Amerikos lietuviai stebisi Lietuvos žiniasklaidos formuojama nuomone apie šalies prezidentą

Virginija Grigaliūnienė, LŽS Kauno sk. valdybos narė

 

Liepos pradžioje Jungtinėse Amerikos Valstijose su darbo vizitu lankęsis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda rado laiko atvykti ir į Filadelfijoje (didžiausiame Pensilvanijos valstijos mieste) vykusią Šiaurės Amerikos lietuvių tautinių šokių šventę. Čia vietos lietuvaičiai jį labai šiltai sutiko ir, žinoma, nepraleido progos pabendrauti bei kartu nusifotografuoti.

Sveikindamas šventės dalyvius, prezidentas pasidžiaugė lietuvių išeivijos sutelktumu ir bendryste, pabrėždamas, kaip svarbu savo diasporai skirti daugiau dėmesio, greičiau spręsti referendumo dėl pilietybės klausimą svetur gyvenantiems lietuviams.

Jo Ekscelencija pajuokavo, kad ir pačiam labai norėjosi kilti nuo krėslo ir įsilieti į šokėjų gretas. Tiesa, to nebūtų leidusi budri apsauga…

„Kad į tradicinę, jau šešioliktąją, Šiaurės Amerikos lietuvių tautinių šokių šventę atvyks mūsų prezidentas, sužinojome vos prieš porą dienų, – prisiminė šios šventės dalyvė, Ilinojaus valstijos „Rusnės“ moterų šokių kolektyvo (vadovė Nijolė Černiauskienė) šokėja, Amerikos lietuvė Daiva Kleivienė. – Išeivijos lietuviai apie Lietuvos prezidentą atsiliepia vien geru žodžiu, todėl buvo labai smalsu jį iš arčiau pamatyti, o, esant galimybei, ir pabendrauti“.

Atsirado tokia galimybė! Taręs šventės dalyviams šiltą sveikinimo kalbą, prezidentas Gitanas Nausėda ir ponia Diana Nausėdienė pasiliko ir gala vakarėlyje. Čia Daiva Kleivienė ir kiti Amerikos lietuviai su garbiais svečiais praleido pora valandų, pasivaišino ir nuširdžiai pasišnekučiavo.

„Prezidentas visiems paliko puikų įspūdį – labai šilti, nuoširdūs ir malonūs abu su ponia Diana, – prisiminė Daiva Kleivienė, nusistebėdama, kodėl Lietuvoje kai kas jo atžvilgiu gana priešiškai nusiteikęs, kodėl jo adresu iš kai kurių žiniasklaidos priemonių pusės dažnai liejasi kritika ir netgi patyčios, neapykanta.

Ji su kitais Amerikos lietuviais sakė nuolat išklausantys JE G. Nausėdos poziciją, YOUTUBE kanale peržiūrintys kone visus interviu, kuriuos jis duoda lankydamasis užsienio šalyse, ir niekada nebuvo taip, kad po to dėl jo reikėtų raudonuoti. Ko esą nepasakysi apie kai kuriuos dabartinio JAV prezidento veiksmus ar kalbas…

Suvažiavo iš įvairių valstijų ir… Lietuvos

Šiaurės Amerikos lietuviai į šokių šventę, kuri rengiama nuo 1992-ųjų, suvažiavo iš daugelio JAV valstijų, atvyko ir kolektyvai iš Kanados.

Pastarąjį kartą, 2018 metais, tokia šventė buvo suorganizuota Baltimorėje, joje dalyvavo per 2 tūkstančius šokėjų. Kita šventė buvo numatyta 2020 metais, bet viską sujaukė pandemija. Šiemet ji nuslūgo, todėl neliko jokių trikdžių.

Kaip skelbiama specialiai šiam iškiliam kultūros renginiui išleistoje knygoje „Karalių pasaka“, šiųmetėje šokių šventėje norą dalyvauti išreiškė 1003 šokėjai nuo 40 iki 64 metų amžiaus. Tiesa, nemažai buvo ir mažųjų artistų – Amerikos lietuvių vaikų ir anūkų, kurie dauguma dar nematę Lietuvos, bet supranta ir mielai kalba lietuviškai, tegul ir su akcentu…

Atvyko ir keturi kolektyvai iš Lietuvos – „Lendrūnas ir volungė“ bei „Sugrįžios“ (Vilnius), „Velunga“ (Klaipėda) ir „Žilvitis“ (Kaunas).

„Ypač nustebino „Žilvičio“ jaunimas, – pasidžiaugė Daiva Kleivienė. – Kokie puikūs šokėjai, koks profesionalumas!“

Ji sakė pasiteiravusi žilvičiečių, ar kas parėmęs šią ilgą ir nepigią jų kelionę, gal esą Kultūros ministerija tam skyrusi bent kiek lėšų – deja, sužinojusi, kad jaunuoliai į Filadelfiją atkako už ilgai taupytus savo pinigus, kad kolektyvo vadovas ieškojo pažįstamų, kurie galėtų pigiau apgyvendinti… Bet niekas nejautė dėl to jokios nuoskaudos – džiaugėsi turėdami išskirtinę galimybę išskirtiniame renginyje sudalyvauti.

Knygoje pristatyti visi šokėjų kolektyvai ir šventės organizatoriai (JAV lietuvių bendruomenė, Kanados lietuvių bendruomenė, Lietuvių tautinių šokių institutas), publikuojami sveikinimai dalyviams  (tarp jų – ir Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos).

Tomis dienomis Filadelfija, anot Daivos Kleivienės, labai priminė lietuvišką miestą, nes kur bepasisuksi – ar kavinėje, ar gatvėje, ar kildamas liftu viešbutyje – girdėjosi lietuviškos šnekos, klegėjo mažųjų Amerikos lietuviukų balsai. Nieko nuostabaus – be tūkstančio šventės dalyvių, į Filadelfiją atvyko ir antratiek, o gal net dar daugiau, jų artimųjų…

Nuotraukos iš Daivos Kleivienės asmeninio albumo

 

 

 

Panašūs straipsniai