Žurnalistinis nerimas. Antikorupcinis barjeras vėl stumiamas į nuošalę? I d.

Antanas MARČIULIONIS, LŽS ir žurnalistikos senjorų klubo MES narys

Gruodžio 9-oji – Tarptautinė antikorupcijos diena. Šia tema Lietuvos prezidentūroje rangiama ,,apskrito stalo” diskusija, kurioje dalyvaus Prezidentas Gitanas Nausėda.

Pagaliau. Ar gal pagaliau… Valdžios institucijose baigiamas ruošti daug ką bauginantis barjeras iš mūsų kasdienybės niekaip neišgujamai korupcijai. Apie jį vis garsiau prabyla politikai, teisininkai, verslininkai ir, esu tikras, su baudžiamojo persekiojimo vingiais susipažinę asmenys. 

Kokių tik nuomonių apie Turto civilinio konfiskavimo įstatymo projektą neprisiskaityta! Ar daug jam pritariančių? Deja, deja… Dažniausiai toli gražu nedžiuginančios, kupinos abejonių tiek šio dokumento tobulumu, tiek reikalingumu.

Lietuvos žurnalistų sąjungos ir kauniečių žiniasklaidos senjorų klubo MES narys Antanas Marčiulionis mūsų internetinei svetainei pateikė ciklą straipsnių apie vis dar ,,nemirštančią” ir klestinčią mūsų šalyje korupciją.
1. Straipsnių antraštės – visuomenės bauginimui?


Bene skaudžiausiai dokumento rengėjams „vožtelėjo“ autoritetingas teisininkas akademikas Vytautas Nekrošius. „Vakaro žiniose“ jis netgi prisipažino, kad tokio „baisaus stebuklo“, pavadinto įstatymo projektu, jam savo gyvenime dar matyti neteko. Anot profesoriaus, projekto esmė supaprastintai galėtų būti apibūdinta taip: „Jeigu nepavyksta įrodyti asmens nusikaltimo, tai galima pabandyti atimti jo nuosavybę. Tai kas, kad nusikaltimas neįrodytas, bet kadangi tarnybos žino, jog jisai yra iš esmės nusikaltėlis, tai galima pabandyti lengvai konfiskuoti turtą … “ „Pagal projektą, – teigia garbusis teisininkas, – pakanka generalinio komisaro įsakymo lygmens akto, kad iškiltų realus pavojus jūsų turtui“.

Pabandysiu, galvoju, šiokią tokią savo žurnalistinę patirtį sulygiagretinti su tuo „stebuklu“. Juolab, kad žiniasklaidai, kaip suprantu, jo turinys – taip pat ne prie širdies. Skaitai straipsnius ir stebiesi pavadinimų agresyvumu. „Visus paskelbs kaltais – įrodykite priešingai“ („Vakaro žinios“), „Kaltės neįrodys, bet turtą atims“ (Elta), „Turto konfiskavimo projektas – jau ant slenksčio. Sunerimsite net jei nesate nusikaltėlis“ (Delfi)…, – tarsi susitarę skaitytojus intriguoja žurnalistai.

Šios frazės ne iš piršto laužtos. Kolegos iš tekstų jas traukė tarsi lobį. Ko tik dėl skaitytojo nepadarai. Ir darom tą dažnas, kurį yra priglobusi žurnalistika. Tik ne visi į tokius lobius žvelgiame iš tų pačių aukštumų. Vieni – iš griežto „policininko“ apžvalgininko Rimvydo Valatkos, kitiems artimesnis žurnalistikos „profesorės“ Danutės Šepetytės kūrybingumas. Dažnai net nepagalvojame, kad tie patys straipsnyje ir jo antraštėje esantys žodžiai skaitytojų sąmonėje užsifiksuoja labai skirtingai. Vienur jie gali „praslysti“, kitur – tapti sprogmeniu. Ypač rezonansinėse publikacijose. Na, kad ir ta jau minėta „Visus paskelbs kaltais – įrodykite priešingai“.

Lietuvos respublikos Turto civilinio konfiskavimo įstatymo projektą, įvairiapusį jo aptarinėjimą neabejodamas vadinčiau būtent rezonansiniais – vis tik diskutuojama dėl žmogaus turto. Neteisėtai sukaupto turto. Ne tiek daug šalyje svarbesnių problemų už išsikerojusį korupcijos vėžį. „Tokio įstatymo priėmimas turės teigiamą įtaką kriminogeninei situacijai ir korupcijos prevencijai, – įsitikinęs vienas aktyviausių Seimo daugumos parlamentarų, vienas iš įstatymo projekto autorių Vytautas Bakas. – Norime sukurti teisines prielaidas įpareigoti asmenis, kurie valdo, naudojasi ar disponuoja turtu, neproporcingu jų teisėtoms pajamoms, taip pat prielaidas deklaruoti ir pagrįsti turtą bei pajamas. Nesugebėjus pagrįsti savo turto teisėtumo, jis būtų konfiskuojamas“.

(Bus daugiau)

P.S. Atsiprašome, kad dėl techniniu kliūčių  mūsų svetainėje vis dar negalime publikuoti iliustracijų

Panašūs straipsniai