Konkursas žurnalistams – apie religijos ir įsitikinimų laisvę Lietuvoje

Naujųjų religijų tyrimų ir informacijos centras (NRTIC)  kartu su partneriais – Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS) ir Nacionaline žurnalistų kūrėjų asociacija (NŽKA) – kviečia žurnalistus aktyviai dalyvauti kūrybiniame rašinių konkurse „Religijos ir įsitikinimų laisvė Lietuvoje“, kuris startuoja šiandien, t. y. gegužės 6 d. ir vyks iki birželio 16 d. (imtinai). Konkursui teikiami darbai – nuo 2020 m. žurnalistų sukurti ir publikuoti straipsniai religijos ir įsitikinimų laisvės tema. Kiekvienas konkurso dalyvis gali teikti ne daugiau kaip tris darbus.

Originaliausių straipsnių autoriams numatyti piniginiai prizai ir diplomai, jų straipsniai bus publikuojami konkurso partnerių platformose. Kviečiame pateikti darbus paštu : Lietuvos žurnalistų sąjungai (Jogailos 11, LT – 01116, Vilnius) arba el. paštu: straipsniukonkursas@gmail.com
Siunčiant nurodyti: konkursui „Religijos ir įsitikinimų laisvė Lietuvoje“.

Su konkurso „Religijos ir įsitikinimų laisvė Lietuvoje“ nuostatais išsamiau galima susipažinti interneto svetainėse: https://religija.lt/ , www.lzs.lt.

Naujųjų religijų informavimo ir tyrimų centras kartu su LŽS ir NŽKA vykdo projektą „Religijos ir įsitikinimų laisvė Lietuvoje: įveikiant stigmatizaciją ir netoleranciją“, finansuojamą per Aktyvių piliečių fondą pagal EEE finansinį mechanizmą (www.eeagrants.org / www.norwaygrants.org).

Šiemet jau įvyko nuotoliniai mokymai Klaipėdos ir Kauno žurnalistams apie religijų ir tikėjimų įvairovę, jų teisinę padėtį, atspindėjimo žiniasklaidoje problemas ir kita. Gegužę – birželį žurnalistai kviečiami dalyvauti rašinių konkurse.

Kodėl žurnalistams gali būti aktualios šios temos? Vytauto Didžiojo universiteto profesorė, socialinių mokslų daktarė Milda Ališauskienė teigia, jog, religinės mažumos Lietuvoje yra stigmatizuojamos ir marginalizuojamos, dažniausiai prie to prisideda valstybės teisės aktai ir žiniasklaida.  M.Ališauskienė pabrėžė pagrindinius religinės diskriminacijos veiksnius religinių mažumų požiūriu – tai Lietuvos teisės aktuose įtvirtintas religinių bendruomenių skirstymas į tradicines ir kitas, žiniasklaidos neigiamas dėmesys bei Romos katalikybės kaip visas visuomenės gyvenimo sritis persmelkiančios sistemos ir kalbėjimo apie religiją pagrindo susiformavimas ir palaikymas. Todėl iš žurnalistų bendruomenės tikimąsi bendradarbiavimo, kad visų sutelktomis pajėgomis viešojoje erdvėje būtų mažiau diskriminacijos apraiškų religinių mažumų atžvilgiu.

Panašūs straipsniai