LŽS skyriaus ataskaitinis – rinkiminis susirinkimas: daug šokiruojančių faktų, jaudulio, ašarų ir… laiminga pabaiga!

Virginija GRIGALIŪNIENĖ, LŽS Kauno apskrities sk. valdybos narė

Rinkimai._2020__didele_1.jpg



2020-ųjų Sausio 11-ąją Kauno žurnalistų namuose, kur vyko LŽS Kauno apskrities skyriaus ataskaitinis – rinkiminis susirinkimas, buvo kaip niekad karšta tiek tiesiogine, tiek netiesiogine prasme, tvyrojo įtampa, liejosi emocijos! 


Niekas net nepagalvojo, kad begalę pareigų turintis, tačiau visas jas nepriekaištingai vykdantis, visur suspėjantis darbštuolis, išskirtinę istoriją menančius Kauno žurnalistų namus, galima sakyti, vienas sukūręs ir išpuoselėjęs ilgametis ir vienintelis Kauno apskrities skyriaus pirmininkas Vidas Mačiulis priblokš šokiruojančiu pareiškimu, kad jis jau nebenori būti renkamas į skyriaus valdybą ir visus skyriaus pirmininko įgaliojimus bei įpareigojimus pasiruošęs perduoti kitam, nauja išrinktam LŽS Kauno apskrities skyriaus vadovui. 
Rinkimai._2020_As_II.jpg

Pirmininkas prisipažino pavargęs nuo užkulisinių itin nemalonių kalbų ir nebenori daugiau dalyvauti ,,žaidimuose”.  

Tiesa, jis sakė esąs ir iki mirties liksiąs viešosios įstaigos „Ketvirtoji valdžia“ vadovu, nes turi balsų persvarą ir niekas negalės kėsintis į žurnalistų namų pastatą Kaune, Putvinskio gatvėje. 

Kol jis bus gyvas, niekada nesutiksiantis, kad šis visai žurnalistų bendruomenei itin brangus (ne, ne fizine, o pirmiausia dvasine prasme!) turtas būtų „išparceliuotas“…




Po V. Mačiulio verdikto – emocijų protrūkis.


„O dabar pasakysiu tai, ką turėjau pasakyti ir padaryti seniai: pirmininku daugiau nebūsiu, manęs galite nesiūlyti, negirti, neagituoti ir nerinkti. Atsisakau. Ačiū“, – baigęs pranešimą, kuriame išsamiai pateikė skyriaus veiklą praėjusioje kadencijoje (2016-2020 m.), neslėpdamas ir nesigėdydamas nuriedėjusios ašaros, rėžė Vidas Mačiulis. 


Po tokio trisdešimt metų dirbusio pirmininko verdikto užvirė tikros aistros! Susirinkime dalyvaujantys Kauno apskrities skyriaus nariai vienas po kito ėmė reikšti pagarbą ir pasitikėjimą pirmininku ir tvirtino neįsivaizduojantys, kas, je ne jis, galėtų vadovauti Kauno apskrities skyriui. 



Nuotraukoje: LŽS narys Vaidas Pilkauskas 


Rinkimai.2020_Vaidas_II.jpgEsą vienintelis pateisinimas tokiam žingsniui galėtų būti sveikata, nuovargis, gal dar tiksliau – perdegimas, nes jis iki šiol turi begalę darbų, tačiau skaitydamas pranešimą V. Mačiulis ne kartą pabrėžė, kad anaiptol nesijaučia pavargęs – problema esą ta, kad jį įžeidė, įskaudino, šokiravo kiti dalykai, būtent tai ir pastūmėjo atsisakyti pirmininko pareigų. 


Savo pranešime jis tuos šokiruojančius faktus, nevyniodamas žodžių į vatą, ir pateikė: piktinosi LŽS vadovybės pozicija tam tikrais personalijų pasirinkimo klausimais; paramos ir palaikymo Kauno apskrities skyriui ir jo veiklai stoka; stebėjosi pasiekusiomis žiniomis, kad yra rengiamasi „užimti“ LŽS Kauno skyriaus vadovo postą ir esą jau net taip buvo prisistatinėjama… 





Rinkimai_2020_Satdykov_II.jpgNuotraukoje: LŽS narys Galim Satdykov

Vidas pabrėžė visa gyvenimą dirbęs sąžiningai ir labai atsakingai, niekada iš užimamų pareigų nesiekęs ir neturėjęs jokios naudos, niekas niekada nemokėjo atlygio už darbą, priešingai, net savo pinigų ne kartą paaukojęs skyriaus reikmėms. 

