Senjorų klube – Juozo Kundroto romano pristatymas

Angelė Pabricaitė

LŽS Kauno apskrities skyriaus Senjorų klube „Mes“ buvo pristatytas Juozo Kundroto romanas „Iškritęs iš paukščių tako“ (dailininkas Vladimiras Beresniovas, 360 psl.).

Knyga paremta realiais pokario laikų faktais. Joje dvi Lietuvos priešingybės: tautinis patriotizmas, partizaninė kova dėl laisvės ir okupacinės valdžios, MGB (KGB) persekiojimai, areštai.

Pagrindinis personažas Tomas, slopinamas išorinių aplinkybių, su jaunatvišku veržlumu padeda kovojantiems lietuviams vardan tautos išlikimo, o drauge pats stengiasi išsisaugoti, kad nuo okupantų nenukentėtų tėvai ir jis pats.

Juozą Kundrotą skaityti miela: patiri estetinį pasigėrėjimą lengvu, vizualiu, turiningu stiliumi. Sakiniai trumpi, aiškūs. Tarytum romano autorius būtų ne dalykiškasis žurnalistas, bet poetas.

Žavi ir leidinio kultūra. Knygos nugarėlėje Juozo Kundroto nuotrauka. Tad šis romanas nepasimes tarp kitų leidinių ir autorius visada žvelgs į skaitytoją, kur bebūtų padėtas. Tai sumanymas išradingojo Lietuvos žurnalistų ir dailininkų sąjungų nario Vladimiro Beresniovo (VLABER).

Mirksniu patraukia dėmesį ir knygos tiesmukiškas, išmoningas pavadinimas „Iškritęs iš paukščių tako“. Tiesa, norėtųsi ir paprieštarauti perskaičius romaną, nes pamatai, kad pagrindinis herojus „Iškritęs iš paukščių tako“, bet vis tiek „Neparkritęs“, „Muštas, bet neužmuštas“.

Gyvenimas tęsis gal ir naujame Juozo Kundroto romane, dar vienoje tarp jo 40-ties išleistųjų knygų.

Panašūs straipsniai