Karinė Kauno žurnalistų savaitė

Vaida Girčė

Ši savaitė neeilinė Kauno regiono žurnalistams, kuriems teko stebėti net dvejas karines pratybas. 

Antradienį jų būrys drauge su kolegomis iš užsienio viešėjo Rukloje, Gaižiūnų poligone. Čia drauge su kariuomenės vadu gen. ltn. Valdemaru Rupšiu lankėsi ir LR Prezidentas Gitanas Nausėda. Lepinant šilumai ir saulei, jie apžiūrėjo išrikiuotą karinę techniką, kuri dalyvauja pratybose „Geležinis vilkas“, stebėjo, kaip vyksta šarvuočių ir įvairios įrangos švarinimo procesas po cheminės atakos. Tiesa, šį kartą žurnalistai pasigedo intensyvių pratybų veiksmų. 

Tad atsiųstas kvietimas į dar vienas pratybas „Liepsnojantis kalavijas“, kurių metu šalia Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės imituojamas pastato šturmas, nuteikė optimistiškai. 

Pratybos žadėjo veiksmo filmo vertą scenarijų. Kariuomenės atstovai kaip reikiant pasistengė, kad žurnalistai užfiksuotų ne tik įspūdingų kadrų, bet ir patirtų neišdildomų emocijų ir adrenalino. O jo tikrai netrūko. Ir čia kaip pažiūrėsi, ar prakiuręs dangus viską gadino, ar kaip tik pratyboms suteikė daugiau ekstremalumo…

Momentais pliaupė kaip iš kibiro, įrangą teko slėpti po skėčiais ir valyti lietaus lašus nuo objektyvų. O už keliasdešimties metrų ant pastato besileidžiantis sraigtasparnis, sukėlė tokį vėjo ir lietaus gūsį, kad… dalis spec. operacijos vaizdų tiesiog pranyko vandens pursluose. Lūžo ir skėčiai… Bet nepaisant gamtos iškrėsto pikto pokšto ir sudėtingų darbo sąlygų, pastato šturmas buvo įspūdingas – dangų raižė naikintuvai, virš galvų sukosi sraigtasparniai, iš visų pusių aidėjo šūviai, aplinką drebino sprogimai. Šturmo operacijoje dalyvavo ir keturkojai, ir keturračiai. 

Panašūs straipsniai