta pati – Kauno žurnalistų namai, V.Putvinskio g.48. Čia savitas, jaukus ir orginalus kinų restoranas „Panda“, kuriame žurnalistai galės ramiai, gražiai švęsti . Šį kartą palydėtuvių scenarijaus autorės ir organizatorės mama ir dukra – LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos narės Lilija Stoškienė ir Austė Korbutė. Laukiama, kad LŽS nariai praneš apie savo dalyvavimą tradicinėje šventėje, kurios metu bus paskelbtas metų „Žurnalistikos riteris“ bei „Špilkos“ laureatas.

 Nuotraukoje: Grupė LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos narių, kurie susirinkime aptarė aktualius savo veiklos klausimus

                                                                                                                Vladimiro Beresniovo nuotr.

 

Panašūs straipsniai