ŠVIESTUVAIS VIRTĘ KREPŠINIO LANKAI NUŠVIS IR UKRAINOS VAIKAMS…

Edmundas Mališauskas, Kauno rajono savivaldybės mero patarėjas

LŽS Kauno apskrities skyriaus pirmininkas Vidas Mačiulis socialinio tinklo paskyroje pasidalino Kauno rajono savivaldybės mero patarėjo, ilgamečio žurnalisto Edmundo Mališausko informacija apie Raudondvario dvare vyksiančią parodą „100 šviečiančių lankų – Lietuvos krepšinio 100-mečiui“, pasidžiaugdamas, kad dizainerė šviestuvus ketina parduoti, o dalį surinktų lėšų skirti Ukrainos vaikų reabilitacijai. Kokia kilni idėja, palaikykime ją!
 
100 senų krepšinio lankų prisikėlė naujam gyvenimui – Vokietijoje gyvenanti dizainerė Inga Schommer-Zubaitė juos papuošė kristalais ir pavertė stilingais šviestuvais. Lapkričio 24 dieną, 17 val., Raudondvario dvare bus pristatyta paroda „100 šviečiančių lankų – Lietuvos krepšinio 100-mečiui“. Dizainerė šviestuvus ketina parduoti, o dalį surinktų lėšų skirti Ukrainos vaikų reabilitacijai.
Tytuvėnuose gimusi ir užaugusi I. Schommer-Zubaitė jau daugiau kaip 20 metų gyvena Vokietijoje, tačiau tikraisiais namais laiko Lietuvą ir kiekvieną vasarą su vaikais sugrįžta į gimtinę.
Interjero dizainerės aistra – prailginti daiktų gyvavimą, prikelti juos naujam gyvenimui.
„Prieš ketverius metus surengiau parodą, kurioje derinome nuotraukas ir senus daiktus. Vienas eksponatų buvo krepšinio lankas, kurį pritaikiau šviestuvo funkcijai. Vėliau gimė mintis surengti didesnę parodą, skirtą Lietuvos krepšinio šimtmečiui“, – prisiminė I. Schommer-Zubaitė.
Menininkė ketina savo kūrinius parduoti, o dalį gautų lėšų skirti Ukrainos vaikams. „Auginu du vaikus. Karas, kuriame žūsta nekalti žmonės, mane sukrėtė, todėl labai norėčiau padovanoti ukrainiečiams bent dalelę šviesos“, – kalbėjo moteris.
I. Schommer-Zubaitė kreipėsi į Kauno rajono merą Valerijų Makūną, kuris idėjai pritarė ir pasiūlė surengti parodą Raudondvario dvare. „Daug metų draugaujame su Užkarpatės apskritimi, iš kurios atvykusiems karių vaikams organizuojame reabilitacijos stovyklas. Būtų labai prasminga šią paramą tęsti“, – tvirtino meras.
Vienas didžiausių menininkės iššūkių buvo surinkti 100 senų krepšinio lankų. Savo prašymą ji paskelbė socialiniuose tinkluose, tačiau tik nedaug lietuvių suskubo atsiliepti. „Tikriausiai jie tokias senienas neša į metalo supirktuves“, – svarstė moteris. Situaciją pataisė vokiečiai, ypač daug padėjo aistringas krepšinio gerbėjas Christianas Schusteris. Keletą trūkstamų lankų teko nupirkti.
Prie projekto prisidėjo ne tik Raudondvario dvaras, bet ir ir Šiauliuose įsikūrusi Astijaus Jasaičio gintaro dirbinių įmonė „Napoleonas“. Tai leido keletą šviestuvų papuošti gintarais, Swarovskio kristalais.
„Planavau, kad šviestuvas su metaliniu stovu kainuos maždaug 1000 eurų, tačiau per trumpą laiką medžiagos pabrango, todėl išaugo ir dirbinių savikaina“, – aiškino menininkė, paklausta už kokią kainą bus galima įsigyti šviestuvus. Dalis šviestuvų pagaminti be stovų, juos bus galima pritvirtinti prie sienos arba pakabinti. Šių šviestuvų kainos prasidės nuo 400 eurų.
Į parodos atidarymą Raudondvario dvare pakviesti Lietuvos krepšinio federacijos vadovai, žinomi krepšininkai, Kauno rajono savivaldybės partneriai.
Su projekto sumanytoja I. Schommer-Zubaite galima susisiekti
El paštu: zubaite@web.de
Telefonu: +491738214835, +370 678 50 949
Facebook: Inga Schommer-Zubaite
Projektui įgyvendinti skirtas lėšas galima pervesti į Swedbank sąskaitą: LT837300010130536603
Gavėjas: INGA SCHOMMER-ZUBAITĖ, mokėjimo paskirtis: parama.

Panašūs straipsniai