Kaunas tampa ukrainiečių menininkų kūrybos oaze

Ieva Dyraitė

Kaune, istoriniame buvusiame Kauno centriniame pašte atverta kultūrinė–kūrybinė erdvė „CulturEUkraine“, skirta Ukrainos kūrėjams, menininkams bei visiems ukrainiečiams, savo laikinais namais pasirinkusiems Kauną.

Buvusio pašto trečiasis aukštas tapo socialine erdve, kurioje įsikūrė daugybė organizacijų padedančių ukrainiečiams Lietuvoje. Čia galima rasti: Lietuvos Raudonąjį Kryžių, „Gelbėkit vaikus“, Maltos Ordino pagalbos tarnybą, Lietuvos Šaulių Sąjungą, įvairių kitų organizacijų ruošiančių meninės terapijos užsiėmimus, teikiančiųjų psichologinę ir fizinę pagalbą.

Europos kultūros sostinė „Kaunas 2022”, būdami vieni pagrindinių šio Centro steigimo iniciatorių, akcentavo tokios erdvės Kaune įsikūrimo svarbą bei misiją: tai – vieta Ukrainos žmonėms kurti ir susitikti, bendrauti, atsipalaiduoti, ar susisiekti su artimaisiais. „CulturEUkraine“ platforma sieks, jog Ukrainos kultūros, meno balsas būtų girdimas plačiai Europoje, o pačių kūrėjų darbai ir idėjos nebūtų sunaikinami visa griaunančios karo agresijos ir turėtų saugią kultūrinę užuovėją.

Ketvirtąjame ir penktąjame buvusio pašto aukštuose bus įrengtos specialios erdvės skirtos menininkų saviraiškai ir kūrybai vystyti, tarsi savotiškos meninės dirbtuvės, kur kūrėjai galės repetuoti, dirbti, kurti.

Taip pat, miestas reaguodamas į kasdien vis didėjančius ukrainiečius srautus laikinojoje sostinėje atveria visų kultūros įstaigų duris: muziejų, dailės galerijų, sporto  mokyklų bei kitų įvairiausių užklasinių veiklų būrelius, iš Ukrainos atvykstantiesiems, visa tai bus nemokama ir prieinama tol, kol reikės.

Paramą ukrainiečiams reiškia ir Kauno menininkai. Simbolinėje vietoje, buvusios aviacijos gamyklos teritorijoje, atsirado žinomo rumunų karikatūristo Dano Perjovschi specialiai Ukrainai palaikyti sukurti ir karo absurdiškumą atskleidžiantys piešiniai. Menininkui negalinčiam pačiam atvažiuoti į Lietuvą, jo kūrinius perpiešė Tadas Šimkus.

Ant betoninės drobės atsirado tankas, kurio vamzdis pridengtas javų šakele, mirčių skaičiaus dezinformacijos atvaizdavimas, karinio mąstymo apibūdinimas ir užrašas „baimė“ su specialiais simboliais.

Panašūs straipsniai