Tūkstantis šimtas žurnalistinių ,,pasaulių“, paženklintų … Justo sugrįžimu!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Justas._Didele.jpg

2018-ųjų gruodžio 30-ąją (sekmadienį) 16.20 val. ,,Lietuvos ryto” televizija transliuos jubiliejinę, tūkstantis šimtąją programą iš Kauno ,,Krepšinio pasaulyje“. Pirmoji – tuometinėje Lietuvos televizijos antrojoje programoje buvo pradėta rengti mieste prie Nemuno ir Neries 1992-ųjų sausio 11-tąją. 

Programą nuo pirmos iki šios dienos jau 27 metus redaguoja žurnalistas ,,rekordininkas“ Vidas Mačiulis.

Justas_2006_m._II.png– Niekas po 1991-ųjų sausio įvykių negalvojo, kad Kaune spontaniškai bus ištisus metus rengiama LTV antroji programa, – sako TV žurnalistas V.Mačiulis. – Tada reikėjo naujų laidų. Todėl be muzikinės publicistinės programos ,,Sekmadienio rytą“, nusprendžiau rengti sekmadieniais ir laidą apie krepšinį, lyg perkėliau iš Kauno sporto halės 1979-1989 metais rengiamus pokalbius ,,Taim Aut“.

(Nuotraukoje: Redaktorius Vidas Mačiulis ir laidos vedėjas Justas Karvelis. 2007 metai) 


Viskas prasidėjo nuo pirmosios, daugiau kaip dvi valandas trukusios laidos ,,Iš Arvydo Sabonio archyvo”, kai iš Ispanijos parskridę kauniečiai – ,,Žalgirio“ atstovas ryšiams su užsieniu Arūnas Pakula ir bendrojo fizinio parengimo treneris Aleksandras Kosauskas – atvyko į studiją ir tiesioginiame eteryje dalijosi įspūdžiais apie Arvydą Sabonį. Jis, Madrido ,,Real“ vidurio puolėjas, dalyvavo Ispanijos krepšinio ,,Žvaigždžių dienoje“ ir buvo pripažintas geriausiu.




Jubiliejinėje laidoje žiūrovai pamatys pirmosios laidos vaizdus, kurių vos tris minutes atsitiktinai užrašė savo vaizdo magnetofone Vilniuje gyvenantis buvęs šalies sporto vadovas Zigmantas Motiekaitis. Prisiminimais pasidalins Aleksandras Kosauskas, kuris ir paskatino žurnalistą V.Mačiulį LTV2 programoje rengti nuolatines laidas apie krepšinį. Liūdna, jau neturime Lietuvos žurnalistų sąjungos nario, mokėjusio net 16 užsienio kalbų Arūno Pakulos. Buvęs kolega, sulaukęs šešiasdešimties, 2002-ųjų rudenį staiga mirė  ir palaidotas į Petrašiūnų panteone šalia žinomų Lietuvos krepšini

Justas_2007_m._II.png



(Nuotraukoje: Laidos vedėjas, Kauno Jėzuitų gimnazijos moksleivis Justas Karvelis. 2001 metai)

Po dešimties metų, protestuodamas, kad naujieji vadovai uždaro LTV Kauno redakciją, laidos autorius V.Mačiulis paliko Lietuvos televiziją ir tapo nepriklausomu kūrėju. Kelerius metus programą ,,Krepšinio pasaulyje“ transliavo visos Lietuvos regioninės televizijos, kol laida nesusidomėjo ,,Sport1“ vadovas, buvęs ,,Kauno dienos“ žurnalistas Remigijus Jurgelaitis. Nuo 2013-ųjų laidą ,,Krepšinio pasaulyje“ jau transliavo BTV televizija, o pastaruosius trejus metus ją rodo ,,Lietuvos ryto“ televizija.

Nuo 2010-ųjų pavasario laida turi nuolatinį režisierių, Lietuvos konservatorijos auklėtinį Kęstutį Bražiūną, kuriam už dokumentinį filmą apie Šarūną Marčiulionį bus įteikta 2018 metų Kauno meno kūrėjų asociacijos premija. 

Laidai filmavo ne vienas operatorius. Stasys Dargis ir Romas Špokas jau iškeliavę Amžinybėn. Henrikas Žiniauskas, Česlovas Jankauskas, Algirdas Arminas jau seniai atsisveikino su profesionalia kamera. Kaip ir LŽS nariai Jonas Dirsė ir Vladas Dekšnys, kurie vis dar bendradarbiauja su laidos rengėjais.



Laidai talkina ir operatorius,  LŽS narys Laisvis Karvelis, kartu kuriantis ir dokumentinius filmus. Įdomu tai, kad Laisvio ir žurnalistės profesiją turinčios Vilmos Karvelienės sūnus Justas, sulaukęs aštuonerių, jau vedė ,,Krepšinio pasaulyje“ nuolatinę valandėlę  vaikams ,,Karūna“. 

Būdamas gimnazijos dešimtokas Justas Karvelis, vėliau priimtas ir į Lietuvos žurnalistų sąjungą, jau savarankiškai vedė visą programą ,,Krepšinio pasaulyje“.



Justas_Karveklis_II.jpg

(Nuotraukoje: Justas Karvelis 2018 metais)

Nuolatiniu  darbuotoju J.Karvelis netapo, nes, matydamas koks nedėkingas ir mažai apmokamas yra žurnalisto darbas, pasuko  dabar madingu logistikos vadybininko keliu.

Gal jis dar  sugrįš? Juo labiau, kad Justas Karvelis  mielai sutiko dalyvauti jubiliejinėje – 1100-tojoje laidoje. 

Žiūrovai pamatys ir daugiau sugrįžimų bei prisiminimų. 


Žinoma, bus ir linkėjimų rekordinei laidai ,,Krepšinio pasaulyje“, pasak legendinio trenerio Vlado Garasto, išskirtinei ne tik Lietuvoje, Europoje, bet ir pasaulyje.



www.kaunozurnalistai lt. nuotraukose:


(viršuje) Justas Karvelis kartu su operatoriumi-režisieriumi Kęstučių Bražiūnu Kauno ,,Žalgirio” arenoje 2019-ųjų išvakarėse;


(apačioje) ,,Kauno dienos” publikacija ,,Eteryje” apie Justą Karvelį 2006-ųjų rudenį.


Justas._Eteris._Didele.jpg

Panašūs straipsniai