Žurnalistė V. Skučaitė, nukeliavusi „Traukinio į mirtį pėdsakais”

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė Virginija Skučiatė, palikusi „Kauno dienos” redakciją, tęsia prasmingą ir labai reikalingą kūrybinį darbą. Kolegė ieško kaip bitutė, o suradusi naujų faktų, juos kaupia.

Talentinga kūrėja Virginija Skučaitė, prieškario Lietuvos vidaus reikalų ministro Kazimiero Skučo dukterėčia, šį pavasarį visus nudžiugino puikia istorinių paieškų knyga „Traukinio į mirtį pėdsakais”.

***

Kas galėjo pagalvoti, kad SSRS Aukščiausiojo teismo Karinei kolegijai, pasiuntusiai myriop tūkstančius aukščiausių įvairių šalių pareigūnų, 1926–1948 m. vadovavo… aistringas retų drugelių kolekcininkas Vasilijus Ulrichas, o jo nurodymus vykdęs ir pasmerktųjų šaudytojų komandai vadovavęs ilgametis NKVD komendantas Vasilijus Blochinas vaikystėje labai mylėjo arklius ir pertraukose tarp kruvinų egzekucijų sklaidydavo iliustruotų knygų apie arklius puslapius?

 Į šią kruviną stalininių budelių mėsmalę, kuri vadinasi NKVD, nuo 1940 m. birželio 15 d. iki 1945 m. gegužės 8 d. pateko ir buvo nužudyti 17 tarpukario Lietuvos ministrų, tarp kurių buvo ir vidaus reikalų ministras Kazimieras Skučas. Daugumos minėtų pareigūnų palaikai buvo užkasti nežinia kur.

Tik 2017 m. K.Skučo dukterėčiai Virginijai Skučaitei pavyko pamaskvėje, specialiajame NKVD objekte „Komunarka“, aptikti apytikrę ne tik K.Skučo, bet ir kito vidaus reikalų ministro – Juliaus Čapliko bei teisingumo ministro Antano Tamošaičio palaikų užkasimo vietą.

Knygoje glaustai, argumentuotai, nuosekliai pasakojama, kada, kodėl ir kaip buvo suimti K. Skučas su A. Povilaičiu, kaip jie buvo vežami į Maskvą, ten tardomi, kalinami ir nužudyti. Knyga gausiai iliustruota istorinėmis nuotraukomis, pateikti K. Skučą pažinojusių žmonių, artimųjų prisiminimai, glausta jo biografija, keliami iki šiolskaudūs klausimai.

Knygą „Traukinio į mirtį pėdsakais” (Kazimieras Skučas istorijos akivaruose) galima įsigyti el.knygos.lt

Nuotraukose: Kaunietė Lietuvos žurnalistų sąjungos narė Virginija Skučaitė; Žurnalistė V.Skučaitė Maskvoje su Lietuvos ambasadoriumi Rusijoje Remigijum Motuzu.

Panašūs straipsniai