Pirmininko pavaduotojas Ričardas Slapšys: Apie save ir LRTK veiklą

www.kaunozurnalistai.lt inf.
Slapsys_Ricardas._Didele.jpg


Lietuvos Seimas 2019-ųjų spalio 22-ąją pradėjo Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininko pavaduotojo tvirtinimo procedūrą. Neabejojame. kad juo taps vilnietis Ričardas Slapšys, kuris vienbalsiai  buvo patvirtintas LRS Kultūros komitete.  Jame kandidatas į pirmininko pavaduotojus kalbėjo apie save ir LRTK veiklą.


,,Prieš pustrečių metų  tapau Seimo deleguotų Lietuvos radijo ir televizijos komisijos narių. Šis laikotarpis man asmeniškai leido daug plačiau susipažinti su šalies radijo ir televizijos rinkos ypatumais bei kylančiais iššūkiais ir problemomis.

 Savo darbinį kelią, po studijų universitete, pradėjau Vilniaus televizijoje, su kuria mane siejo netrumpas aktyvios veiklos etapas: susipažinau su žurnalistiniu darbu, kūriau reportažus, vedžiau laidas, vadovavau Naujienų tarnybai. 

Vėliau į žurnalistinį darbą žvelgiau, kaip mėgstama sakyti, iš kitos barikadų pusės – man teko garbė darbuotis keturiose ministerijose net šešių ministrų patarėju ryšiams su visuomene, tad daugelį žiniasklaidos dalykų pergyvenau ir pažįstu visapusiškai. 

Žvelgiant iš dabartinės perspektyvos, šiandieninė mūsų visuomenė susiduria su globaliais iššūkiais – informacinio karo sąvoka jau seniai nebėra tik mokslinių darbų hipotetinė formuluotė. Kaip žinia, labiausiai į žmonių sąmonę skverbiasi vizualiniai pranešimai, tad, nors vis labiau įsigali socialiniai tinklai, „fake news“ sklaidai televizija buvo ir tebėra viena įtakingiausių poveikio priemonių. 



Slapsys_ir__Martisius_II.jpg
Džiaugiuosi, kad Lietuvos kanalų rodomoje produkcijoje nesantaikos ar karo kurstymo, istorijos neigimo ir kitos dezinformacijos nematome. Ko negalime pasakyti apie didžiosios kaimynės televizijų laidas, tad, vadovaudamiesi teisės aktais, melagių pasirodymus mūsų šalies teritorijoje laikas nuo laiko apribojame. Žinoma, tai ne visiems patinka.

Praėjusių metų gruodį įsigaliojo EP ir ET priimta Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyva, kurios perkėlimas į nacionalinę teisę jau yra prasidėjęs ir tai bus vienas iš svarbiausių LRTK darbų prioritetų, dalyvaujant Kultūros ministerijos sudarytoje darbo grupėje iki kitų metų pabaigos tinkamai parengti šį procesą. 

Seimas pavasarį jau priėmė pirmuosius svarbius sprendimus, įteisinusius direktyvos dalį, leidžiančią dėl nac. saugumo ir gynybos užtikrinimo valstybėms narėms skubiais atvejais taikyti “greito reagavimo procedūrą“, siekiant sustabdyti iš kitų ES valstybių transliuojamų TV programų laisvą priėmimą. Manau, tai taip pat svariai prisidėjo apsaugant mūsų eterį nuo galimų išorinių dezinformacinių invazijų, kai šalyje vyko net treji rinkimai.

 Dar viena labai svarbi Komisijai nuo šių metų tekusi užduoti – autorių teisių apsauga plačiosiose interneto platybėse: per pastarąjį pusmetį Komisija iš autorių teisių turėtojų sulaukė prašymų, išnagrinėjo ir pavedė interneto paslaugų tiekėjams išjungti  nelegaliai filmus, laidas ar muzikos kūrinius transliavusias platformas. 

Tad negatyvo Komisijos atžvilgiu tenka patirti ir dėl to. Ypač, kai tarp išjungiamų patenka tokios platformos, kaip filmai.in ar torrent.lt… Beje, minėtos priemonės ne tik saugo autorių teises, bet skaidrina ir ypač kabelinėms televizijoms aktualią rinką. Su autorių teises ginančiais klausimais yra susijusios ir dar dvi šiemet priimtos direktyvos, tad ir čia Komisija aktyviai dalyvauja jų perkėlimo procese. O jis tikrai svarbus, mat, be kitų klausimų, į mūsų reguliavimo sritį pateks tokie vaizdo dalinimosi mohikanai, kaip Youtube, FB ar kt., nes taps teisiškai atsakingi už pas juos įkeltą turinį, o kūrinių autoriai turės teisę už tai gauti pajamų dalį.

 Noriu padėkoti už paramą kolegoms Komisijos nariams ir pirmininkui, kurie manimi pasitikėjo ir vienbalsiai išrinko pretendentu į pirmininko pavaduotojo pareigas! ” 
Ričardas Slapšys

www.kaunozurnalistai.lt nuotraukose:
 Naujasis LRTK pirmininko pavaduotojas Ričardas Slapšys (viršuje); su LRTK pirmininku Mantu Martišium Lietuvos seimo Kultūros komitete


Slapsys_ir_Mari__ius_II.jpg

Panašūs straipsniai