Tbilisyje – dviejų šalių bendraminčių bendradarbiavimo pradžia ir … reali idėja!

Vidas MAČIULIS, LRTK narys

Gruzija_sut._1_Didele.jpg






Gruzija_GNK_II.jpg
Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Mantas Martišius kartu su LRTK nariais Vidu Mačiuliu ir Vincentu Vobolevičium buvo išvykę į Sakartvelo sostinę Tbilisį. 

Darbo vizitas Gruzijos nacionalinės komunikacijos komisijoje buvo itin dalykiškas, naudingas ir  svarbus. Jų Komisijos darbuotojai Vakhtang Abashidze, Ivane Makharadze ir kiti atvirai kalbėjo apie tai, kas juos jaudina ir kuo gali pasidžiaugti.

Susitikimo diskusija  verčia Sakartvelo svečius iš Lietuvos siūlyti, kad jau atėjo laikas keisti  dabartinės LRT komisijos pavadinimą, o  gal ją net reorganizuoti GNKK pavyzdžiu?







Gruzija_sutartis_3_II.jpg
Vadovaujantis Europos Tarybos konvencijos dėl televizijos be sienų tikslais ir principais, Gruzijos nacionalinės komunikacijos bei Lietuvos radijo ir televizijos komisijos numato plėtoti ir stiprinti bendradarbiavimą eterio reguliavimo srityje.

Aptarti įvairūs būsimi veiklos klausimai, kuriuos reikėtų  įrašyti dviejų šalių Susitarime, kuris Vilniuje galėtų būti patvirtintas šių metų rudenį arba 2020-ųjų pavasarį.

Abiejų šalių eterio ,,prievaizdai” planuoja keistis aktualia audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų reguliavimo informacija, priimtais naujais  teisiniais dokumentais, taikomis nuobaudomis ir skatinimo priemonėmis.

Gruzija ir Lietuva yra Rusijos propagandos taikinyje, todėl kiekvienos šalies patyrimas turi būti abipusiai naudingas, siekiant apsaugoti savo valstybes, kad eteryje nebūtų skatinama nesantaika tarp tautų, karo kurstymas ir kitos negerovės.



Gruzija_sut_6_II.jpg
Dviejų valstybių GNK ir LRT Komisijos organizuos audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų reguliavimo srities mokymus, kurs įgūdžių ugdymo programas, organizuos seminarus ir konferencijas. Lietuvių ir gruzinų sukaupta patirtis turėtų būti naudinga ir kitoms buvusioms posovietinėms valstybėms.

Po susitikimo Tbilisyje su Gruzijos nacionalinės komunikacijos komisija, LRTK delegacijos nariai artimiausiu metu siūlys atitinkamoms šalies valstybinėms organizacijoms keisti dabartinės Lietuvos radijo ir televizijos komisijos struktūrą. Ir štai dėl ko…

Gruzijos nacionalinė komunikacijos komisija yra atsakinga ne tik už komercines radijo ir televizijos stotis, bet sprendžia visus ryšių  ir pašto reguliavimo klausimus.





Gruzija_sut._1_II.jpg
Lietuvos radijo ir televizijos komisija šių metų pavasarį pradėjo naują veiklos barą – saugoti autorių teises internete. Komisijos   darbo rezultatas – uždaryti, ką patvirtino teismas, pirmieji portalai, pažeidę autorių apsaugos įstatymus. Apie  tokią  LRTK veiklą Lietuvos visuomenės informavimo įstatyme nėra įrašyta, nes kai jis buvo priimamas, niekas negalvojo, kad to reikės.

Gal LRT komisijos, kuri dabar dažnai painiojama su LRT taryba, pavadinimą turėtų pakeisti, pavyzdžiui, NACIONALINĖ ELEKTRONINĖS ŽINIASKLAIDOS (AR KOMUNIKACIJOS) TARNYBOS KOMISIJA? Tai priklauso tik nuo Lietuvos Seimo, kuris turėtų papildyti Visuomenės informavimo įstatymą. Aišku tik, kad yra gerai, kai tobulinti siūlo pačios organizacijos, o ne valdininkai, esantys toli nuo jų veiklos, keičia įstatymus… 


Svarstyti, siūlyti ir tobulinti Komisijos darbą – skatina Sakartvelo nacionalinės komunikacijos komisijos  Tbilisyje  sukaupta patirtis ir nuoširdūs kolegų patarimai. Gruzinai perims Lietuvos elektroninės žiniasklaidos reguliuotojų iššūkį – laikinai sustabdyti kai kurių Rusijos TV laidų retransliacijas. Tai ne tik  žino, bet ir palankiai  vertina atitinkamos Europos Sąjungos institucijos.


P.S. LRTK nariai Tbilisyje pirmiausia susitiko su Lietuvos ambasdoriumi Sakartvele  Giedriumi Puodžiūnu, kuriam pirmininkas Mantas Martišius papasakojo apie LRTK veiklą ir tikslus, kuriuos aptars su Gruzijos nacionalinės komunikacijos  komisijos darbuotojais. Videoreportažas apie tai bus patalpintas kaunozurnalistai.lt ir Vido Mačiulio fesbukuose. Tenai bus ir  kasdieniškų Tbilisi  bei Mccheto gyvenimo epizodų.

www.kaunozurnalistai.lt nuotraukose – susitikimas Gruzijos nacionalinės komunikacijos komisijoje


Gruzija_sut._2_didele.jpg

Panašūs straipsniai