Parkavimo Kaune ypatumai (niekas nesugebėjo paaiškinti, kodėl mokestis už automobilių stovėjimą Kauno gatvėse yra dubliuojamas)

Virginija Grigaliūnienė, LŽS Kauno apskrities skyriaus narė

Spalio 21 dienos (penktadienio) rytą Kaune, V. Putvinskio gatvėje, trumpam pasistačiau automobilį. Kaip įprastai, už automobilio stovėjimą apmokėjau SMS žinute (nr. 1332). Toje Kauno vietoje – Geltonoji zona, todėl valandos kaina – 2 Eurai.

Užtrukau neilgai – grįžau į automobilį ir iškart SMS žinute sustabdžiau mokėjimą. Ir nuvažiavau savais keliais. Po kelių akimirkų į telefoną atėjo pranešimas, kad automobilio stovėjimo paslauga sustabdyta, mokestis už automobilio stovėjimą – 1,20 Eur (ši suma man bus pripliusuota prie telefono abonementinio mokesčio).

Iš pradžių į šį pranešimą nekreipiau dėmesio, bet namuose pasižiūrėjau, kiek gi aš toje V. Putvinskio gatvėje užtrukau. Ogi 24 minutes ir 18 sekundžių – taip buvo parašyta man atsiųstoje SMS. Vadinasi, jeigu valandos stovėjimo kaina – 2 Eurai, turėjau sumokėti mažiau nei 1 Eurą. Lygiai taip mokėdavau iki šiol. Pavyzdžiui, Jonavos gatvėje (ten – mėlynoji zona, valandos kaina – 60 eurocentų) prieš kurį laiką pastačiusi automobilį 63 minutėms, sumokėjau 63 eurocentus. O kodėl dabar sumokėjau 1,20 Eur?

Paskambinau į biudžetinę įstaigą „Parkavimas Kaune“ pasiteirauti, gal sistemoje įsivėlė klaida. Man paaiškino, kad iš tiesų nuo penktadienio ryto apmokėjimo už parkavimo paslaugas sistemoje buvo daug trikdžių, bet esą viską tvarko įstaiga UNIPARK (kurios kontora įsikūrusi Vilniuje), taigi su jais ir turėčiau aiškintis, kodėl nuskaitė tiek pinigų. Negana to, Kauno įmonės atstovė pagal automobilio numerius pareiškė, kad toji nuo ryto trinkanti sistema rodo, jog aš iki šiol stoviu minėtoje gatvėje, nors jau gal 4 valandas sėdėjau namuose.

Susisiekiau su UNIPARK. Beje, ši firma viešai skelbiamu telefonu nebuvo pasiekiama, todėl parašiau elektroninį laišką. Štai atsakymas:

„Dėkojame už Jūsų laišką. Visų pirma pradėsime nuo to, kad 21 d. turėjome sutrikimų su apmokėjimais per aplikaciją ir SMS žinute, todėl Kauno miesto administruojanti įmonė Jūsų mokėjimo nematė, nors iš tiesų parkavimo paslaugą buvote aktyvavusi. Problema pašalinta, mokėjimas šiuo metu yra matomas. Stovėjimo paslaugą aktyvavote 2022-10-21 09:37:26 ir ją de aktyvavote 2022-10-21 10:01:44. Sumokėta suma 1,20 EUR. 1 val. kaina Kauno miesto geltonojoje zonoje yra 2 EUR, mokestis skaičiuojamas 12 min. tikslumu, vadinasi 12 min. kaina – 0,40 EUR.  Jums buvo pritaikytas 3 žingsnių nuskaitymas po 0,40 EUR, todėl bendra mokėtina suma 1,20 EUR. 
 
Jei turėsite daugiau klausimų, klauskite, mielai atsakysiu.
 
Gražios dienos!

Pagarbiai|Best Regards
Deimantė Toliušytė

 

Tuomet kilo dar vienas klausimas – kodėl turiu permokėti už automobilio stovėjimo laiką? Juk automobilis stovėjo 24 min. ir 18 sekundžių, o nuskaičiuota suma lyg automobilis būtų stovėjęs 36 minutes! Be to, kai aš iš V. Putvinskio gatvės pajudėjau, mačiau, kaip į mano atlaisvintą vietą iškart įsiparkavo kitas automobilis. Vadinasi, to automobilio vairuotojas irgi mokės už tą laiką, už kurį aš jau esu sumokėjusi! Argi tai ne apgaudinėjimas? Juk įmonės „Parkavimas Kaune“ tinklalapyje aiškiai parašyta, kad atsiskaitant SMS žinute, mokestis už automobilio stovėjimą paskaičiuojamas pagal faktinį automobilio stovėjimo laiką!

Kai dar kartą kreipiausi į šios Kauno biudžetinės įstaigos atstovę, paaiškino, kad yra nustatytas 12 minučių intervalas, ir jeigu aš stovėjau bent keliomis sekundėmis ilgiau nei 24 minutės, automatiškai paskaičiuojama suma mokėti už 36 minutes.

Kas patvirtino tokį intervalą? Kauno įmonės atstovė atsakė, kad tai – UNIPARK įmonės nustatyta tvarka. Vėl kreipiausi į UNIPARK. Ir vėl pasijutau stumdoma nuo Ainošiaus pas Keipošių. Buvo pasakyta, kad tasai 12 minučių intervalas – kauniečių nustatyta tvarka.

Taip ir liko neaišku, kas sako teisybę, o kas – meluoja. Gal Konkurencijos taryba ar Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba galėtų padėti įminti šią mįslę: kodėl vairuotojas privalo mokėti už ilgesnį laiką, nei stovėjo jo automobilis? Kodėl dubliuojamas automobilių stovėjimo mokestis – permoka vietą jau atlaisvinęs vairuotojas, o, toje pačioje vietoje pastatęs automobilį, už tą patį laiką dar kartą sumoka ir kitas vairuotojas?

Sakysite, smulkmena tie keli centai, bet turint galvoje tai, kad Kaune apmokestintos beveik visos gatvės, kasdien susidaro turbūt net ne šimtai, o tūkstančiai Eurų papildomų pajamų, kaip sakoma, „iš oro“.  Tai argi tai ne sukčiavimas, kauniečių ir miesto svečių apvaginėjimas?

Nuotraukose – SMS, patvirtinančios, kiek automobilis stovėjo ir kiek už tai sumokėta, taip pat – Kauno biudžetinės įstaigos skelbiama informacija, kad atsiskaitant SMS žinute, mokama tik už faktiškai stovėtą laiką

kurgyveni.lt asociatyvi nuotrauka

 

Panašūs straipsniai