Antras žurnalistas ožiaragis – tai Jis, mūsų Pirmininkas…

Povilas Antanas KAUNAS, LŽS ir žurnalistikos senjorų klubo MES narys

Rinkimai.2020_As__ir_visi_II.jpg



2020 metų sausio 11 dieną Kauno žurnalistų namuose vykęs LŽS Kauno apskrities skyriaus ataskaitinis – rinkiminis susirinkimas buvo kaip niekad emocingas, netikėtas atskirų žurnalistų sąjungos narių pareiškimais ir siūlymais bei patarimais baigiantiems kadenciją valdybos nariams.
O ilgamečio skyriaus pirmininko Vido Mačiulio pareiškimas po perskaitytos ataskaitos, tikrąja to žodžio prasme, tiesiog pribloškiantis: „ Sakau nuoširdžiai, nenoriu daugiau būti renkamas į skyriaus valdybą, ir visus skyriaus pirmininko įgaliojimus pasiruošęs perduoti kitam, naujai išrinktam LŽS Kauno apskrities skyriaus vadovui!”. Kupinas sumanymų, planų, dažnai dalijantis įžvalgomis, kaip ateityje reikėtų gerinti valdybos ir viso skyriaus darbą, ragindamas ir mus, žurnalistikos senjorų klubo MES narius, labiau judėti, nes greitai apkerpėsime, nuolat pabrėžiantis, kad jis – Ožiaragis – ir todėl apie kažkokį profesinį nuovargį net nekalbantis. Ir jokios kliūtys, nesėkmės, nedraugų netikėti, nors labai skaudūs, išpuoliai jo nebaugino ir nebaugina. Ir staiga… Gal tik mums taip, o pirmininkas jau seniai mintyse turėjo tokį planą?



As._Skulp._iskelta_II.jpgNors mūsų tikslai ir keliai į žurnalistiką buvo beveik panašūs, bet grįsti skirtingo dydžio akmenimis. Man jie nebuvo skaudūs tuo keliu žingsniuoti, nors nesėkmių ir teko pergyventi. Tuo tarpu Vidui – tikras gyvenimo išbandymas. Ypač paskutinis dešimtmetis, nepaprastai kontrastingas netikėtais išpuoliais prieš jį ir nepamatuotu šmeižtu. Tai buvo tikras Ožiaragio ragų kietumo išbandymas!

1996 metai. Bulvarinio laikraščio “Europa” redaktorius ir jo pavaduotojas be jokio pagrindo Vido asmenyje įžvelgė… KGB agentą ir Berijos parankinį! Teismas  “rašytojams” ir bulvarinės spaudos leidėjams už šmeižtą atseikėjo teistumą. Šiuo metu kažkurioje laukymėje vienas augina avis, kitas kalendorius ruošia.

2001 metai. Tuometinis Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas, pamatęs, kokie puikūs Kauno žurnalistų namai, prikelti 1850 metais statytos caro laikų žandarmerijos, kreipėsi į teisėsaugos organus, kad kauniečiai pasisavino vilniečių turtą. Apie tai rašo ,,Žurnalistų žinios”, ,,Lietuvos aidas”, rodo televizijos laidos. Turi darbo policija, prokuratūra, pastatui uždedamas …areštas. Ir nuimamas. Anajam Lietuvos žurnalistų vadui už kauniečių šmeižimą buvo iškelta civilinė byla.

2013 metų balandis. Išdaužę langą ir patekę į Kauno žurnalistų namus, nusikaltėliai (ar nusikaltėlis) čia viską išdaužė, kas tik papuolė po ranka: kompiuterius, televizorių, spausdintuvą, išvertė stalčius, išmėtė seife laikytus dokumentus, beveik sunaikino archyvą… 

Galvodamas, kad teisėsauga per lėtai ieško įsibrovėlių į mūsų pastatą, pasitelkęs net tris aiškiaregius, pats ėmėsi iniciatyvos jai padėti. Ir pagaliau prie gėdos stulpo Teismas prikalė kaltininką tūlą Andrių Kalasiūną, privertęs už šį daugiau nusikaltimų, nuteisė 9 metams. Kaltininkas, atsidėję pusę laiko, dirbo statyboje šalia Kauno prokuratūros. Ir pernai – pabėgo…

2014 metų sausis. Save tituluojančio krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraščio “XXI amžius” vadovas šį kartą mėgino Vidą tiesiog paskandinti šmeižto srutose, dėl to kad jis gynė laikraštyje dirbusią LŽS narę. Viename leidinio puslapyje krikščionis leidėjas patalpino savo paskvilį “Viešas laiškas Vidui Mačiuliui”. Teismas principingai įvertino šmeižikiškas leidinio vadovo pastangas.

