Vakar Kauno baseine vos nenuskendo mažylė. Išgelbėjo lankytojai…

Virginija Grigaliūnienė, LŽS Kauno apskrities skyriaus narė

Šiurpdama perskaičiau policijos pranešimą, kad vakar, sausio ketvirtosios vėlų vakarą, Kauno Žalgirio arenos baseine tik per plauką nenuskendo ketverių metukų mergytė. Kaip šįryt jau parašė žiniasklaida, į gilų baseiną įkritusį vaiką atsitiktinai pastebėjo baseino lankytoja, kuri jį, jau be sąmonės, ir ištraukė iš vandens, ir puolė gaivinti! Tik tada pasirodė mažylio motina, į baseiną atėjusi su dar vienu mažu vaikeliu.

Tiesą sakant, jau ne užuojautą tokiai ir panašioms „rūpestingoms“ motinoms norisi išsakyti, o piktai rėkti: kada gi jūs, mažų vaikų turintys tėvai, ateisite į protą? Kada prižiūrėsite vaikus taip, kaip privalote prižiūrėti? O jei to nesugebate – neikite į baseiną išvis!

Kodėl taip rašau? Todėl, kad pati tame baseine reguliariai lankausi ir matau, kaip kai kurie tėvai su mažais vaikučiais elgiasi. Protu nesuvokiama, ar jiems dar nepakako tragedijos Anykščiuose, kad lyg niekur nieko mažus vaikučius vandenyje palieka be priežiūros!

Štai anądien stoviu baseine prie srovių, o čia pat, mano akių lygyje – vaikų baseinėlis su atrakcijomis. Pastebiu, kad du dar nelabai tvirtai galintys paeiti pypliukai ( vienas kokių pusantrų metukų, kitas gal dvejų su puse) turškiasi vandenyje, bando užlipti laiptais, kad nusileistų nuo vandens kalnelio, bet taip ir neįstengia to padaryti, tai vėl grįžta į baseinėlį, griuvinėja vandenyje, kuris siekia iki kelių, vienas kitą stumdo. O tėvų šalia šitų pypliukų – nė vieno! Neiškentusi paklausiu, kur jų mama ar tėtis. Mažyliai suklūsta – man nieko neatsako (gal dar nemoka kalbėti?), bet ima dairytis, akytėmis kažko ieško. Ogi taip – netoliese, sūkurinėje vonioje, maloniai šnekučiuojasi jauna pora, kurie tik vienam mažyliui pradėjus verkšlenti atsisuka į vaikų baseinėlį ir ima savo vaikučius drausminti – „na kas atsitiko, ko čia bliaunat?“

Negaliu to nutylėti – pasiūlau mažamečius prižiūrėti rūpestingiau, primenu, ką nuolat garsiai pakartoja baseino administracija – kad tokių mažučių vaikelių jokiu būdu nereikėtų palikti be priežiūros. Juk maža kas gali nutikti – ne tik chloruoto vandens mažyliai gali prisiryti, bet ir paslydę susižaloti! Kol toliau esantys tėvai susigaudys, kas vyksta, gali ir pati didžiausia tragedija įvykti.

Tačiau į šią mano pastabą kone pusę kūno išsitatuiravusi jauna ponia atšauna „Koks tavo reikalas! Savęs žiūrėk!“ Belieka tik padėkoti, kad ponia esanti tokia mandagi… Vis dėlto iš sūkurinės vonios ji pagaliau išsiropščia ir prieina prie savo vaikučių.

Tokie vaizdai, kai mažyliai laksto vaikų SPA zonoje, o tėvai kažkur „grybauja“, ŽALGIRIO arenos baseine – ne naujiena. Dažniausias vaizdas – mažyliai be priežiūros turškiasi vandenyje, o tėvai arba sėdi sūkurinėje vonioje, arba prie staliuko bare kažką gurkšnoja, arba – išsidrėbę ant gultų ir „įkritę“ į mobiliuosius telefonus. Iki nelaimės – akimirka! O jei bėda, tokie „rūpestingi“ tėvai, ko gero, pultų kaltinti gelbėtojus, kad nesužiūrėjo jų vaiko, bet ne save. Kiek gi tai tęsis? Pritariu jau pasigirdusiems siūlymams – jeigu gelbėtojai pastebi, kad mažamečiai palikti be suaugusiųjų priežiūros – individualiai įspėja, o jei to negana – griežtai pareikalauja iš baseino erdvės pasišalinti, nesvarbu, kiek laiko tespėta išnaudoti.

Beje, skaitant apie vakarykštį atvejį kilo dar vienas klausimas – tokiu laiku, apie 21 valandą, tokio amžiaus vaikas turėtų jau miegoti savo lovytėje, o ne žioplinėti baseine. Juk vaikelis į suaugusiųjų baseiną galėjo netyčia įkristi ir dėl nuovargio. Taigi iš tiesų laikas griežtinti vaikų priežiūros tokiose vietose tvarką, kad didelei nelaimei būtų užbėgta už akių.

Kartu labai norėtųsi paprašyti ir kolegų žurnalistų – kalkite į galvas jauniems tėvams, kaip reikia tinkamai prižiūrėti savo mažus vaikus. Nuolat priminkite, kad visų pirma tėvų pareiga savo atžalomis pasirūpinti, nes gelbėtojai tikrai nesužiūrės kiekvieno mažylio.

Nuotraukoje – Žalgirio arenos baseinas

www.kaunozurnalistai.lt nuotrauka

 

 

Panašūs straipsniai