Valdžios institucijų teisės ir pareigos, vykdant žurnalistų prašymus pateikti turimą informaciją

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba kartu su Mykolo Romerio universiteto ekspertais subūrė įvairių valstybės, savivaldybių institucijų ir organizacijų atstovus į praktinę konferenciją „Valdžios institucijų teisės ir pareigos, vykdant žurnalistų prašymus pateikti turimą informaciją, kurioje esama asmens duomenų: teisės gauti informaciją ir asmens duomenų apsaugos derinimas praktikoje”. Ji vyko Teisingumo ministerijoje.
Šios konferencijos tikslas – pristatyti Gerosios praktikos vadovą (gaires), kuriame pirmą kartą pateikiama praktinio pobūdžio informacija apie tai, kaip elgtis valdžios institucijai, gavus žurnalistų (ar kitų viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų, pvz., tam tikrų NVO ar piliečių – žurnalistų) užklausas pateikti informaciją, kurioje esama asmens duomenų.
„Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba – viena iš Bendrojo duomenų apsaugos reglamento priežiūros institucijų Lietuvoje. Prižiūrint kaip taikomas Reglamentas, taip pat konsultuojant interesantus pastebėta, kad nuolat kyla klausimų dėl pusiausvyros tarp viešojo intereso ir asmens duomenų apsaugos nustatymo”, – pristatydama gaires kalbėjo Žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė.
Konferencijoje kalbėta, kaip tinkamai atsakyti į įvairaus detalumo žurnalistų užklausas, kaip atlikti balanso testą, kokiais atvejais galima atsisakyti teikti informaciją ar prašyti patikslinti užklausą, o kokiais atvejais teikti informaciją yra privaloma. Diskutuota apie žurnalistų teisės gauti informaciją, kurioje esama asmens duomenų, esamą įgyvendinimo mechanizmą ir galimus jo tobulinimo būdus.
Taip pat buvo pristatyti gerosios praktikos užklausų ir atsakymų pavyzdžiai, sprendimų priėmimą palengvinantį algoritmai, užklausų bei atsakymų šablonų projektai.
„Artimiausiu metu planuojama parengti atskirą dokumentą, skirtą žiniasklaidai, dėl techninių priemonių diegimo užtikrinant asmens duomenų saugumą”, – pridūrė inspektorė G. Ramanauskaitė.
Tikimės, kad šis praktinis vadovas viešojo sektoriaus atstovams padės kasdieniame darbe.
Susipažinti su juo galite čia: https://bit.ly/Praktinis-Vadovas
 
Pagal LZS.LT informaciją

Panašūs straipsniai