Žurnalisto Arūno Vaikučio – LRT radijo klausytojai jau negirdi…

www.kaunozurnalistai. lt inf.

Vaikutis_A._n._didele.jpg



„Iš Rygos praneša mūsų korespondentas Arūnas Vaikutis“ – tokius žodžius dvidešimt trejus metus sakė Lietuvos radijo žinių tarnybos darbuotojai. Deja, klausytojai jau nebegirdi operatyvaus, objektyvaus, nuoširdaus kolegos pasakojimų iš Latvijos sostinės. 

Kas atsitiko? Viską savo feisbuke paaiškino  kaunietis prof. Alvydas Butkus, kažkada Vytauto Didžiojo universitete mokęs  studentą latvių kalbos. 
,,LRT radijas turėjo savo nuolatinį korespondentą Rygoje Arūną Vaikutį. Kol jis ten dirbo, girdėdavom per radiją jo, kad ir labai dozuotus ir cenzūruotus, reportažus. Dozavimas būdavo argumentuojamas tuo, kad „Prieš kelias dienas jau buvo kalbėta apie Latviją, dabar nereikia” arba „Šita žinia Lietuvos klausytojams nebus įdomi” ir pan.

Rygoje Arūnas išdirbo korespondentu daugiau nei 20 metų, įspraustas į ankštą trisienį žiemą kiaurai perpučiamą kambarėlį. Latviai vis ketino jį suremontuoti, bet nesulaukė krustelėjimo iš LRT.

Puikiai kalbantis latviškai, tiesiogiai prieinantis prie pirminių Latvijos informacijos šaltinių, turintis platų latvių kolegų žurnalistų ratą, galintis tuoj pat reaguoti į aktualijas – Arūnas neturėjo sau lygių šioje srityje…

Jis vis laukė, kada bus leista daugiau papasakoti apie Rygos ar net Latvijos lietuvių bendruomenę, jos istoriją ir dabartį. O lietuvių Latvijoje gyvena per 23 000.

Prieš kelias savaites LTR radijo „Naujienų tarnybos” naujoji vadovybė Arūną Vaikutį atleido iš darbo. Kaip toj Juozo Baltušio novelėje – „Mums nebereikia”. Kas toji Latvija? Ne Lenkija, juk ir ne JAV…“ – prof. Alvydas Butkus.

2019-ųjų birželio 9-ąją Arūnui Vaikučiui sukako 58 metai. Netoli ir pensijinis amžius, bet  kur ir ką dabar dirbti, kai visą gyvenimą buvai radijo žurnalistas. Be to, kolega Arūnas sunkiai vaikščioja… 

Kol A.Vaikutis buvo Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, bendruomenės vadovai ne kartą susitikę su LRT generalinių direktoriumi, prašė  kolegai Rygoje padėti, ,,neblokuoti” iš Latvijos siūlomų žurnalisto temų. A.Vaikučiui, sulaukus savo 50-mečio ir palikus LŽS, bendravimas su juo nutrūko ir štai netikėta profesoriaus informacija…

Aukštaitijos sūnus su mama gyveno Kaune, paskui, gavęs radijo žurnalisto darbą, išvyko Latvijon. Už puikius interviu ir reportažus 2011 metais Arūnas Vaikutis buvo apdovanotas LŽS Kauno apskrities skyriaus ,,Gintarinio parkerio” premija. 

Mūsų pagalbos ar patarimo buvęs LRT darbuotojas neprašė, bet mes kreipiamės į Jus: ,,Kolegos, gal žinote, kur Arūnas Vaikutis galėtų rasti žurnalistinį darbą? Ir ne tik jis. Šiuo metu net keli patyrę, gerai rašantys kauniečiai žurnalistai ieško redakcijos, kuriai reikalinga jų kūryba.”

Nuotraukoje: Buvęs LRT radijo žurnalistas Rygoje Arūnas Vaikuitis (2011 m.)

www.kaunozurnalistai.lt nuotr.

Panašūs straipsniai