Žurnalistinis tyrimas apie apgaulę ir melą. 3. Ligoniai mulkinami – ,,Nobelio premija" !

Povilas Antanas KAUNAS, LŽS ir žurnalistikos senjorų klubo MES narys
,,Sveikatos portalas”, reklamuodamas vis maujus ,,vaistus”,  pristato „mokslininkus“ ir jų genialius atradimus – „stebuklingus“ vaistus, sugražinančius  senoliams jaunystės metų sveikatą.  Tai iliustruoja irgi fiktyviomis, tikriausiai, iš fotografijų saugyklų pavogtomis nuotraukomis. Tokios pat yra ir  ,,sukurtų” Nobelio premijų „laureatų“ iliustracijos, tarp kurių, kaip jau rašiau, ir patys  reklamuotojai pasimetė…

Signataru II_2.jpg(Nuotraukoje: Pirmininkas Dainius Radzevičius 2015 metais Vilniuje Signatarų namuose medaliu ,,Už nuopelnus žurnalistaikai” apdovanoja LŽS narį Povilą Antaną Kauną, kuris šios publikacijos autorius)


Prestižinė pasaulyje Nobelio premiją skiriama  už ypač svarbius pasiekimus tam tikro mokslo srityje arba už ypač svarbią visuomeninę veiklą. Pretendentai jas gauti dažniausiai paskelbiami spalio mėnesį. O pačios premijos (auksiniai medaliai, diplomai ir vienas milijonas eurų) įteikiama minint Nobelio mirties dieną – gruodžio 10 – tąja. Pirmosios premijos nominantams buvo įteiktos1901 metais. O nuo 1902 m. visas jas Stokholme įteikia Švedijos karalius. Tik Taikos premija įteikiama Norvegijoje, Osle.

Pagal 2010 metų informaciją Nobelio premiją viso pasaulio mastu pelnė tik 46 šalių atstovai. Daugiausia, net 320 taikos, literatūros, medicinos, chemijos , ekonomikos ir fizikos premijos buvo įteiktos nominantams iš JAV. Šioje statistikoje tik vienintelė iš Pabaltijo šalių Lietuva užima garbingą keturiasdešimtą vietą – 1980 metais literatūros premija buvo įteikta Kėdainių apskrityje Surviliškio valsčiuje, Šateiniuose savo senelių iš motinos pusės Veronikos Kunatų dvare gimusiam Česlovui Milošui. 1920 metais jis mokėsi Vilniuje Žygimanto Augusto gimnazijoje, o 1934 metais Vilniaus Stepono Batoro universitete baigė Teisės ir socialinių mokslų fakultetą įgydamas teisės magistro laipsnį. 1953 metais Prancūzijoje išleista jo knyga „Pavergtas protas,“ ir iki šių dienų kritikų laikoma kaip viena įtakingiausių stalinizmo studijų.


1982 metais už chemijos mokslo laimėjimus šia premija apdovanotas Aronas Kingas, gimęs Ukmergės rajone, Želvoje, todėl kai kurių šaltinių irgi priskiriamas Lietuvai. Tai ir visi mūsų šalies Nobelio premijos laureatai. 

Laukiame, kada Nobelio premijos paukštė  išskleis sparnus mūsų šalies padangėje, nes pernai Lietuvai vėl pabudo viltis bei tikėjimas. 2018 metų gegužės mėnesį Vilniaus universiteto profesorių Virginijų Šikšnį pradžiugino Norvegijos tiksliųjų ir humanitarinių mokslų akademijos prezidento telefono skambutis pranešęs, kad jis kartu su Vokietijos Maxo Plancko instituto profesore Emmanuele Charpentier ir Kalifornijos (JAV) Berklio universiteto profesore Jennifer Doudna už taip vadinamųjų „genų žirklių“ atradimą apdovanotas kas dvejus metus teikiama elitine Kavli premija, kurios vertė siekia vieną milijoną JAV dolerių.

