TV ekrane: 109-erių kaunietis – Amžinybėn, 14-metė palangiškė – Prancūzijon

www.kaunozurnalistai.lt inf.


Juste_Jusyte_didele.jpg


,,Lietuvos ryto“ televizija sekmadienį, 11.30 val. transliuos 1134-ąją laidą ,,Krepšinio pasaulyje“. Žiūrovai pamatys 1992 metais Kauno ,,Žalgiryje“ prasidėjusį žaidėjo Dariaus Maskoliūno kelią, kuris atvedė jį iki Lietuvos rinktinės vyr. trenerio posto, Kauno komandos nesėkmes Eurolygoje, kitų Lietuvos komandų rungtynes Europos krepšinio aikštelėse.

Antroje laidos dalyje išskirtinis pasakojimas apie keturiolikametę palangiškę Justę Jocytę (nuotraukoje), kuri artimiausiomis dienomis išvyksta gyventi ir mokytis krepšinio paslapčių Prancūzijon. Trylikametė šią vasarą kartu su Lietuvos jaunučių rinktine tapo Europos vicečempione, o rudenį buvo pakviesta į Lietuvos moterų nacionalinę rinktinę ir Kėdainiuose debiutavo prieš Albanijos rinktinę. 

Debiutantė pasidalins savo mintimis apie rinktinę, o ją apibūdins žaidėjos Gabija Meškonytė, Monika Grigalauskytė ir treneris Mantas Šernius. Apie savo dukrą Justę, sulaukusią keturiolikos metų, papasakos jos tėveliai Aurelija ir Alvydas Jociai. Jaunoji lietuvaitė sugrįš gimtinėn, bet Vincą Šileiką jau pamatysime tik TV ekrane.

2019-ųjų liepos 31-ąją savo 109-ąjį gimtadienį sutiko buvęs krepšininkas Vincas Šileika, kurį 1936 metais treniravo olimpinis čempionas Pranas Lubinas. Pavyko gražiai paminėti paskutinį senolio gimtadienį. Ačiū ir kolegoms žurnalistams, kurie savo žiniasklaidos priemonėse įamžino nuostabų žmogų. Liūdna, bet jis lapkričio 16-osios naktį iškeliavo Amžinybėn. Einant šimtas dešimtuosius gyvenimo metus Vincą Šileiką ištiko širdies smūgis. Medikai jau buvo bejėgiai išsaugoti jo gyvybę. 
Urna su velionio palaikais buvo palaidota šalia žmonos Antaninos, kurią Eigulių kapinės priglaudė 1988 metais. Vieną seniausių kauniečių į amžinojo poilsio vietą palydėjo giminės ir artimieji, iš Čikagos parskridęs vienintelis sūnus Antanas, jo pusbrolis vilnietis Vincas Šileika, už sostinės Lazdijų mikrorajono statybas gavęs aukščiausią tais laikais TSRS premiją.
Velionis Vincas Šileika neturėjo ordinų ir medalių, bet buvo nuostabus Lietuvos patriotas, mylėjęs žmones ir gyvenimą.

,,Krepšinio pasaulyje“ žiūrovai išvys kelias jo mintis iš praėjusią žiemą nufilmuoto išskirtinio Vinco Šileikos interviu (nuotraukoje).


Vincas___ileika._Didele_su_mkrf..jpg

Panašūs straipsniai