Amžinąjį Atilsį. Mirė žurnalistas ir rašytojas Rimantas Marčėnas (1937 04 04 – 2019 09 07)

Marcenas_Rimantas._Didele.jpg


Eidamas 83 metus mus paliko Lietuvos rašytojų ir žurnalistų sąjungų narys, istorikas, pedagogas, humanitarinių mokslų daktaras RIMANTAS MARČĖNAS.

Kaunietis rašytojas ir žurnalistas Gediminas Jankus IN MEMORIAM Rimantui Marčėnui rašo:


,,Skaudi žinia: mirė ypatingai nuoširdus, atviras Kolega, kurį nuolat geru žodžiu prisimindavau nuo studijų Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete, jis mums dėstė Lietuvos istoriją, ir tas dėstymas buvo itin įsimenantis, gilus, išjaustas, drąsus, prisodrintas nežinomais ir oficialios sovietinės istoriografijos nutylėtais faktais.

Savo žinias ir patirtį Rimantas dosniai seikėjo atkuriant Vytauto Didžiojo universitetą, tapo Atkuriamojo senato nariu ir vadovavo Istorijos katedrai, vėliau – KTU Lietuvių kalbos katedros vedėjas.

Itin svarią vietą, be abejo, užima jo istoriniai tyrinėjimai ir kūryba. Dar nuo 1967 metų skelbė apsakymus, noveles, recenzijas apie lietuvių prozininkų naujas knygas, kelias dešimtis publicistinių ir mokslinių straipsnių, buvo poros stambių monografijų ir enciklopedinių leidinių bendraautorius.

Stambios apimties istoriniai romanai – „Karūnos spindesio apakinti”, „Sosto papėdėje”, apsakymų rinktinė „Gyvieji skydai” – tapo neeiliniais įvykiais mūsų literatūriniame gyvenime, pelnė įvairias premijas.

Su Rimantu visada buvo įdomu bendrauti ir kalbėtis įvairiomis, ne tik istorinėmis temomis. Šviesuolis, intelektualas, taurumo ir kilnumo pavyzdys. Nuoširdi užuojauta šeimai.“

Atsisveikinimo su Rimantu Marčėnu žodžius parašys ir kauniečiai rašytojai bei žurnalistai.

Panašūs straipsniai