 Tai labai realus ir tvirtas lietuvio žingsnis mokslininką priartinęs prie Nobelio premijos! „Dabar jau galime realiai kalbėti apie sudėtingiausių paveldimų genetinių ligų gydymą, kurti šalčiui ir sausrai atsparius augalus, spręsti organų transplantacijos iššūkius, – masinės informacijos priemonėse teigė profesorius. – Ši technologija ateityje gali ne tik išgelbėti žmonių gyvybes ar išgydyti ligas. Ji atveria naujas galimybes įvairiose gyvybės mokslų srityse“. Ir atvirai pripažįsta, kad laimėta premija – tai daugelio metų viso darbštaus mokslininkų kolektyvo nuopelnas! 


Tuo tarpu „Sveikatos portale“ save reklamuojantiems „profesoriams“ R. Kosinskiui, M. Ričmondui, R. Jovorauskui, R. Sureikai, S.Nordvil pelnyti Nobelio premijas buvo tarsi du pirštus apšlapinti… Visi penki, kaip jie prisistatymuose teigia, norėdami padėti nepagydomomis ligomis sergančioms motinoms (!), įtemptai padirbėję vienuolika mėnesių, metus, savo sumanymus sėkmingai įgyvendino – sukūrė tokius nepagydomų ligų gydymo metodus, kuriais tiesiog apstulbino pasaulį. Už tai ir ,,Nobelio premijas” pelnė. 



Sveikatos_portalas_2_II.jpg
Melo trumpos kojos. Potencialūs nusikaltėliai, ruošdamiesi apmulkinti, apiplėšti jauną ar seną, ligų prislėgtą žmogų, ruošiasi labai kruopščiai, apgalvodami kiekvieną savo žingsnį. Vieno, nors atrodytų ir labai svaraus teiginio, kad įtikintų auką savo žodžių teisingumu, jiems nepakanka. Todėl sukuria dešimtis kitų, vienas kitą pagrindžiančių „faktų“. Ir jį, tarsi vorai, tiesiog apraizgo melo voratinkliu, kad būtų galutinai įtikintas arba… sužlugdytas.


Prieš metus pradėti šį žurnalistinį tyrimą paskatino „Sveikatos portale“ pristatomas mokslininkas, molekulinės biologijos specialistas profesorius Romualdas Kosinskis, „nominuotas“ Nobelio premiją. Apsišaukėlis R. Kosinskis rašo:

„Aš 11 mėnesių dariau intensyvius laboratorinius tyrimus. Bandžiau ant savo mamos įvairių veikliųjų medžiagų derinius (mama paversta bandomuoju triušiu? – aut.). Ir (…) sukūriau unikalią makro – molekulinę formulę. Ir iš karto perdaviau ją didelio masto tyrimams. Jos 98 proc. efektyvumą patvirtino didžiausi tyrimų centrai Europoje ir JAV!”
Po pusmečio tas pats R. Kosinskis sukūrė metodą, kuris leidžia kiekvienam paprastu būdu atsikratyti skausmo ir atkuria sąnarius bei stuburą, o tuo pačiu atgauti 100 proc. Fizinį pajėgumą irgi per 28 dienas. Už tai vėl nominuojamas Nobelio premija. Per metus pelnytos net dvi prestižiškiausios pasaulyje premijos! Kas gali patikėti tokiu kliedesiu?

O „profesorius“ melo tinklą rezga toliau.



Sveikatos_port._1_II.jpgPateikdamas išrasto vaisto Nutesin – Herbapure Ear flakonėlio nuotrauką, greta įjungia Aktualios partijos prieinamumo skaičiuoklę. Pasirodo, jų likę… tik 21 vnt! Po geros minutės skaičiuoklė rodo, kad jau likę 19, dar po minutės – 18 vienetų. Todėl nedelskite, tuojau pat užpildykite apačioje pateiktą Užsakymo formą. Ir po kelių dienų su didžiule, net 33 eur. nuolaida, šis stebuklingas vaistas bus pristatytas tiesiai į namus. 

