Visada reikia klausyti vidinio balso…

LŽS narė Kotryna LINGIENĖ, žurnalo ,,Kaunas pilnas kultūros

Praėjusį rudenį gavau žinutę iš tauragiškio Kasparo, kuris, turėjęs rekomendacijų, man ir vyrui Kęstučiui, pasiūlė parengti žurnalą apie Tauragę, 2023 m. Lietuvos kultūros sostinę. Kiek pasvarstę, nutarėm visų pirma aplankyti miestą, kurio gerai nepažįstam, tiesa, mano prosenelis tenai palaidotas…

 

Išvyka buvo tikrai puiki, savivaldybėje apsilankėm, išgirdom istorijų ir apie tai, kaip atsirado frankofoniškasis Tauragės mašinų turgus. Buvo gera proga susipažinti ir su LRT RADIJO laidos „Kultūros savaitė“ bendradarbe, rašytoja Renata Karvelis, kuri dirba Tauragės krašto muziejuje „Santaka“, organizuoja menų festivalius..

 

Atsiveikinus neapleido mintis, kad būtent Renata ir yra geriausia pasakotoja apie Tauragę tiems, kurie šio miesto dar nėra atradę, tuo pačiu vietos gyventojams ji – ,,durininkė” į netikėtas perspektyvas. Mes pagalvojom apie žurnalą, apmąstėm jo struktūrą, pavadinimą, būsimus herojus. Bet projekto atsisakėme, nes buvo dvi priežastys. Pirmiausiai – laiko stoka, bet dar labiau – suvokimas, kad neturime teisės pasakoti apie miestą jame nepraleidę daugiau laiko, nepagyvenę juo. Nebuvo smagu atsisakyti, bet kitaip nebuvo įmanoma – norint profesionaliai sukurti.

 

Ir va, artėjant vasarai Renata Karvelis man parašė, kad išleidžia knygą „Miestas ir menininkas. Tauragės kultūros maršrutai“, o jos apsisprendimui turėjo įtakos tas mūsų rudeninis prisėdimas prie kavos. Na, fantastika, pagalvojau. Tai nėra įprastinis turistinis vadovas (nors jame yra žemėlapis). Tai autorinių Renatos tekstų, komentarų, meninių tyrimų, poezijos koliažas, įtraukiantis ir į miestą, ir į festivalį „Kvadratu“, ir į pačią sudarytoją, kuri neaukština, bet ir neteisia, neaikčioja, bet ir nerypauja. Tikras daiktas. Laimingi miestai, kuriuose gimsta tokie kūriniai.

 

Ačiū  Renatai, nes tai tikrai geresnė dovana Tauragei, nei kauniečių sudėliotas ir gausiai iliustruotas žurnalas. Pritariu autorei, kad pasaulis sutvertas iš raidžių. Nors leidinio tiražas – vos 70 egz. , ir aš jų vieną turiu! O festivalis ,,Kvadratu” , Tauragėje prasidėjęs birželio 2-ąją, tęsis iki spalio mėnesio.

 

Nuotraukose: LŽS narė Kotryna Lingienė ir tauragiškės Renatos Karvelis išleista knyga

 

 

Panašūs straipsniai