Jūs tik gyvenkit, va kur svarbiausia vertybė

ERIKA DRUNGYTĖ, ,,Nemuno” žurnalo vyr. redaktorė, LRS ir LŽS narė

Drungyte._Apdovanojimas_did..jpg



Lietuvos kultūros ministerija už reikšmingiausius ir profesionaliausiai sukurtus publicistinius kūrinius, paskelbtus visuomenės informavimo priemonėse kultūros temomis, paskyrė tris kasmetines premijas. 2019-ųjų pabaigoje ministras Mindaugas Kvietkauskas premijas įteikė Tomai Gudelytei, Andriui Jakučiūnui ir kaunietei, ,,Nemuno“ žurnalo vyr. redaktorei, Lietuvos  rašytojų ir žurnalistų sąjungų narei Erikai Drungytei. 

Sveikiname, džiaugiamės ir didžiuojamės savo kolege! Pateikiame rašytojos ir žurnalistės Erikos Drungytės prieškalėdines mintis, išspausdintas jos asmeniniame feisbuke.


Jau senokai galvoju, kad turiu kažką parašyti,parodyti, jog esu gyva. Vienas tekstas sukasi ant liežuvio galo, bet dar nesubrendo.

Apskritai juk atėjęs keistų būsenų metas, kurį senųjų, ikikrikščioniškų kultūrų žmonės priskirdavo trumpo mirimo, įkritimo į nebūties sapną laikui. Ir tikrai – visos dienos tokios be pradžios ir pabaigos, neprašvintančios, tik vos prasiblaivančios. 

Tai pavojingas metas, nuo Vėlinių iki Kalėdų žmogaus erdvėje sukiojasi visokios dvasios, pasimetusios dūšios, neramūs miruoliai, blogieji anapusybių demonai. Todėl vadinamasis advento keturnedėlis pašvęstas ramybei. 

Nereikia labai begalviškai linksmintis, taškytis jausmais, nusigert ar prisiuostyt, nes ir gyvųjų dvasia tuo metu yra nestabili, gali būti nuviliota, paklaidinta, jai lengva pasimesti ir susipainioti, tad gali ir negrįžti į kūną. 

Žinoma, davatkiškai perlenkt lazdos irgi nebūtina, bet griežtesnė disciplina ir susilaikymas nuo per didelio vartojimo dar niekam nepakenkė.

Ar Kalėdos tikrai stebuklingos? Taip, iš sapno vsgi jos pabudina, iš mirties prikelia, visus blogiečius pravaiko, kasdienės šviesos dozę didindamos užkuria ir kūno, ir neapčiuopiamų pajautų žaizdrą. O vilčiai įsižiebus, argi ne puiku laukti, iki kol pakvips pavasaris…

Tad kad ir kaip nervintų pilkuma, ankstyvos sutemos ir miego priepuoliai darbe, namuose ar net prie automobilio vairo (tfu, tfu, tfu), į pasirengimą Kūčių vakarui žiūrėkite ramiai. Po truputį, palengva planuokit silkių aprėdus, žuvų pagardus, aguonų užpilus. 

Tradicijos gražu ir gera, bet nesiplėšykit, nepaslyskit, nesusidaužkit. Tykiai ir su lengva šypsenėle galvokit taip – net ir su viena plotkele ant stalo yra šimtą kartų geriau, nei su 12 patiekalų ir nuo streso kiauru skrandžiu, nuovargio perkreiptu veidu ar įtampos erškėčių vainiku ant galvos. Juoba, kad nei silkės gaudyt, nei kviečių kult, nei aguonų po pusnimis apaugusį kaimą ieškot nebereikia…

Jūs tik gyvenkit, va kur svarbiausia vertybė.

Nuotraukoje: Lietuvos kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas sveikina kaunietę Eriką Drungytę

Mariaus Morkevičiaus nuotr.

Panašūs straipsniai