Nuotraukose liko – Amžinybėn iškeliavę džiazo virtuozai

Albertas Švenčionis
Gintautas_Abarius_II.jpg

Gyvenimas negailestingas. Vienus anksčiau, kitus vėliau, tačiau visus be išimties – pašaukia Aukščiausiasis. 2010-ųjų rugpjūčio 10-ąją Jungtinėse Amerikos valstijose, Šiaurės Karolinos ligoninėje užgeso penkiasdešimt vienerių džiazo pianistas Gintautas Abarius. Penkerius metus atlikėjas ir kompozitorius kovojo su baisiausia šio amžiau liga, vadinama vėžiu. Gintautas sunkiai sirgo, bet buvo optimistas. Ir paskutinį kartą, per savo penkiasdešimtmetį viešėdamas savo gimtinėje Lietuvoje, jis tikėjo arba artimuosius savo žodžiais ramino, kad jo liga traukiasi ir jis pasveiks…

Gintautas Abarius žemiškąją kelionę baigė jau beveik apakęs ir kurčias… O aš visada šį muziką prisiminsiu jauną, gražų, pasitikintį ir sugebantį savo grojimu užkariauti visų klausytojų širdis ir jausmus. Šiemet sukako 30 metų, kai gimė Birštono džiazo festivalis. Pirmajame, 1980 metais pasirodė ir Gintautas Abarius drauge su A Fedotovu ir B Vaino. 1982-aisiais (festivalis rengiamas kas dveji metai) Birštone grojo su A.Fedotovo kvartetu, dar po poros metų – vėl su trio. 1986 metais pirmąkart pasirodė jau Gintauto Abariaus vadovaujamas ansablis. Paskutį kartą Birštono džiazo festivalyje 1988 metais – grojo Gintauto Abariaus „Jazz Archiv“ kvartetas.

Mano teko didelė laimė dalyvauti visuose – nuo pirmojo iki paskutiniojo – Birštono festivaliuose ir fotografuoti visus iki vieno muzikantus. Foto archyve išliko ir Gintautas Abariaus (Kauno žurnalistų svetainei pateikiau sustabdytą akimirką , kai festivalyje buvo apdovanojamas džiazo virtuozas).

Pernai Anapilin buvo palydėtas ir kaunietis džiazo puoselėtojas Romualdas Grabštas, keliskart grojęs ir Kauno žurnalistų spaudos baliuose. Romualdo ansamblis, vėliau bigbendas ir džiazo orkestras Biršono festivaliuose dalyvavo 1980 – 2008 metais. Šiemet Birštone irgi Kauno džiazo orkestras, deja, jau be maestro Romualdo Grabšto, kuris irgi amžiams išliks mano fototekoje…

Gal kuris nors Kauno žurnalistas, besidomintis muzika ir jos atlikėjais, vartydamas mano trisdešimties metų Birštono festivalio nuotraukas, susidomės jo buvusiais dalyviais ir parašys knygą apie Išėjusius džiazo virtuozus?
jazz82_1_.gif

Panašūs straipsniai