Lietuvos krepšinio šimtmečio proga – apdovanojimas Vidui Mačiuliui

Vaida Girčė

Lietuvos krepšiniui 100 metų. Ta proga surengtoje šventėje įteikti garbingi apdovanojimai už gyvenimo nuopelnus krepšiniui. Tarp apdovanotųjų ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Vidas Mačiulis.

Teodoro Biliūno nuotr.

Lietuvos krepšinis mini garbingą 100 metų sukaktį. Santakos parko pašonėje įkurtuose Krepšinio namuose praūžė grandiozinė Lietuvos krepšinio šimtmečio fiesta. O joje dalyvavo gausus būrys svečių – LR Prezidentas Gitanas Nausėda ir kadenciją  baigęs LR Prezidentas Valdas Adamkus, krepšinio treneriai, legendiniai krepšininkai, rėmėjai, žurnalistai…

Krepšinį sugalvojo kanadietis daktaras Džeimsas Neismitas dar 1891 m. Jam Krepšinio namų pašonėje atidengta skulptūra. 

O Lietuvoje krepšinį populiarinti pradėjo garsus lakūnas Steponas Darius, kuris itin domėjosi įvairiomis sporto šakomis: krepšiniu, futbolu, boksu, beisbolu, lengvąja atletika. Visa tai stengėsi populiarinti ir gimtojoje šalyje. Ne visos sporto šakos prigijo. Bet 1922 m. balandžio 23 dieną įvykusios pirmosios oficialios Lietuvos vyrų krepšinio rungtynės – laikomos Lietuvos krepšinio gimtadieniu. Krepšinį lietuviai taip pamilę, kad jis vadinamas antrąja religija, o jį žaidžia ir maži, ir dideli. 

Minint Lietuvos krepšinio šimtmečio sukaktį įteikti ir apdovanojimai „Už gyvenimo nuopelnus krepšiniui“. Pagerbti treneriai, istorikai, sirgaliai ir kiti krepšinio sportui nusipelnę asmenys – iš viso Lietuvos krepšinio federacija apdovanojo 15 labiausiai Lietuvos krepšiniui nusipelniusių žmonių.

Tarp apdovanotųjų ir įvairiose krepšinio varžybose su televizijos kamera ir oranžiniu kamuoliuku padabintu mikrofonu nesiskiriantis, krepšinio metraštininku vadinamas Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Vidas Mačiulis. Jis jau 30 metų (nuo 1992 m. sausio 11 d.) kuria ir veda kassavaitinę televizijos laidą „Krepšinio pasaulyje“. Šį savaitgalį TV eterį išvydo jau 1221 laida! 

Vidas ( nors pase ir įrašytas Vidmantas, tačiau tokiu vardu šaukiamas gali ir neatsiliepti ) Mačiulis gimė 1946 m. sausio 18 d. Miškiniuose, Kauno rajone. Lietuvos televizijos žurnalistas, publicistas, redaktorius. Nuo 1990 m. Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno skyriaus valdybos pirmininkas.

Vidas Mačiulis knygos „Halė, kurioje žaidė Lubinas ir Sabonis, 1939-1989“ autorius (ją kartu su Vytautu Gudeliu išleido 1989 m.). Už dokumentinių novelių filmą „Atėjo… Sabas!“ apdovanotas Vinco Kudirkos premija (2015). Jis įtrauktas ir į Lietuvos rekordų knygą kaip ilgiausiai televizijos laidoje dirbęs žurnalistas. 1991-ųjų sausio 13 d. Nepriklausomos Lietuvos televizijos Kauno redakcijoje 10 valandų 15 minučių vedė tiesioginę laidą „Sekmadienio rytą.“ 

Sveikiname Vidą Mačiulį su garbingu apdovanojimu! 

Panašūs straipsniai