Žiniasklaida praneša, kaip kauniečiai pagerbė – ilgaamžį Vincą Šileiką

Vidas MAČIULIS, TV laidos ,,Krepšinio pasaulyje” redaktorius
Vinco_svente_1_Didele.jpg


Saulėtą 2019-ųjų rugpjūčio 5-ąją dar labiau nušvito Vakarų gatvės namas, kuriame gyvena šimtas devintąjį gimtadienį sutikęs Vincas Šileika.

 Ne pirmą gyvenime tokią šventę man teko organizuoti, bet ši – ypatinga, nes tai ne žurnalistas, bet mūsų skaitytojas, klausytojas žiūrovas. Ir ne bet koks…



Vinco_svente_II.jpgAtvykę žurnalistai sužinojo, kad jau septyniolika metų ponas Vincas gyvena vienas ir kasdien pats sau verda pamėgtą košę… Taip buvo ir šį rytą, bet per pietus jis jau vaišinosi Kauno mero atsiųstu  tortu. Šventinį stalą ponui Vincui padengė socialinės darbuotojos Loreta ir Benita. Beje, ilgaamžis, kadangi niekuo nesiskundžia, todėl medikai ir neduoda nukreipimo, negauna socialinės pašalpos, kaip ir funkcinės lovos. Mat tokie jau mūsų įstatymai, o medikai dirba pagal paragrafo ,,raidę”. 

Nuoširdžiai ilgaamžį V.Šileiką pasveikino Lietuvos Seimo narys Vincas Šileika, naujasis Kauno vicemeras Mantas Jurgutis, Gričiupio seniūnijos seniūnė Jolanta Žakevičienė ir vyr. specialistas Algimantas Andriulevičius. Tai vyko gimtadienį švenčiančiojo svetainėje. 


O įeinant į  namus, kai tarpduryje pasirodė 109 metus sulaukęs kaunietis, jam ,,Su gimimo diena“ uždainavo lopšelio-darželio ,,Nežiniukas“ kvartetas Meda, Avita ir dvi Rusnės, vadovaujamos Inos Odoncevienės, kartu buvo ir vedėjos pavaduotoja Vaida Skrupskienė. Šauniosios ,,nežiniukės“ savo artimiausią kaimyną apdovanojo spalvingais kardeliais, o ilgaammžis – jas pavaišino saldumynais… Visa tai galima pamatyti mano feisbuke.




Vinco_svente_2_II.jpgReportažą apie guvų, tik kartą ligoninėje praleidusį, puikią atmintį ir iškalbą turinį kaunietį šį vakarą Žinių laidoje parodys INIT televizija, nes šventėje buvo žurnalistė Indrė Sesartė ir operatorius Tautvydas Dolieba.


Šeštadieniniam savaitraščio ,,Laikinoji sostinė“ numeriui reportažą ruošė fotografas Modestas Patašius, kuris panašią šventę turėjo, kai šimtmečio sulaukė jo tėvelis Stasys, bei žurnalistė Joana Gimberytė – Balčiuvienė.

 Jų patirti įspūdžiai apie neįtikėtiną ilgaamžį bus patalpinti ir portale www.lrytas.lt. Vincento Šileikos ilgo gyvenimo patirtimi susidomėjo ir naujasis žurnalo ,,Stilius“ redaktorius Edvardas Žičkus.

AČIŪ, kolegoms, kurie surado laiko ir noro papasakoti skaitytojais ir žiūrovais apie unikalų kaunietį, mano naują bičiulį, kurį 1936 metais žaisti krepšinį mokė pats Berlyno olimpinių žaidynių čempionas, JAV rinktinės kapitonas Pranas Lubinas, pirmąkart atvykę į savo tėvų gimtinę. 

Lygiai prieš 80 metų P.Lubnino bei kitų Amerikos lietuvių ir vietos žaidėjų dėka, Kauno sporto halėje Lietuva iškovojo trečiųjų Europos krepšinio pirmenybių nugalėtojos vardą.


www.kaunozurnalistai.lt nuotr.

Panašūs straipsniai