 Dar nuo 2001 metų iš LŽS vadovo jo ir valdybos adresu, kad kauniečiai V.Putvinskio g. 48 pasisavino Vilniui priklausantį namą, pasipylę šmeižto, skaudžių įžeidimų, niekuo nepagrįstų įtarinėjimų ir net kaltinimų lavina… Pastaraisiais metais skyriaus pirmininkas vėl pajuto sostinės norą, žinoma, kai Kauno žurnalistų namai puikiai įrengti, dalis išnuomota, ir traukia žmones, per ,,statytinius” padėti jam sunkiame darbe o iš kažkur jo adresu esą pasipylę šmeižto, skaudžių įžeidimų, niekuo nepagrįstų įtarinėjimų ar net kaltinimų lavina…





Rinkimai_2020_Teisersk._II.jpgĮsiaudrinusį Vidą Mačiulį pirmoji stojo raminti autoritetinga LŽS Kauno apskrities skyriaus narė, garsi poetė, politikė ir visuomenininkė Dalia Teišerskytė (nuotraukoje).


„Man nėra labai netikėta, ką dabar pasakė Vidas, nes kiek vienas žmogus gali nešti… Bet aš neįsivaizduoju kito žmogaus šioje vietoje! Taip, mes kalti, kad nemokėjome gerbti jo sąžiningumo, neįvertinome jo begalinio darbštumo ir nuoširdumo, – apgalvodama kiekvieną žodį, dėstė Dalia. – Vidai, jei tu išeini iš pirmininkų, aš išeinu iš Kauno apskrities skyriaus! 

Galų gale, Vidai, suprask ir mus – tai jau būtų tavo egoizmas! Vidai, tavimi visi pasitiki, tu užsitarnavęs tokią visų pagarbą, todėl mėtytis tokiais pareiškimais nevalia! Supratai?“ 





Rinkimai_2020._Vitkus_a_II.jpgDalios žodžius paantrino ir LŽS Kauno apskrities skyriaus narys, profesorius Aleksandras Vitkus (nuotraukoje), pasidžiaugęs nenuilstančiojo Vido gebėjimais apleistą lūšnelę, kurioje senais laikais buvo įsikūrusi caro žandarmerija, paversti moderniu statiniu ir jo erdvėse organizuoti įvairius renginius ne tik apskrities, bet ir visos Lietuvos žurnalistams!


„Pasiektas toks aukštas lygis, Vidai, visi džiaugiamės ir didžiuojamės tavo energija ir gebėjimais – negali tu pasitraukti! Kviečiu visus balsuoti tik už Vidą Mačiulį“, – savo kalbą baigė profesorius. 

Tokiam siūlymui visi susirinkusieji pritarė plojimais, o jaunieji LŽS Kauno skyriaus nariai puolėsi gelbėti padėtį pasiūlydami Vidui, kaip būsimam naujos kadencijos pirmininkui, visokeriopą pagalbą ir paramą.




Rinkimai 2020 Biliunas II_1.jpgNauja valdyba


LŽS Kauno skyriaus valdybos narys fotomenininkas Teodoras Biliūnas (nuotraukoje) kreipėsi į susirinkusiuosius su pasiūlymu atnaujinti LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybą, į jos sudėtį įtraukiant jaunų aktyvių kolegų: žurnalistus Ievą Dyraitę, Eriką Ovčarenko, Vaidą Girčę.

 Kiekvienas iš jų prisistatė, trumpai informuodami, kokia veikla, dirbdami valdyboje, galėtų užsiimti, kaip padėtų pirmininkui, ką organizuotų, kad skyriaus veikla ir toliau pasižymėtų aktyvumu. 



Tiesa, jaunieji žurnalistai iškart išdėstė savo pageidavimus: jie sutiktų būti pasiūlyti į skyriaus valdybą tik su sąlyga, jei pirmininku ir toliau bus Vidas Mačiulis. Jei Vidas kategoriškai atsisakys šių pareigų, jie taip pat atsisakys būti valdybos nariais (jei būtų išrinkti). 



