Seime vyko Lietuvos ir Baltarusijos laisvosios žurnalistikos forumas

Vytautas Kvietkauskas, LŽS pirmininko pavaduotojas

Seime, minint Tarptautinę žmogaus teisių dieną, įvyko Lietuvos ir Baltarusijos laisvosios žurnalistikos forumas.
Baltarusijos valdžia toliau vykdo griežtas represijas prieš nepriklausomą žiniasklaidą ir žurnalistus. Daugiau kaip 30 žiniasklaidos atstovų yra už grotų, o pagrindiniai nepriklausomi leidiniai buvo priversti dirbti už šalies ribų. Prasidėjus karui Ukrainoje, spaudimas žurnalistams dar labiau sustiprėjo. Nepaisant to, nepriklausoma žiniasklaida ir toliau dirba Baltarusijos auditorijai iš užsienio ir priešinasi agresyviai valstybinei propagandai. Jau antrus metus iš eilės Vilniuje rengiame Laisvosios žurnalistikos forumus, kuriuose aptariame dabartinius Baltarusijos nepriklausomos žiniasklaidos iššūkius, problemas ir galimybes.
Šiųmetinį forumą pasveikino Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Baltarusijos demokratinių jėgų vadovė Sviatlana Cichanouskaja, Baltarusijos žurnalistų asociacijos vadovas Andrejus Bastunecas. Lietuvos žurnalistų sąjungos vardu (pirmininkas Dainius Radzevičius išvykęs į užsienį) pasveikinau ir aš.
Pirmoji forumo diskusija buvo „Politika – žodžio laisvė – žurnalistų saugumas”. Moderavo kolega Ruslanas Irzikevičius. Kalbėjo ESBO atstovė žiniasklaidos laisvės klausimais Teresa Ribeiro, Baltarusijos žurnalistų asociacijos pirmininko pavaduotojas Barys Harecki, „Reporteriai be sienų” atstovė Jeanne Cavelier, Lietuvos Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas, parlamentinės grupės „Už demokratinę Baltarusiją” pirmininkas Žygimantas Pavilionis, kiti.
Įsimintiną kalbą pasakė Žygimantas Pavilionis, atkreipęs dėmesį į tai, kad dar daug baltarusių laukia pagalbos, paramos iš kitų valstybių, organizacijų, patys būdami ganėtinai pasyvūs. Tai nepriimtina, ypač dabar, Baltarusijai dalyvaujant kare prieš Ukrainą.
„Ar jūs taip ir liksite už kinų sienos, kai Ukraina taps ES ir NATO nare?”- klausė R. Pavilionis.
Įdomi buvo ir diskusija tema „Žurnalistika karo, represijų ir perkėlimo sąlygomis. Žurnalistika tremtyje”.
Ją moderavo baltarusių kolega Barys Harecki. Kalbėjo Komenskio universiteto Bratislavoje Žurnalistikos katedros profesorius tyrėjas Andrey Richter, fondo „Teisingumas žurnalistams” direktorė Marija Ordžonikidzė, „Zerkalo.io” komunikacijos direktorė Aliaksandra Pushkina, „Nasha Niva” direktorė Anastasija Rouda, nepriklausomos žiniasklaidos priemonės Hrodna.life redaktorė Iryna Novik, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotojas Darius Lukoševičius, kiti.
Buvo įdomu pasidalyti mintimis apie darbo sąlygas Baltarusijos žiniasklaidoje ir būdus, kaip veiksmingai dirbti tokiomis sąlygomis, ką dar gali tarptautinė bendruomenė, kad paremtų nepriklausomą Baltarusijos žiniasklaidą ir žurnalistus šalyje ir išeivijoje.
Forumo metu baltarusių žurnalistas Aleh Hruzdzilovič buvo apdovanotas „Vilties Laisvės ” premija, skiriama baltarusių žurnalistams, nukentėjusiems dėl profesinės veiklos.
RFE/RL korespondentas Aleh Hruzdzilovich 2021 m. gruodį buvo apkaltintas „šiurkščiu viešosios tvarkos pažeidimu” ir nuteistas 1,5 metų nelaisvės. Žurnalistas kalėjime praleido 9 mėnesius ir neseniai buvo paleistas į laisvę. Nepriklausomas žurnalistas Baltarusijoje buvo nuteistas už tai, kad dirbo žurnalisto darbą – objektyviai nušviesdavo įvykius Baltarusijoje.
Apdovanojimą įteikė Lietuvos Respublikos Seimo narys, Lietuvos Respublikos Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazimieras Starkevičius.
Kazio Lozoraičio „Vilties Laisvės” premija įkurta pernai siekiant solidarizuotis su Baltarusijos žurnalistais. Jos iniciatorius ir mecenatas ūkininkas, parlamentaras Kazys Starkevičius bei jo šeima ir dvi Lietuvos žurnalistų organizacijos – Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Lietuvos žurnalistų draugija.
Forumo rengėjai – Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Baltarusijos žurnalistų Asociacija.
 

Panašūs straipsniai