Jeigu žiniasklaidos bendrovė “Diena Media” milijonieriaus rankose?

Laimutis GENYS

„Žalgirio” krepšinio klubas, naujosios Kauno arenos valdymas, žiniasklaidos priemonės, tarp kurių yra ir didžiausias miesto dienraštis. Visa tai — verslininko milijonieriaus Vladimiro Romanovo naujausieji užmojai.Svarbiausios gyvenimo sritys – vienose rankose? Kas toliau — Lietuvos „romanovizacija”?

Prieštaringai vertinamas verslininkas V.Romanovas iš velionio verslininko Šabtajaus fon Kalmanovičiaus perėmė „Žalgirio” krepšinio klubą. Paskui sugebėjo laimėti naujosios arenos Nemuno saloje valdymo konkursą ir 25 — erius metus šeimininkaus prestižiniame miesto statinyje. Prieš keletą savaičių savo pozicijas visuomenėje V.Romanovas sutvirtino finansuodamas žiniasklaidos bendrovės „Diena Media” įsigijimą. Kaip šias permainas vertina žinomi kauniečiai — menininkai, verslininkai, mokslininkai?

Audrys Karalius, architektas:
„Vykdomas juodžiausias planas, apie kurį kolegoms kalbėjau prieš metus. Tada sakiau, jog V.Romanovas ims „Žalgirį”, paskui sporto rūmus, o dabar paėmė ir miesto laikraštį. Kitas jo žingsnis, mano nuomone, savivaldybė. Netikiu, kad nacionalinė šokių žvaigždė, prieštaringa asmenybė nepasinaudos galimybe tapti Kauno meru. Esame naivuolių miestas. Vieną kartą jo piliečiai turėtų atsiriboti nuo šio žmogaus”.

Leonidas Donskis, filosofas ir kultūrologas, Europos parlamento narys:
„Įtakų išskaidymas sudaro galimybę gyvuoti demokratijai, o jų monopolizavimas kelia rimtą grėsmę. Kai, švelniai tariant, keistokas žmogus paima prestižinę miesto komandą, o paskui sugalvoja valdyti areną, jau kyla tam tikros grėsmės. Tačiau, kai tas pats žmogus imasi užvaldyti viešąją ervę, jau tikrai gali nukentėti Kaunas. Oligarchinis modelis labai pavojingas, ypač dabar, kai Lietuvoje trūksta tvarios demokratijos. Tas pats V.Romanovas užsimanys ir politinės valdžios, o jei ją pasieks, įtvirtins principą, jog už pinigus galima viską nusipirkti. Apie tai reikia rimtai susimąstyti ne tik kauniečiams, bet ir visiems lietuviams”.

Liutauras Varanavičius, Lietuvos futbolo federacijos prezidentas:
„Pas mus dabar investuoja tie, kas gali ir turi ką investuoti. Jei nėra kitų investuotojų, nuperka tie, kas turi pinigų. Mes, kurie negalime investuoti, neturėtumėme jų kritikuoti. Žinoma, su morale ne visada gerai, tačiau mūsų valstybėje dabar moralė ne pirmoje vietoje”.

Gediminas Budnikas, buvęs „Žalgirio” krepšininkas:”Gyvenimas parodė, jog V.Romanovas — nenuspėjamas žmogus. Tai yra didžiausia problema. Nesuprantu, kodėl žmogus futbolą lygina su krepšiniu, o žaidimo strategiją mato piešdamas piramides. Mums, „Žalgirio” veteranams, tai sunku suprasti. Kaip bus valdoma naujoji sporto arena? Baisu, kad galime negarbingai nuskambėti visoje Europoje”.

Zigmas Lydeka, Vytauto Didžiojo universiteto rektorius:”Bet kokia monopolija turi ir teigiamų, ir neigiamų pasekmių. Gal ir gerai, kad V.Romanovas ėmėsi valdyti sporto areną, nes niekas nesiryžo to daryti. Aš visada buvau už nepriklausomą žiniasklaidą, tačiau tai beveik neįmanoma. Jei naujasis savininkas nesikiš į žurnalistų darbą, nesiims turinio reikalų, tada gal ir gerai. Tačiau jei bus kitaip, tai rezultatą sunku prognozuoti.

Algis Krupavičius, Kauno technologijos universiteto profesorius, politologas:”Įžvelgiu nelabai gerų tendencijų — vienas žmogus valdo žiniasklaidos dalį, sportą, pramogas ir nemažą dalį finansinio sektoriaus. Atsiranda noras daryti poveikį visuomenei, dalyvauti politikoje. Tai rimtas galvosūkis, kaip šiuos dalykus sureguliuoti”.

Ramūnas Šalūga, verslininkas, buvęs Kauno „Žalgirio” generalinis direktorius:
„Šis žmogus yra neprognozuojamas, o savo rankose turi labai svarbius visuomenės veiklos svertus. Manau, jog kiekvieną gyvenimo sritį turi tvarkyti profesionalai. Krepšinio ir arenos valdymo reikalus V.Romanovas gal ir gali šiek tiek išmanyti, tačiau laikraštį turėtų leisti profesionalai”.

Romualdas Požerskis, fotomenininkas, Nacionalinės premijos laureatas:”Kai kurie milijonieriai paliko ryškų pėdsaką istorijoje. Jie — puikūs meno mecenatai. Štai Gugenheimas buvo reiklus architektams ir pareikalavo iš menininkų tobulų projektų, kuriuos paskui pats finansavo. Nežinau, kaip bus Kaune. Apie sportą supranta beveik visi, tačiau apie meną — nedaugelis”.

Egidijus Aleksandravičius, istorikas, VDU profesorius:”Kai formuojasi monopolis, griūva moralinio jautrumo ribos. Kadangi krepšinis laikomas lietuvių religija, tai tie, kas valdo krepšinį, gali manipuliuoti žmonėmis, būti žinomais visuomenėje. Nelieka kritikos resursų, nesiformuoja konkurencija. Tačiau dėl to galime kaltinti ir patys save”.

Jurgis Gimberis, rašytojas:
„Bet kokia monopolizacija yra blogai. Man įdomu, kodėl taip atsitiko, jog miesto dienraštį finansuoja šis žmogus. Manau, jog dabar laikraštis bus kryptingesnis, turės konkrečius taikinius. Negalime atmesti, jog V.Romanovas panorės tapti Kauno meru, nors, mano nuomone, mero postas nėra pati geriausia karjeros pozicija”.

Vladimiras Romanovas, Ūkio banko investicinės grupės prezidentas:”Nežinau, iš kur informacija, kad aš pirkau žiniasklaidos priemones. Jei bankas duoda pinigus pirkti žiniasklaidos bendrovę, tai nereiškia, kad aš perku. Tai tik banko operacijos.Manęs media nedomina. Jei norėčiau pirkti laikraščius, tai viešai apie tai ir sakyčiau”.

Nuotraukoje: Publikacijos autorius, “Laikinosios sostinės” žurnalistas Laimutis Genys
                                                                                                     Modesto Patašiaus nuotrauka

Panašūs straipsniai