Nepriimam. Neišbraukiam. Negąsdinam. Tik primenam…

Vidas Mačiulis

LŽS valdyba į tikruosius narius priėmė aštuonis spaudos, radijo ir televizijos žurnalistus, o keturis buvusius profesinės sąjungos narius išbraukė. Šį kartą kauniečių – nei priimtų, nei pašalintų LŽS narių nebuvo, nes nebuvo norinčiųjų papildyti mūsų gretas, kaip ir jas palikti. Pagal Lietuvos žurnalistų sąjungos priimtus įstatus į LŽS priima ir iš jos šalina tik Valdyba. Atskirų skyrių ar klubo valdantieji organai tokios teisės neturi. Gali tik paskatinti taip padaryti.

„Žaliajame slėnyje“, kuris yra tarp Klaipėdos ir Palangos, buvo surengtas seminaras Žemaitijos žurnalistams bei išvažiuojamasis LŽS valdybos posėdis. Grožėtis vasarišku pajūriu nebuvo laiko. Aptarus šiandinines žurnalistikos problemas, patvirtinus Lietuvos žurnalistų sąjungos eilinio suvažiavimo, kuris 2010-ųjų lapkričio 27-ąją įvyks Vilniaus Rotušėjė, Įstatų keitimo komisiją, priėmus į LŽS naujus narius ir išbraukus nenorinčius jais būti, skyrių ir klubų pirmininkai išskubėjo į namus.

LŽS Kauno apskrities skyriaus sąrašuose dabar yra 154 spaudos, radijo ir televizijos darbuotojai. Tačiau koks tikslus kauniečių profesinės sąjungos narių skaičius kol kas neaišku. Liepos 1-ąją baigiasi nario mokėjimo už 2010 metus laikas. Tačiau yra narių, kurie jau vieneri ar net dveji metai pamiršę atlikti savo pareigą. Nežinoma, ar jie užuomaršos, ar nusprendė atsisakyti LŽS nario pažymėjimo. Jeigu taip, turėtų pateikti prašymą išbraukti juos iš LŽS narių, kaip pasielgė tie keturi (vilniečiai ir panevėžiečiai) buvusieji. Galima ir reikia kaltinti šalyje vis dar esančią krizę. Tačiau kas mėnesį skirti po 5 litus nario mokesčiui kai kas negalėjo ar nenorėjo, kai žurnalistų atlyginimas ir honoraras buvo solidesnis.

Kur panaudojamos surinktos kuklios lėšos? Kadangi visi LŽS nariai priklauso ir Tarptautinei žurnalistų federacijai, dalis pinigų skiriama metiniam mokesčiui, kaip ir LŽS fondui, kuris skirtas teisinei kolegų konsultacinei pagalbai. Likusios lėšos lieka skyrių ir klubų sąskaitose ir naudojamos jų veikloje. Kauno skyrius už surinktus pinigus pagerbia konkursų laureatus, jubiliatus, skiria lėšas gėlėms, gedulingiems vainikams, užuojautoms. Nario mokestis, kurio pakaktų gal tik porai mėnesių, nenaudojamas pastato išlaikymui, komunalinių ir ryšio paslaugų mokesčiams.

Jau treti metai LŽS Kauno apskrities skyrius netvirtina ir neįpareigoja savo atstovo būti atsakingu už nario mokesčio rinkimą (jis yra mokamas, o ne renkamas ir juo labiau „išmušinėjamas“, kai elektroninės bankininkystės amžiuje viską galima atlikti internetu). Jeigu kuris nors valdybos narys paklausia ar primena apie nesumokėtą mokestį, tai tik vedinas geranoriškų paskatų, primindamas kolegoms apie jų pareigą. Juo labiau dėl to aplaidumo Kauno apskrities skyriaus valdyba nė vieno nario nesvarstė ir nesiūlė šalinti iš LŽS. Tik Lietuvos žurnalistų sąjunga, besiruošianti eiliniam suvažiavimui ir vadovaudamasi LŽS įstatais, tikrina ir nagrinėja kiekvieno atskiro nario įskaitą ir priklausomybę LŽS. Taip buvo ir 1996 metais įvykusio suvažiavimo išvakarėse. Tada irgi ne vienas žurnalistas liko už savo profesinės sąjungos „borto“.Tiems, kas dar neapsisprendė rašyti pareiškimą išstoti ir nori likti LŽS, primename Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus duomenis: Swedbank; a/s LT31 7300 0100 0224 8443 ; į/k 193413282. Taigi, pats LŽS Kauno apskrities skyrius į sąjungą nepriima. Iš jos nešalina ir negąsdina, kad taip darys, o tik primena apie žurnalistų sąjungos narių pareigą.

Panašūs straipsniai