Amžinąjį Atilsį. Netekome krepšinio ir žurnalistų bičiulio Kazimiero Budrio…

www.kaunozurnalistai.lt inf.


Keliausiu per naktį į brėkštančio ryto aušras
Ten šviesų pasaulį nerimstanti siela atras.
Aš spindinčią dovaną saulei nešu-
Vakarės žaros stebuklingų spalvų ir dažų…

Vincas Mykolaitis – Putinas (1957)



Budrys_K._Jur._II.jpg
Vis dar sunku patikėti, kad negrįžtamai mus paliko puikus Žmogus Kazimieras Budrys. Visi žurnalistai, kuriems teko laimė bendrauti su buvusiu jūreiviu, Lietuvos krepšinio čempionu, tarptautinio Šeimų krepšinio turnyro organizatoriumi, Klaipėdos Garbės piliečiu Kazimieru Budriu, patvirtins: tai buvo neeilinis Žmogus. 

Buvo ir nebėra? Ne! Jis liko amžiams, nes Jo pradėti darbai nesibaigs,  bus tęsiami. Jis gyvas liko ir kauniečių televizijos žurnalistų sukurtame pusantros valandos filme ,,Jūreivio keliai … Krepšinio uoste“ (2018 m.). Koks Jis buvo laimingas, pamatęs ir išgirdęs, ką apie Jį kalba žmonės! 

Tačiau po pirmosios premjeros praėjusių metų gegužę Klaipėdoje, K. Budrys netikėtai pasakė: ,,Manęs nebus, bet filmas tai liks!“. Gal dar Jis  nejautė, kad atsėlino sunki liga, nes kasdien bėgiojo, plaukiojo. Tik vėlyvą rudenį prisipažino, kad  jau ieško netradicinės medicinos, nori gydytis žolelėmis…





Net ir paguldytas onkologinėn ligoninėn, Jis telefonu tarėsi dėl tradicinių šeimų krepšinio taurės atrankos varžybų regionuose bei finalo uostamiestyje. Nesulaukė nei kovo 15-osios (savo  83-ojo gimtadienio), nei gegužės 24-osios (43-ųjų taurės varžybų pradžios)…

Kazimiero Budrio taurės varžybas tęs Jo nuoširdus pagalbininkas, Klaipėdos sportininkų namų vadovas Algirdas Vaicekauskas. Tai jis pirmasis paskambino į Kauną ir virpančiu balsu ištarė: ,,Jau neturime Kaziuko. Mirė penktą valandą ryto…“ 

Atrodė, kad tai – netiesa…Ilgai nesinorėjo rašyti, kad jau nebėra nuostabaus mūsų Bičiulio, tačiau reikia. Penktadienį bus pašarvota su Jo palaikais urna, o šeštadienį  – ją priglaus Lėbartų kapinės. Liūdna ir sunku. Tačiau žinome, kad Kazimiero dvasia liks amžinai gyva! 




www.atviraklaipeda.lt 

Savo 83-ojo gimtadienio išvakarėse mirė žinomas uostamiesčio sporto entuziastas, vienintelio pasaulyje šeimų krepšinio turnyro rengėjas, sveiko gyvenimo būdo propaguotojas Kazimieras Budrys.

K. Budrys gimė 1936 kovo 15 d. Klaipėdoje. Krepšininko karjerą pradėjo 1949 m., būdamas 13 metų, tuo pat metu žaidė ir futbolą, ledo ritulį.

Dabartinei kartai K. Budrys labiausiai žinomas kaip vienintelio pasaulyje šeimų krepšinio turnyro įkūrėjas. Turnyras rengiamas nuo 1977 metų ir seniai išaugo iki tarptautinio lygio. 





Budrys_2_Jur._II.jpgDalyvavo  šeimų komandos ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Estijos, Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Suomijos, Vokietijos. 

Ypatingo dėmesio susilaukė 2011 metais vykęs 35-asis turnyras, kuriame pirmą kartą dalyvavo ryškiausios Lietuvos krepšinio žvaigždės – Arvydo Sabonio šeimos komanda.

K. Budrio iniciatyva įkurtas krepšinio veteranų klubas „Neptūniečiai“ nuolat rengia Lietuvos miestų veteranų turnyrus ir dalyvauja Lietuvos bei Europos ir pasaulio veteranų čempionatuose. Būdamas solidaus amžiaus, K. Budrys sportavo, dalyvavo Europos ir pasaulio krepšinio veteranų čempionatuose. Iškovojo visų spalvų Europos čempionatų medalius taip pat  pasaulio čempionatų bronzos ir sidabro medalius.

2012 metais K. Budrys nešė Olimpinių žaidynių ugnį Londone. Tokią teisę jis gavo po atrankos iš didžiulio būrio pretendentų ir pritarus Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui.

K. Budrys apdovanotas Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento medaliu „Už nuopelnus Lietuvos sportui“, Sporto garbės kryžiumi, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto Olimpine žvaigžde, Lietuvos prezidento dekretu apdovanotas medaliu „Už nuopelnus Lietuvai“. K. Budrys buvo Klaipėdos miesto Garbės pilietis.

Velionio palaikai bus pašarvoti  penktadieni 14 val.  laidojimų namuose „Aterna“ (Joniškės g. 36, Klaipėda). Laidotuvės  – vasario 23 d. 12.30 val.  Lėbartų kapinėse.





Vainikas kalijos II_10.jpgPo neilgos, bet sunkios ligos Amžinybėn iškeliavo iškilus klaipėdietis, didis žmogus

Kazimieras BUDRYS

(1936 03 15 – 2019 02 19).

Velionio žmoną VIRGINIJĄ, dukrą RAMINTĄ, sūnus Romualdą, Eduardą ir jų šeimas, artimuosius, bičiulius, bendraminčius, visus, kurie pažinojo nepakartojamą krepšinio puoselėtoją, iš visos širdies užjaučia ir drauge liūdi ,,Lietuvos ryto“ televizijos laidos ,,Krepšinio pasaulyje“ kūrėjai.

Panašūs straipsniai