Vladimiras Beresniovas pandemijos akivaizdoje: „Gyventi ir sportuoti sveika, kada esi sveikas“

Karantinas jau baigėsi, ar vis dar tęsiasi? Atėjo nauja viruso banga, o gal dar nesibaigė pirmoji? Tokie klausimai kamuoja dažną, tačiau meno žmonėms, tas laikotarpis kada ne savo noru esi priverstas likti namuose dažnai virsta galimybe be pašalinių trikdžių pasinerti į savo mėgiamą veiklą – kūrybą. Apie tai ir kitus kūrybinius procesus kalbamės su Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno skyriaus valdybos nariu Vladimiru Beresniovu, arba kaip jis sako pats – Vlaberiu.

Klausimus Vladimirui nusiuntėme elektroniniu paštu ir paprašėme prisiminti tą laikotarpį kai pandemija pasiekė Lietuvą.

„Kai vyriausybės sprendimu kaip prevencinė priemonė COVID-19 viruso plitimui buvo paskelbti draudimai dviem savaitėms stabdantys švietimo, kultūros, sporto ir laisvalaikio įstaigų veiklą, viešus renginius uždarose patalpose ir k.t. iki šių dienų, man jis buvo netikėtas ir labai skaudus, nes daugeliui žmonių tiesiog sugriovė ilgai puoselėtas svajones, nuostabiausius planus, viltis. Ir pagimdė net baimę dėl savo ir savo vaikų bei anūkų likimo. Beje, ši pandemija suaktyvino ir kito – dar baisesnio– viruso egzistenciją mūsų visuomenėje. Tai neapykantą vienas kitam, nesveiką pavydą, veidmainystę, melą… Norime sukurti sveiką gerovės visuomenę, bet, pagaliau, turime suprasti anot mano Vlaberizmo, kad: „Gyventi ir sportuoti sveika, kada esi sveikas“, – sako menininkas.

– Ar labai pasikeitė dienotvarkė?

– Žinoma, nes koronaviruso pandemija į mūsų gyvenimą atnešė savas taisykles. Kaip minėjau, kitiems sukėlė daug problemų, bet man – ne. Ji tik padėjo greičiau įgyvendinti savo planus. Turėdamas daugiau laisvo laiko, ne tik piešiau karikatūras, portretus, iliustravau autorių knygas, bet vėl pažadinau poezijos deivę. Naujomis strofomis pildžiau jau seniai pradėtus aforizmų ciklus „Trupiniai“, „Vlaberizmai“. Dar aktyviau dalyvavau ir šiuo metu dalyvauju įvairiose parodose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – su mano darbais turėjo galimybę susipažinti parodų lankytojai Egipte, Kolumbijoje, Belgijoje, Portugalijoje, Italijoje, Turkijoje, Indonezijoje, Kinijoje, Japonijoje, Filipinuose, Malaizijoje, Ukrainoje, Makedonijoje, Kroatijoje, O štai tik prieš kelias dienas man atsiuntė parodos dalyvio diplomą iš Prancūzijos…

– Ar dažnai tenka piešti iliustracijas pagal aktualijas?

– Didžioji dauguma mano piešinių „gimė“ būtent atsiliepiant į gyvenimo aktualijas, nes kūryboje ypač svarbu eiti su laiku, būti įvykių sūkuryje išryškinant vieną ar kitą to įvykio detalę, nesvarbu ji teigiama ar ne. Mes privalome paveikti parodų lankytojų sąmonę, aiškiai pasakyti, kad taip negalima elgtis, taip siekti populiarumo ir kt. Arba priešingai – kad tik taip reikia gyventi. Ir jeigu mūsų išryškinta pagrindinė mintis palieka nors mažiausią pėdsaką žmogaus sąmonėje, reiškia, savo tikslą pasiekėme ir galime tik džiaugtis.

– Kas suteikia idėjų siužetams?

– Be abejo – tik pats gyvenimas su savo filosofiniais apmąstymais. Jo nenutrūkstamas bėgsmas su įvairiomis peripetijomis arba netikėtai iškylančiomis anomalijomis bei problemomis.

– Esat prasitaręs, kad bus paroda. Atskleiskite daugiau detalių, kokia bus jos tema?

– Planuoju sukurti apie 30 grafinių darbų aktualiai šiam laikotarpiui temai „STOP! Koronaviruso pandemija“. Po naujųjų metų kelis darbus parodysiu grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje. Personalinę parodą šią tema atidarysiu Kaune 2021 metų kovo – balandžio mėnesį. Parodą eksponuosiu ir Kauno žurnalistų namų „Vasaros olimpe“ (Putvinskio 48) spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga suruoštame žurnalistų baliuje. Jau baigiu spaudai ruošti karikatūrų albumą „Smailiu žvilgsniu“.

Panašūs straipsniai