Žurnalistinis tyrimas. Kaip aižomi pasitikėjimo pamatai

Povilas Antanas KAUNAS, LŽS ir žurnalistikos senjorų klubo MES narys

Kaunas_P.A._vienas_II.jpgDarbštus ir kūrybingas Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Kauno apskrities skyriaus senjorų klubo MES narys Povilas Antanas Kaunas dažnai mūsų svetainės www.kaunozurnalistai.lt skaitytojus nudžiugina savo įdomiais ir aktualiais rašiniais.

(Nuotraukoje: Žurnalistas Povilas Antanas Kaunas)

 Šį kartą jo elektroninį laišką gavome su rubrika ,,Žurnalistinis tyrimas”. Tai dabar dažnai atlieka sostinės žurnalistai, ypač LRT, net įkūrė specialų skyrių, kuriam vadovauja Indrė Makaraitytė. Deja, šalies provincijoje tai retas žurnalistinis reiškinys. 

Ką nusprendė nagrinėti Povilas Antanas Kaunas?

***
Su nerimu laukiau prasidedančių 2019 m., nes jie Kinų horoskope įvardijami kaip Geltonosios Žemės Kiaulės metais O juk Kinų horoskopas, egzistuojantis kelis tūkstančius metų, neabejotinai yra tikras išminties lobynas! 

Todėl net nedvejodamas jo pranašystėmis, tiesiog puoliau į neviltį – kokie bus šie nauji 2019 – tieji (jie prasidėjo vasario 5 dieną), jeigu jau praėjusieji buvo ir jau pačios pirmos šių – naujųjų – metų dienos pilni kiauliškumo – įvairūs verslininkai, o ypač prekybininkai žmones toliau apgaudinėja įvairiomis „akcijomis“, daugelį prekių „nukainuodami“ 45 – 50 ir dar daugiau procentų, veidmainystėmis pačiame žmonių bendravime, jau nekalbant apie mūsų valdžios vyrų nuolat ir vis daugiau žarstomus aiškiai neįgyvendinamus pažadus (juk artėja savivaldybių merų, šalies prezidento rinkimai).

 Dar ir dabar galvoje ,,kirminėlis sukrebžda”, kai prisimenu V. Kubiliaus vyriausybei valdant, nusavintas pagrindinės mūsų visuomenės masės – pensininkų pensijas. Ir be jų sutikimo! Bet per spaudą, televiziją, radiją jie buvo įtikinėjami, kad ekonominio nuosmukio laikais reikėjo gelbėti neseniai nepriklausomybę iškovojusią šalį. Todėl, tegul!  Per kelias kilpas suveržę kelnių diržus, pensininkai sutiko badauti tiek, kiek reikia laiko. Kad tik išgelbėtų taip sunkiai atsikovotą nepriklausomybę. 

 Bet dabar – jau vasaris. Jo pradžioje  dešimtys tūkstančių pensininkų laukė neišmokėtų pensijų dar už 2018 metų gruodžio mėnesį! Nejaugi valdininkai, pernai dar pasididinę algas ir jas jau seniai išsimokėję bei užmiršę (dabar, pavyzdžiui, „Sodros“ direktorius gauna 2775 eurus!) nežino, kad jie, artėjant pensijų gavimui, skaičiuoja ne tik dienas, bet ir valandas, taupydami paskutinius centus kruopų saujai, duonos riekelei nusipirkti…

 Tad nuo kokios katastrofos dabar jie gelbėja šalį? O gal tai buvo tik tos valdžios (kurią jie patys ir išsirinko) veikloje vis didėjantis chaosas, lėmęs šį akibrokštą didžiulei, net kelių šimtų tūkstančių pensininkų armijai? 

Teisingai pastebėjo 2019 metų sausio 26 dienos „Lietuvos rytas“: „Seimą drebino neregėti absurdo spektakliai, o valstiečių vežimas nuolat girgždėjo nuo vidaus intrigų“. Nesmagu teigti, kad visoms šioms neigiamybėms pasiekti žmonių sąmonę, formuoti jų vienokią ar kitokią, bet jau iškreiptą, nuomonę, nemažai padėjo ir mūsų masinės informacijos priemonės, spauda, skelbdama melagingas naujienas, skaitytojams piršdama abejotinus mokslininkų išradimus, medicinos paslaugas ir kt.?”

Publikaciją ,,Žurnalistinis tyrimas. Kaip aižomi pasitikėjimo pamatai” – skaitykite mūsų svetainės puslapyje ,,Komentarai”


Panašūs straipsniai