Kai nesurandam naujos temos – ,,Simpsonai“ dėmesio centre?

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Galadauskaite._Didele.jpg



Vienos Lietuvos televizijos atstovui socialiniuose tinkluose parašius, kad juos už amerikietišką animacinį serialą ,,Simpsonai“ baus Lietuvos radijo ir televizijos komisija, laikraščiuose ir portaluose, radijuje ir televizijoje prasidėjo informacinė ataka prieš LRTK, kurios vienuolika narių yra kultūros, meno, žiniasklaidos atstovai. 




Galadauskaites_1._II.jpgNaujasis komisijos vadovas Mantas Martišius, pakeitęs atsistatydinusį Edmundą Vaitekūną, žurnalistiką yra baigęs Vilniaus universitete ir šioje aukštojoje mokykloje apgynęs daktaro disertaciją. 

Autoritetingas, prieš šešerius metus Lietuvos prezidentūros rekomenduotas į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją, atskaitingą Lietuvos seimui, Mantas Martišius net sulaukė įžeidžiančios ir nepagrįstos vieno šalies dienraščio komentatoriaus (galima manyti, kad Rusijai simpatizuojančio) kaltinimų. 


Tikriausiai, kolega net nepaskambino į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją, nepasidomėjo, ar vieno pirmininko balsas, kai reikia aštuonių, gali nulemti sprendimą dėl Rusijos TV laidos ar kanalo laikiną draudimą retransliuoti Lietuvoje?

Dar ,,įdomesnis“ žurnalisto teiginys: ,,LRTK staiga kirto ne Rusijai, o svarbiausiam Lietuvos sargui nuo jos – JAV. Tiksliau – visame pasaulyje jau kultiniam tapusiam amerikietiškam animaciniam serialui ,,Simpsonai“. 


Daugiau cituoti negalima, nes teiginiai prasilenkia su tikrove. Tiesa, autorius pats nurodo, kad ,,filmuke vartojamas alkoholis, niekinamos tradicinės šeimos vertybės – kai kurie herojai girtauja ir draugauja su ne viena moterimi“.


Galadauskaite_2_II.jpg

Ne visa šalies žiniasklaida aklai kopijuoja tikrus ar sugalvotus faktus ir komentarus. Tą dieną, kai ,,Simpsonai“ taip sujaudino ne tik ,,geltonosios spaudos“ atstovus, LRT televizijos laidos ,,Laba diena, Lietuva“ žurnalistė Ugnė Galadauskaitė su operatoriumi atvyko į Lietuvos radijo ir televizijos komisijos būstinę.


 Dešimties minučių interviu LRTK pirmininkas Mantas Martišius pateikė išsamų paaiškinimą dėl daug aistrų sukėlusio animacinio filmo, kurio niekas nesiruošia ,,uždaryti“, o televizijos turi parinkti tinkamą ,,Simpsonų“ rodymo laiką. Pirmininko paaiškinimo per nacionalinę televiziją nematė ar nenorėjo išgirsti naujienų ,,badą“  dažnai išgyvenantys kolegos. Jie, tikriausiai, neskaitė ir BNS išplatinto pranešimo: 

,, Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau – LRTK), gavusi du susirūpinusių tėvų skundus dėl animaciniame seriale „Simpsonai“ skleidžiamos galimai neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi darančios informacijos, privalėjo atlikti tyrimą, nes tai ją įpareigoja Visuomenės informavimo įstatymas ir per 20 d. d. atsakyti pareiškėjui.


Pagal LRTK nustatytą tvarką LRTK kreipėsi į šio animacinio serialo transliuotoją UAB All Media Lithuania, supažindindama ją su skundu, kuriame skundo pareiškėjai nurodė, kad serialas netinkamai indeksuotas, rodytas netinkamu laiku, propaguotas alkoholizmas, ir paprašė pasiaiškinti.Tik gavusi paaiškinimus, įvertinusi visas aplinkybės ir gautą informaciją LRTK svarstys klausimą dėl serialo transliavimo laiko.“


Nei dienraštis, nei televizija nepaskelbė šio LRTK paaiškinimo, nes iškreiptų faktų platintojams tiesa neįdomi?

Nuotraukose: 
(viršuje) LRTK komisijos pirmininkas Mantas Martišius ir LRT televizijos žurnalistė Ugnė Galadauskaitė
(apačioje) LRTK nariai Algis Matulionis, Dalia Teišerskytė ir Liudvika Pociūnienė

www.kaunozurnalistai.lt nuotr.


Galadauskaite_3_didele.jpg

Panašūs straipsniai