2017 metai. Trisdešimt šešerių metų lietuvis, save vadinantis Kroydonu, ir jau 17 metų gyvenantis Didžiojoje Britanijoje, internate irgi šmeižė V.Mačiulį, kurio net nepažinojo, tik skaitė apie jį, krepšininkų bičiulį. ,,Kroydoną” irgi ištiko J. Banevičiaus likimas. Teismas  už žurnalisto šmeištą, kaltininką privertė  plačiai atverti savo piniginę… Tiesa, jis nė euro nesumokėjo už šmeižtą (kažin, ar su valstybe atsiskaitė?).



Rinkimai. 2020 As IIa_1.jpg
Ne kiekvienas įstengtų per palyginus tokį trumpą laikotarpį be pasekmių sveikatai ištverti tiek nelaimių ir šmeišto. O jis ne tik kad nepalūžo, bet tapo dar ištvermingesniu ir atkaklesniu savo kasdieninėje veikloje. Tuo pačiu ir aiškiai jautresniu kitų bėdoms. Todėl per ataskaitinį susirinkimą  jo pareikštas savu noru atsistatydinimas, mums, eiliniams žurnalistams ir Vido bendražygiams, buvo tiesiog nesuprantamas.

Seniai matėm, kad V. Mačiulis – kaip tikras Ožiaragis – labai nepakantus “kalbėjimams už akių”, rezgamiems įvairiems sąmokslams, mėginimamas klasta pasinaudoti kitų sukurtomis vertybėmis. Tos 2001 metų bjaurasties, kai  buvo siekiama  Kauno žurnalistų namus padaryti Lietuvos žurnalistų sąjungos nuosavybe,  jis ir šiandien negali užmiršti, kai viskas dar geriau įrengta…

O gal kažkas panašaus, tik žymiai subtiliau, vyksta ir šiandien? Gal dabar pirmiausia norima V. Mačiulį pakeisti kitu, Centrui lojesniu asmeniu? O jau po to…

Žinant , kad dar prieš dešimtmetį renkant naują LŽS pirmininką lemiamą žodį tare būtent kauniečiai, vadovaujami V. Mačiulio. Tik Vido pastangomis kauniečių paruošti net keli probleminiai straipsniai padėjo D. Radzevičiui laimėti teismo bylą prieš “Respublikos” dienraščio savininką už, atseit, šmeižtą spaudoje ir reikalaujantį iš jo priteisti net vieną milijoną litų! Pastaraisiais metais vis daugiau ir ,,svetimų”, ir ,,savų”, pradėjo domėtis Kauno žurnalistų namų ateitimi. Apie tai savo pranešime užsiminė LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas V.Mačiulis.  Gal tai jį, nors ir Ožiaragį, išvedė iš pusiausvyros, nes jėgų ir sumanymų – vis dar kupinas?
Tolstant ataskaitinio – rinkiminio susirinkimo įspūdžiams ir blestant euforijai, ryškėja esminiai Kauno apskrities žurnalistų rūpesčiai, nuostatos ir siekiai, iš kurių galima padaryti vieną išvadą – mūsų, kauniečių, žurnalistų šeima šiuo metu yra kaip niekad darni, susiklausiusi, žinanti ko nori ir ko siekia. Jai nereikia pagalbos ar patarimo “iš šalies”. O jeigu kas ir mėgina arba mėgins tai daryti, tikrai susilauks šampano butelio kamščio likimo. Svetimkūnių sveikame organizme , šiukštu, mums nereikia!

…. 2020-ųjų sausio 11-ąją buvo išrinkta nauja LŽS Kauno apskrities žurnalistų skyriaus valdyba, o jos pirmininko pareigos iki 2024 metų  vienbalsiai patikėtos Vidui Mačiuliui. Ta proga savo pirmininką su artėjančiu gimtadieniu pasveikino žurnalistikos senjorų klubo MES nariai, įteikę buvusio TV operatoriaus, dabar skulptoriaus Jono Dirsės jos rankų ir gamtos sukurtą skulptūrėlę. Apie kolegą, kuriam šiemet sukak 80 metų, būtinai  vėl rašys www.kaunozurnalistai.lt

LŽS nario fotografo Vlado Dekšnio nuotraukos


As_su_skupt._Didele.jpg



Panašūs straipsniai