Prasmingas fotomenininko Alberto Švenčionio darbas

2022 m. spalio 15 d. 14 val. Vilniuje, žurnalistų namuose, pradės veikti Alberto Švenčionio (Kaunas) – Lietuvos žurnalistų sąjungos nario, Lietuvos fotomenininkų sąjungos nario, AFIAP, tarptautinių meninės fotografijos parodų dalyvio darbų paroda. Joje bus pristatomas foto albumas  „BŪTSARGIAI“. Parodoje bus eksponuojama 33 vnt. foto lakštų ir keletas legendų, surašytų ant rankų darbo popieriaus.

Jau kone dešimtmetį Albertas Švenčionis skiria savo laiką ir jėgas Lietuvos piliakalnių vaizdų įamžinimui fotografijose ir yra užfiksavęs didžiąją jų dalį. Šios fotografijos turi ne tik istorinę bei mokslinę, bet ir meninę vertę. Ji juntama kiekviename kadre, kuriame stengiamasi ne tik pateikti istoriškai reikšmingą vietovę, bet ir pabrėžti ją supančias detales, ne visada pastebimas plika akimi.

Fotografas tam renkasi skirtingus rakursus, kuriuose fotoobjektyvo pagalba „apčiuopiami“ įvairūs gamtos reiškiniai: vienur dominuoja dangaus kūnų kuriamos šviesos „misterijos“, išryškinančios unikalią vietovės aurą, kitur susitelkiama į tam tikras detales – pievas, žolynus.

Žinoma, kūriniuose svarbi ir piliakalnį supanti aplinka, jo kontekstas, stipriai lemiantys galutinį fotografijoje įamžintą vaizdinį.

Fotografijose panaudojamas montažas sukuria miglotas, beveik fantastines vizijas. Kai kur išgryninamos spalvos ir pabrėžiamas akimirkos paprastumas, bet kartu ir gilumas; kai kur žaidžiama metų ar paros laiko šviesa. Pasitelkiant atspindžių simbolius, bandoma filosofiškai pažvelgti į Lietuvos kraštovaizdžio atmintį.

BŪTSARGIAI – senas lietuviškas žodis, kurio reikšmė: karas, badas ar šiltinė – niekad neišeik – nepalik namų. It rupūžė įsirausk po pamatų akmeniu – sausrą žemėje ir danguje, sausrą žmonių širdyse iškentėk, pabūk ten palindęs. Maitinkis akmeniu ir akmenį namų maitink.

Susipažinkite su keliais fotomenininko darbais, kurie bus pristatomi parodoje:

 

Panašūs straipsniai