Gegužės pabaigoje Kauno valstybinis muzikinis teatras kviečia į baleto „Dezdemona“ premjerą!

Kauno valstybinis muzikinis teatras gegužės pabaigoje žiūrovus pakvies į premjerą – gegužės 26, 27, 28 ir 31 dienomis rodys baletą „Dezdemona“. Skubėkite įsigyti bilietus, nes vietų kasdien lieka vis mažiau.

Šoks teatro ir kviečiami baleto šokėjai

Ar įmanomi tikri jausmai, aistros – visa, kas gražiausia gyvenime – be moters?“, – prieš daugiau nei dvi dešimtis metų retoriškai klausė kompozitorius Anatolijus Šenderovas, kurdamas muzikinę partitūrą šiai istorijai.

„Mano baleto muziką įkvėpė Shakespear‘o dramos aistros, nepaprasta meilė, pasiaukojimas, kita vertus – negebėjimas pasitikėti didžiosiomis žmogiškomis vertybėmis ir nepateisinamas savo ambicijų sureikšminimas. Tokiais atvejais visada atsiranda koks Jagas…
Tema, regis, aktuali visais laikais“.

„Kurdamas muziką baletui, visada laikausi nuomonės, kad baletas yra ne veiksmas, o įspūdis, sukeltas veiksmo. Tai viską pasako. Mano baleto muzikoje yra meilė, aistra, pavydas, klasta… O į klausimą, kiek joje Shakespeare’o, atsako „Dezdemonos“ statytojai – choreografas, scenografas, kostiumų dailininkas. Shakespeare’o tragedijos aistros yra visiškai aktualios šiandien. Ir meilės troškimas, ir baisus pavydas, ir siaubinga niekšybė. Tačiau dar kartą balete pasakoti visiems žinomą istoriją būtų kvaila. Be to – ar įmanoma?

Tai reikštų, kad nesilaikiau siužetinės linijos, o rašiau simfoninę muziką. Ji įkvėpta vienokių ar kitokių jausmų, susijusių su įvykiais scenoje, personažų charakteriais, egzistuojančiais mano vaizduotėje. Aš jau seniai „pastačiau“, „sušokau“, sukūriau „scenografiją“ savo įsivaizduojamam baletui… Man tai yra tas pats, kaip girdėti orkestrą, kuriam rašau.
Nėra baletinės muzikos – yra tik gera arba bloga muzika, o sušokti galima absoliučiai viską, kartais tam net muzikos nereikia…“

Publikai svarbu paveikumas. Savo kūryboje nekeliu sau tikslo sukurti tai, ko dar nebuvo. Kažkas pasakė: „Neieškokite naujo, bet ieškokite amžino“.

Anatolijus Šenderovas

Kompozitoriaus A. Šenderovo baletas „Dezdemona“ buvo pripažintas geriausiu Metų muzikos kūriniu LT-2005 sceninių kūrinių kategorijoje.

Muzikos vadovas ir dirigentas Ričardas Šumila
Choreografė Anželika Cholina
Dirigentas Julius Geniušas
Scenografas Marijus Jacovskis
Kostiumų dailininkė Olga Filatova Kontrimienė

Kauno valstybinio muzikinio teatro informacija ir nuotrauka

 

 

Panašūs straipsniai