Betgi, gerbiamas profesoriau, tokiu pat metodu ir su tais pačiais vaistais klientus „žvejojote“ ir prieš metrus, „žvejojate“ ir dabar. Kur logika? Tokią žmonių mulkinimo taktiką naudoja ir kiti Nobelio premijos „laureatai“, ir nemažas kitų „profesorių“ būrys, pelniusių, kaip jie teigia, net po keletą prestižinių apdovanojimų. 


Būtų labai liūdna, jeigu per tą laikotarpį nebūtų teigiamų poslinkių demaskuojant sukčius. Žmonės vis dažniau išdrįsta prisipažinti, kad buvo apauti. Skambina laikraščių redakcijoms, net kreipiasi į policiją. Pavyzdžiui, ne taip seniai, balandžio mėnesį, „Lietuvos rytui“ paskambinusi moteris perspėjo: 

„Netikėkite tuo, ką matote internetinėse reklamose. Neapsigaukite“. Kaip apsigavo ji, užsisakiusi klausą stebuklingai gydančio R. Kosinskio to paties aliejuko Nutresin – Herbapure Ear. O visiškai neseniai, birželio antroje pusėje, labai nudžiugino TV3 žinių laidoje duota plati, analitinė informacija apie melą interneto reklamose. Todėl dar vis abejojantiems, pirkti ar ne „profesorių“ sukurtą produkciją, būtinai reikėtų perskaityti internete birželio 11 dieną paskelbtą Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos ĮSPĖJIMĄ, kad internatu prekiaujama gyvybei pavojingais produktais, pristatomais kaip efektyvūs vaistai.

 Kadangi mūsų „ profesorių“ vaistų nėra vaistinėse, apie juos nieko nežino net farmacininkai, o pristatomi tik per kurjerį užsakovui į namus, jie nėra registruoti nei Bendrijos, nei Lietuvos respublikos vaistinių preparatų registre. Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba ir Pasaulinė sveikatos organizacija ragina žmones būti budriais, nerizikuoti savo sveikata ir nepirkti neaiškios kilmės produktų, pristatomų kaip neva efektyvūs vaistai ir juolab žadančių per trumpą laiką išgydyti itin sudėtingas ligas, nes dažniausiai jie sukelia daugybę nepageidaujamų reakcijų, netgi pavojingų gyvybei.

... O internetiniai sukčiai nesnaudžia, išmonių nestokoja. Šiuo metu jie pradeda atsisukti ir į mūsų ekspresyvų, daug žadantį ir siekiantį jaunimą. Neseniai jie sukūrė ir internete patalpino naują reklamos puslapį CENTRE MANPRIDE Geat Potency.  Juodu stambiu šriftu surinkta iššaukianti antrašte: 

„PO 28 DIENŲ JŪSŲ VARPA BUS PASIRUOŠUSI SEKSUI PER 4 SEKUNDES – TAI PATVIRTINA NEPRIKLAUSOMI MEDICININIAI TYRIMAI“. Tariamas molekulinės biologijos specialistas profesorius Povilas Varnauskas garantuoja, kad ,,naudodamiesi jo sukurtu metodu ir vaistais, vaikinas galingą erekciją išlaikys net iki 45 minučių ir savo partnerei suteiks net iki 5 orgazmų iš eilės, padidins libido ir testosterono kiekį, suteks žymiai daugiau energijos ir jėgų lovoje…”

Taigi, visiems  primename Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos įspėjimą, kad tokie neregistruoti, tiesiai į namus atvežami preparatai sukelia daugybę nepageidaujamų reakcijų. Nepulkite jų išbandyti, nes dėl  liūdnų pasekmių galėsite kaltinti tik savo lengvabūdiškumą. 

P.S. Kas uždraus žiniasklaidoje ,,Nobelio premijos laureatų”  vaistų reklamą? Ar bus nubaustas ,,Sveikatos portalas” už platinamą melą ir ligonių apgaulę? 

Panašūs straipsniai