Žurnalistės P.Dumšienės istorijos pradės kelionę nuo spaustuvės

Vidas Mačiulis, LŽS Kauno apskrities skyriaus pirmininkas

 

Pasaulis turi Perpetuum mobile, o kauniečiai žurnalistai – Perpetua Dumšienę, kurios gyvenimas yra nesustojantis, dinamiškas, darbingas, kūrybingas. Šv. Velykų išvakarėse jos parašytos knygos ,,Ar paveldimas pilietiškumo genas“ rankraštis atiduotas spaustuvėn ir Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse jau sveikinsime kolegę su naujais ieškojimais ir atradimais.

 Žurnalistė visada yra tenai, kur kultūra, menas ar kilnūs pilietiškumo atšvaistai. Toks Perpetua vidinis šauksmas, kurį pagilina, įpareigoja ir skatina kūryba. Ilgametė ,,Šviesos“ leidyklos projektų vadovė pirmaisiais atkurtos nepriklausomos mūsų valstybės metais buvo priimta į Lietuvos žurnalistų sąjungą, tapo valstybės pripažinta meno kūrėja.

Gavusi Kultūros tarybos vardinę stipendiją, ji apie poetą Antaną Kalanavičių ilgai ir kruopščiai rinko medžiagą archyvuose, susitiko su iškiliais kūrybos žmonėmis, pateikė savo asmeninius potyrius ir išleido neįkanuojamą knygą ,,Dulkėto erškėčio ugny“. Už tai autorė buvo apdovanota garbinga literatūrine Vaižganto premija. Toks kūrybos įvertinimas paskatino Perpetua Dumšienę naujiems ieškojimams.

Kai rašau šias eilutes, dar ne tik nemačios jos naujos knygos maketo, bet ir rankraščių neskaičiau, neperžiūrėjau nuotraukų, bet jaučiu, žinau, kad kolegė stebėjo ir vertino mūsų pilietiškumą – labai svarbų gyvenimo reiškinį. Įdomu, kokie mes buvome, kokie esame gėrio ir blogio, taikos ir karo akivaizdoje… Ir kokie būsime po didžiulės Ukrainos tautos nelaimės, apie kurią išgirdo, pirmieji pagalbos ranką ištiesė kilnūs Lietuvos žmonės. Tai svarbus ir mūsų tautos pilietiškumo barometras. Kiekvienas esame skirtingas, savaip žiūrime į naujus gyvenimo reiškinius. Todėl įdomu, kokį pilietiškumo geną atskleidė savo knygoje LŽS ir NŽKA narė Perpetua Dumšienė?

Perskaitysime, žinosime. Ir pagal knygoje pateiktus pavyzdžius, vertinsime savo pilietiškumo geną!

Panašūs straipsniai