ŽURNALISTAS IŠ TOLI, BET TAIKLUS, LYG BŪTŲ ŠALIA…

DELFI publikacijos santrauka

 

Žurnalistas Vidas Rachlevičius, Kaune gimė 1971-ųjų gegužės 8-ąją, ilgai gyveno ir kūrė Vilniuje, 1990-taisiais tapo laikraščio ,,Lietuvos rytas” vyr. redaktoriaus pavaduotoju, priedo jaunimui ,,MES” redatoriumi. 1995-aisiais porai metų sugrįžo į gimtąjį miestą, nes buvo paskirtas laikraščio ,,Laikinoji sostinė” vyr. redaktoriumi. Grįžęs tikrojon šalies sostinėn redaktorius, puikus politikos ir visuomenės aktualijų komentatorius V.Rachlevičius buvo ,,Lietuvos žinių”, ,,Verslo klasės”, ,,Versus”  kūrėjas..

 Dabar Vidas Rachlevičius gyvena ir dirba Jungtinėje Karalystėje, tačiau Lietuvą ne tik įdėmiai seka, bet ir komentuoja įvairius mūsų gyvenimo reiškinius. Kolega yra ,,DELFI” portalo autorius ir iš Lodonos siunčia savo komentarus, kurie susilaukia daug skaitytojų.

Paskutinį savo straipsnį Vidas Rachlevičius pavadino ,,Lietuviškas šariatas arba Iranas prie Baltijos”. (ttps://www.delfi.lt/news/ringas/lit/vidas-rachlevicius-lietuviskas-sariatas-arba-iranas-prie-baltijos.d?id=92918853).

kaunozurnalistai.lt pateikia trumpą ištrauką apie mūsų, žurnalistų ir leidėjų gyvenimą.

 

Kažkada Lietuva turėjo vieną iš liberaliausių žiniasklaidos įstatymų, nebuvo jokių rimtesnių bandymų riboti žodžio laisvę. Tačiau dabartinė valdančioji neomarksistų koalicija per labai trumpą laiką sukūrė sistemą ir baime pagrįstą visuomeninę atmosferą, ir Lietuva tapo savotišku Iranu prie Baltijos. Jokia Europa čia net nekvepia. Jau susiformavo grupė gerai matomų vyriškos ir moteriškos lyties save „nepriklausomais“ pozicionuojančių ajatolų, kurie ir kurios budriai seka, kad visuomenė griežtai laikytųsi „konservatoriško šariato“ taisyklių. O juk palyginti neseniai vienas iš tų ajatolų savo komentare citavo Volterą: „Aš nesutinku su tuo, ką jūs sakote, bet aš pasiryžęs mirti už jūsų teisę tai pasakyti.“ Dabar jie su neslepiama neapykanta puola oponentus, kuriais tampa visi, kurie tik pradeda galvoti savo galva. Viešojoje erdvėje lietuviškiems ajatoloms yra suteikti aukščiausi minaretai, todėl jie tapo labai įtakingais visuomenės nuomonės formuotojais. Demokratijos degradaciją iliustruoja vos keli faktai. Štai laidų vedėjas Virginijus Savukynas dėl teisingumo ministrei Ewelinai Dobrowolskai nepalankaus įrašo feisbuke sulaukė didelių nemalonumų. Jis LRT etikos kontrolierės pripažintas pažeidęs 3 etikos kodekso straipsnius ir dėl to įpareigotas pašalinti įrašą, o LRT administracijai rekomenduota V. Savukynui skirti nuobaudą. Tokių draudimų nebuvo net vėlyvuoju sovietmečiu. Tuo tarpu LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė užsiima mobingu, o žmonių kalba – cenzūra, ir ėmėsi persekioti Vilniaus universiteto dėstytoją doc. dr. Jolantą Mažylę bei nurodinėti, kokiose televizijose ir laidose ji gali ar negali dalyvauti. Į tai buvo įveltos įvairios institucijos, kurių nariai rimtais veidais posėdžiauja, rašo popierius, kažką svarsto…
 

P.S. www.kaunozurnalistai.lt dar nerašė apie Virginijų Savukyną, tačiau kolegos, Lietuvos žurnalistų sąjungos nario džiaugsmus ir rūpesčius, kaip ir istoriją su LŽS Vilniaus skyriaus pirmininke Jolanta Mažyle, būtinai parašysime.

 

Panašūs straipsniai