Žurnalistus nesudomino Juozo Tumo – Vaižganto paminklo atidengimas

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Vaizgantas_ir_6__didele_.jpg



2019-ųjų rugsėjo 20-ąją, minint 150-asias kunigo ir rašytojo, visuomenės veikėjo Juozo Tumo-Vaižganto gimimo metines. Vytauto bažnyčios kiemelyje kauniečiai įamžino savo tautiečio atminimą. Tai vienas ryškiausių XX amžiaus pirmos pusės asmenybių, tautinio atgimimo ir moderniosios kultūros puoselėtojas, gyvenęs ir dirbęs Kaune.

Vaizgantas_ir_paminklas__II.jpg
Ant suoliuko su šuneliu sėdinčio kunigo ir rašytojo bronzinį paminklą (nuotraukoje) Kauno savivaldybės lėšomis sukūrė skulptorius Gediminas Piekuras. 

Savo kūrinį autorius atidengė kartu su Lietuvos seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu, Kauno vicemeru Mantu Jurgučiu ir kitais. Paminklą palaimino klebonas Kęstutis Rugevičius.

Prieš paminklo atidengimą Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje šv. mišias už J. Tumą-Vaižgantą aukojo kardinolas Sigitas Tamkevičius ir keli kunigai.


Vytauto Didžiojo bažnyčia buvo pilnutėlė, dar tiek pat žmonių prieigose laukė paminklo atidengimo iškilmių.





Vaizgantas_ir__Dalia_II.jpgReginys buvo kaip niekad kompaktiškas, jaudinantis, įtaigus. Prie šventės organizavimo prisidėjo ir LŽS narė, XXVII knygos bičiulių draugijos pirmininkė Dalia Poškienė (nuotraukoje).

Pamaldose ir atidengiant paminklą dalyvavo ir du kauniečiai žurnalistai Juozas Kundrotas ir Perpetua Dumšienė (apatinėje nuotraukoje), kurie yra įvertinti Lietuvos rašytojų ir žurnalistų sąjungų literatūrine Vaižganto premija. 

1922-ųjų vasario 9-ąją Juozas Tumas – Vaižgantas, kartu su Jonu Strimaičiu, Antanu Žukausku – Vienuoliu, Adolfu Klimu, Jonu Laurinačiu, buvo Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjungos steigėjas.

Gaila, bet Lietuvos žiniasklaidos priemonių renginys Kaune nesudomino, nors 2019-ieji yra paskelbti Vaižganto metais. Nedaug buvo fotokorespondentų ir vos vienas – LRT televizijos operatorius… 
Kelias šventines akimirkas užfiksavo internetinė svetainė www.kaunozurnalistai.lt. Reportažą, kuriame kalba Seimo pirmininkas Viktoeas Pranckietis) galima pažiūrėti Vido Mačiulio feisbuke


Vaizgantas_ir..._2__didele_.jpg

Panašūs straipsniai