Kodėl skaitytojai piktinasi žiniasklaida, arba kas gi nutiko Kauno baseine

Šeštadienio popietė. Neseniai atidarytame Kauno „Žalgirio“ arenos baseine lankytojų – net knibžda. Ir nieko keista, nes čia išties galima puikiai praleisti laiką: paplaukioti, pasilepinti stipriomis, visą kūną masažuojančiomis srovėmis, vandenyje pasimankštinti, pirtyse – pasikaitinti, pakvėpuoti vaistažolių garais.

Staiga – erzelis. Tėvas šaukiasi pagalbos, nes jo sūnus (gal kokių dešimties metų vaikas) baseine kažkur įstrigo. Smalsesni baseino lankytojai pasidomi, gal galėtų kuo padėti, bet tėvas kviečiasi gelbėtojus. Visos vandens pramogos sustabdomos – laukiame, kol atvyks gaisrininkai, policija, greitoji. O šalimais plaukiojantys vyrai nebeiškenčia iš vaiko tėvo nepasišaipę – girdi, kam jis sūnui ir visiems aplinkui kelia bereikalingą stresą, jeigu galima timptelti užsikabinusius vaiko šortukus ir toliau visiems ramiai mėgautis vandens pramogomis?

Greičiausiai susigėdęs tokių ir panašių priekaištų, kam iš musės padarė dramblį, tėvas galiausiai taip ir padaro. Ir jau atbėgant iškviestiems gelbėtojams, išsiropščia su vaiku iš baseino lauk ir sau nužingsniuoja. Tiesa, policija dabar jį ir jo sūnų apklaus, viską aiškinsis. Nors, tiesą sakant, kyla abejonių, ar ne pats vaikas srovės padavimo groteles, tėvui neprižiūrint, pakrapštė, kad jos atsilaisvino ir užkabino šortukus.

Kelios plaukiojusios moterys iš anksto padarė išvadas – dabar, girdi, žiniasklaida tai prirašys! Priskaldys iš musės dramblį! Pateiks kaip mirtiną incidentą, nors iš tiesų nieko rimto neatsitiko! Joms pritaria ir kiti tuo laiku netoliese buvę asmenys. Noriu paprieštarauti, kad to nebus, nes juk iš tiesų nieko tokio neatsitiko, taigi ir nėra apie ką rašyti. Bet nusprendžiu patylėti, į diskusiją apie „sensacijų besivaikančią žiniasklaidą“ nesivelti, nes suprantu, kad mano oponentų yra nepalyginti daugiau.

Kitą dieną suprantu, kad žurnalistais nepatenkinti baseino lankytojai buvo teisūs – keliose žiniasklaidos priemonėse pasirodė gąsdinantys straipsniai, kuriuose buvo pranešta apie didelę „nelaimę“ ŽALGIRIO arenos baseine, imta abejoti saugumu šiame baseine, ir t.t.

Tiesą sakant, pasidarė labai gėda dėl tokių straipsnelių. Suprantu, kad vaikomasi skaitomumo, bet naudotis tokia situacija, kai išties nieko rimto neatsitiko, ir dar sugalvoti tokius „galingus“ pavadinimus – nepadoru ir neetiška.

Gal buvo galima iškelti kitą klausimą – kodėl tėvai baseine neprižiūri vaikų? Daro jie ką nori, tampo groteles – gal ir šiuo atveju vaikas kažką atklibino? Kiti –  laksto, šokinėja į baseiną, nors pastatytos lentelės su užrašais, kad šokinėti negalima. Tėvas ar motina turškiasi sūkurinėje vonioje ir nebandyk jų paprašyti, kad sudrausmintų savo pasiutusį pyplį… „Ne tavo reikalas, – atšauna. – Eik į kitą baseiną, jei čia vaikai trukdo“.

Kita tema – kodėl gaišinamos gelbėjimo tarnybos tokiems niekams, kai tuo metu jų pagalbos gali prireikti sunkiam ligoniui? Juk atlėkė 5 gaisrininkai, 2 policijos pareigūnai, greitosios pagalbos automobilis!

Ir dar vienas dalykas, kuris, manau, kur kas vertesnis žiniasklaidos dėmesio: kodėl baseine leidžiama damoms ir jų dukroms plaukioti pasileidus ilgus plaukus? Viena vertus, kitiems plaukiotojams nėra malonu iš tarpupirščių traukiotis vandenyje atsidūrusius plaukigalius, o, antra, jei besiplaikstančių plaukų sruoga užsikabintų tarp srovę paduodančios įrangos ir būtų įtraukta? Va tada jau gali ir pakankamai rimta nelaimė įvykti.

Taigi problemų yra, bet kažkodėl jos nepastebimos. O smulkmenos ištrimituojamos visu garsu!

Gerbiamiems žurnalistams siunčiu linkėjimus ir prašau gerbti skaitytojus, nesivaikyti sensacijų ir ypač – sensacingų pavadinimų. Nes, žinokite, skaitytojai tą jau seniai supranta ir tuo labai piktinasi. Jau ir taip žiniasklaidos autoritetas kritęs, o jūs dar „savo rankomis“ jį smukdote toliau.

Kasvykstakaune.lt nuotraukoje – Žalgirio arenos baseinas

Panašūs straipsniai