Rinkimai_2024_II_Dyr..jpgNors tokie žodžiai nuskambėjo galbūt kiek keistai, vis dėlto reikia pripažinti, kad jais buvo pasakyta labai daug, o svarbiausia – kokią pavydėtiną pasitikėjimo ir pagarbos kraitę per ilgus atsidavusios veiklos dešimtmečius yra sukaupęs Vidas Mačiulis!

Nuotraukoje: Valdybos narė Ieva Dyraitė (LNK)

Dar buvo pasiūlyta į naująją valdybą įtraukti LŽS narę, poetę Dalią Teišerskytę, kuri, kaip ir Vidas Mačiulis, nestokoja aktyvumo, todėl galėtų svariai prisidėti prie skyriaus veiklos aktyvinimo.

Naujai kadencijai į skyriaus valdybą taip pat buvo pasiūlyti joje jau dirbę LŽS Kauno skyriaus nariai – išskirtinio profesionalumo žurnalistė Birutė Mačienė, fotomenininkas Teodoras Biliūnas, dailininkas Vladimiras Beresniovas ir šių eilučių autorė (Virginija Grigaliūnienė). Be abejo, pirmuoju numeriu į valdybos narių pretendentų sąrašus buvo įtrauktas Vidas Mačiulis.





Rinkimai.2020_Ovcar._II.jpgUž kiekvieną valdybos narį buvo balsuojama atskirai, atviru balsavimu. Visi jie surinko po didžiąją balsų daugumą, taigi dalyvavusių LŽS Kauno skyriaus narių balsais visi paminėti asmenys buvo patvirtinti naujosios valdybos nariais. 

Nuotraukoje: (kairėje) Valdybos narys Erikas Ovčarenko (15min.lt)

Na, o išrinkus naująją valdybą, iš jos narių buvo renkamas pirmininkas. Po intensyvių diskusijų ir įkalbinėjimų Vidas Mačiulis galiausiai sutiko pretenduoti į pirmininko pareigas, o šis jo sutikimas visų susirinkimo dalyvių buvo priimtas ir patvirtintas vienbalsiai! Taigi Vidas Mačiulis vadovaus Kauno apskrities skyriui dar vieną kadenciją (2020 – 2024 m.).

Susirinkimo dalyviams beliko tik lengviau atsidusti, pamiršti visas ką tik liepsnojusias aistras – pasveikinti pirmininką Vidą Mačiulį bei naująją valdybą ir visiems palinkėti aktyvaus, produktyvaus darbo. 



Rinkimai.2020_Girce_II.jpg
Nuotraukoje: Valdybos narė Vaida Girčė (TV3)

Visų šio vakaro pemainingų nuotaikų šėlsmą vainikavo vaišės prie vyno taurės ir pianisto Rolando Dziadulionio atliekami kūriniai…

Apdovanojimai

LŽS Kauno apskrities skyriaus pirmininkas Vidas Mačiulis, kaip visada, ir šiame susirinkime tęsė gražią tradiciją pačioje susirinkimo pradžioje pagerbti išėjusius kolegas Tylos minute, o geriausiuosius, atyviausiuosius ar kitaip pasižymėjusius LŽS Kauno skyriaus narius pagerbti išskirtinėmis dovanomis.




Rinkimai.2020_as_ir_Radz._II.jpgŠiemet Kauno apskrities skyriaus ,,Garbės ordinais” buvo apdovanoti tikrieji nariai poetė Dalia Teišerskytė, žurnalistas ir rašytojas Povilas Antanas Kaunas bei žurnalistas Arūnas Dambrauskas.

Nuotraukoje: Du pirmininkai V.Mačiulis ir D.Radzevičius

LŽS Kauno apskrities skyriaus pirmininko Vido Mačiulio pranešimas, perskaitytas LŽS Kauno apskrities skyriaus ataskaitiniame – rinkiminiame susirinkime, bus patalpintas  mūsų svetainėa  ,,Komentaruose”. 


Fotografų, LŽS narių Vlado DEKŠNIO ir Alberto ŠVENČIONIO nuotraukos

Viršutinėje: LŽS Kauno apskrities skyriaus valdyba
Apatinėje: Ataskaitinio ir rinkiminio susirinkimo dalyviai
Rinkimai._2020_2_didele.jpg

Panašūs straipsniai