Žurnalistų vadovų žodžiais mes palydime 2018-uosius!

Vidas MAČIULIS, LŽS Kauno apskrities sk. pirmininkas

Generalinis._Didele.jpg





Kai laikrodžiai skaičiuoja paskutines 2018-ųjų valandas, prisimename džiugias praeinančių metų akimirkas. Kiekvienas asmeniškai turime kuo pasidžiaugti, tačiau kolektyvinė sėkmė yra dvigubai malonesnė. 




Zuralistiniai_metai_II.jpg

Po ketverių veiklos metų surengtas Lietuvos žurnalistų sąjungos XVII suvažiavimas, kuriame dalyvavo ir daugiau kaip keturios dešimtys Kauno apskrities delegatų. Tai kolegos, kuriems rūpi kūrybinės profesinės sąjungos šiandiena ir jos ateitis. O tai priklauso nuo kiekvieno atskirai, ir visų kartu.

 Džiaugiamės, kad savanoriškai mūsų skyriaus narių gretas papildė būrys jaunų žurnalistų. Gaila, žinoma, kad su keliais buvusiais nariais jau teko (jų pačių noru) atsisveikinti. Priežastis paprasta – nedalyvauja  profsąjunginėje veikloje ir nemoka nario mokesčio… 

Gal 2019 – aisiais, LŽS devyniasdešimtmečio metais, nereikės dėl narių abejingumo jų šalinti iš žurnalistinės bendrijos? Suprantama, ne LŽS narių kiekybė, o kokybė lemia. 

Dėkui tiems kauniečiams, kurie savo kasdieniniu darbu ir visuomenine veikla garsina LŽS Kauno apskrities skyrių ir nepamiršta savo ,,metinės pareigos” pirmajame ketvirtyje. Kiekvieno nario mokestis yra skirtas ne Kauno, o visos Lietuvos žurnalistų sąjungos veiklai.

Dailininko, LŽS nario Vladimiro Beresniovo piešinys




LŽS XVII suvažiavime dalyvavo ir kalbėjo Europos žurnalistų federacijos generalinis sekretorius Ricardo Gutierrezas kalbėjo:

,,Žiniasklaida, kuria visuomenės pasitikėjimas pastaraisiais metais mažėjo, turi stiprėti, atlikti savo misiją kuo geriau. Turime visomis išgalėmis atsispirti bet kurioms vadžios priemonėms riboti, įtakoti žurnalistų darbą. Daugiau viešumo, skaidrumo dėl visuomenės gėrio, veikime visuomenės labui!

Europos žurnalistų federacija vienija 44 šalių, tarp jų ir Lietuvos, ir turi apie 30 tūkstančių narių. Ne vienoje šalyje žurnalistai susiduria su žodžio laisvės problema, prastėja finansinės darbo sąlygos, daugėja atleidimų, aktuali saugumo problema. Federacijos duomenimis, per pastaruosius trejus metus nužudyti net 24 žurnalistai, 160 kolegų kalinami Turkijoje, sudėtinga tai situacija. Turime viską padaryti, kad taip ateityje nebūtų”!






Generfalinis_2_II.jpgEuropos žurnalistų federacijos generaliniam sekretoriui Ricardo Gutierrezui, atrodo, patiko Vilniaus rotušė ir joje vykęs kolegų forumas, nes jis nesidrovėjo paimti į rankas fotoaparatą ir įamžinti prisiminimui Lietuvos žurnalistus.


Ne tik Lietuvoje, bet ir  Europos žurnalistų federacijoje yra žinomas LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius. Tik jo asmeninių kontaktų  dėka į XVII suvažiavimą atvyko tokio rango senojo žemyno žurnalistų federacijos vadovas. Tai įrodymas, kad lietuvių kūrybinė ir profesinė sąjunga yra pastebima ir gerai vertinama.





Švenčių išvakarėse Dainius Radzevičius savo el. laiške rašo:

Zurnalistu__lsikrodis_II.jpg,,Mieli bičiuliai ir bendražygiai, 

nuoširdžiai sveikinu visus mūsų Tarybos narius su praėjusiomis šventėmis Kalėdomis, kurių prasmė jau daugiau nei du tūkstančius metų ta pati – tai, kas didinga ir dieviška užgimsta labai paprastu ir žmogišku pavidalu ir yra greta mūsų. 


2018 metai daugeliui mūsų kolegų buvo pilni iššūkių ir įdomios veiklos, ir sunkumų ar malonių atradimų. Visiems ir visko buvo. Tačiau ateityje mūsų laukia tikrai kiti nauji dalykai, kuriuos išgyvensime su mūsų jau turima patirtimi. Todėl linkiu kiekvienam mūsų susitelkimo, solidarumo, bendruomeniškumo, asmeninių iššūkių ir pergalių, kūrybinio įkvėpimo ir didelių pasiekimų.


2019-taisiais švęsime savo kūrybinės sąjungos 90 metų jubiliejų. Tegul tai bus mūsų visų šventė. Gražių ir linksmų Naujųjų metų sutikimo”!


Dailininko, LŽS nario Vladimiro Beresniovo piešinys

Fotografo, LŽS nario Alberto Švenčionio nuotraukose:

(viršuje) Europos žurnalistų federacijos generalinis sekretorius Ricardo Gutierrezo sveikina LŽS XVII suvažiavimo delegatus

(apačioje) Lietuvos žurnalistų sąjungos valdybos ataskaitą pateikė pirmininkas Dainius Radzevičius



Radzevicius__suv._didele.jpg


Panašūs straipsniai