Apie ligas ir gydymąsi. Ar geriant antibiotikus verta vartoti gerąsias bakterijas?

Virginija Grigaliūnienė, LŽS Kauno apskrities skyriaus narė, emedicina.lt redaktorė

„Po COVID-19 ligos išsivystė plaučių uždegimas. Ligoninės priėmimo skyriuje apžiūrėjusi ir tyrimus įvertinusi gydytoja skyrė antibiotikų, – pasakoja kolegė. – Nuėjau į vaistinę, o ten ėmė įkyriai siūlyti probiotikų. Esą visada, vartojant antibiotikus, šios geros bakterijos yra reikalingos. Kažkur esu girdėjusi, kad antibiotikai negailestingai žudo visas bakterijas – tiek sukėlusias ligą, tiek atliekančias gerą darbą organizme, tai koks tikslas gerti gan brangias vaistininkės rekomenduotas bakterijas, jeigu jas antibiotikai vis tiek sunaikins? Kai to paklausiau vaistininkės, ši kiek sutriko ir išlemeno, esą bakterijas reikėtų gerti baigus vartoti antibiotikus – tada antibiotikai jų nesunaikins. O kodėl nepasakė to iš karto? Garsiai suabejojau „gerųjų bakterijų“ veikimu ir dėl to, kad iš pažįstamo gydytojo gastroenterologo buvau girdėjusi, kad tokios „sintetinės bakterijos“ organizmo paprasčiausiai pašalinamos lauk, taigi iš jų – jokios naudos. Išgirdusi šią mano abejonę, vaistininkė tik kažką neaiškiai numykė ir daugiau jau jokių bakterijų nebesiūlė. Tai va ir žinok, žmogui, ko gali vaistinėje prisipirkti… Gal net to, ko visiškai nereikia… O juk probiotikų kainos – kosminės!“

Kolegės nuoskaudos nenustebino. Iš tiesų, dažnas su tokia situacija esame susidūręs.

„Gerųjų“ bakterijų, arba probiotikų, galima nauda organizmui tiriama jau daug metų, deja, kaip prieš kurį laiką žiniasklaidos atstovams yra patvirtinęs Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos vadovas prof. Juozas Kupčinskas, kol kas įrodymų, kad tos bakterijos turėtų kokį nors teigiamą poveikį, nėra.

Tą patį žurnalistams yra patvirtinusi ir šeimos gydytoja Rūta Radzevičienė.

„Yra žinoma, kad antibiotikai naikina visas organizmo bakterijas – tiek gerąsias, tiek sukeliančias infekcijas, – sakė ji.  – Tačiau remiantis įrodymais pagrįsta medicina, nėra duomenų, pagrindžiančių probiotikų vartojimą, geriant antibiotikus“.

Anot gydytojos, ir žymūs Lietuvos mikrobiologai nerekomenduoja vartoti probiotikų, nes, jų teigimu, šios bakterijos neturi galimybių įsitvirtinti žarnyne – tiesiog tranzitu jį prakeliauja ir pasišalina. O tikrai pasitarnausime organizmui, jei vartosime gerųjų bakterijų turinčius raugintus vaisius ar daržoves (raugintus kopūstus, agurkus), pieno produktus, tokius kaip kefyras, natūralus jogurtas. Probiotikų yra ir česnakuose, svogūnuose, bananuose, neapdorotose grūdinėse kultūrose.

Nuotrauka skolinta iš bambuko.lt

Panašūs straipsniai