Žurnalistas P.S.Krivickas. Lietuvių kalbos riktai ir reikalai…

Povilas Sigitas KRIVICKAS, LŽS ir NŽKA narys
Krivickas_suv._Did..jpg


Didžiųjų švenčių išvakarėse Valstybinė lietuvių kalbos komisija pranešė, ką ji nuveikė praeinančių metų pabaigoje. Atliktų darbų sąrašas – solidus. Atskleisti Civilinės metrikacijos įstaigų nelietuviškos rašybos požymiai, pateiktos naujienos apie aplinkos, kultūros, energetikos, finansų ir kitų sričių terminus, taip pat paskelbta 2019-taisiais  jau ketvirtoji Lietuvių kalbos diena. Yra ir daugiau gerų naujienų…

Valstybinė lietuvių kalbos komisija ,,prašo siūlyti pretendentų į apdovanojimą už lietuvių kalbos puoselėjimą kandidatūras. Į apdovanojimą gali pretenduoti: terminų žodynų, kitų lietuviškos terminijos šaltinių rengėjai; terminų žodynų, mokslinės ir mokomosios literatūros redaktoriai; visuomenei skirtų kalbinių renginių organizatoriai ir šviečiamųjų priemonių rengėjai.” 

Ar neturėtų VLKK susidomėti Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos nario, dr. Vinco Kudirkos premijos laureato Povilo Sigito Krivicko pastabomis apie mūsų gimtąją kalbą ir jos (ne)puoselėjimą? Ar nereikėtų rūpestingą kolegą pagerbti ir apdovanoti?

Pateikiame talentingo vilniečio žurnalisto Povilo Sigito Krivicko mintis, pasakytas Lietuvos žurnalistų sąjungos XVII suvažiavime.


LIETUVIŲ KALBOS RIKTAI IR REIKALAI

Ar pamenate tie, kurie dalyvavote praėjusiame Lietuvos žurnalistų sąjungos suvažiavime (2014 11 22) priimtą nutarimą ,,Dėl lietuvių kalbos vartojimo žiniasklaidoje”? Štai kokia nutarimo pradžia:


,,Mes, LŽS XVI suvažiavimo delegatai, reiškiame susirūpinimą ir raginame visas žiniasklaidos priemones bei valstybines organizacijas skubiai imtis priemonių prieš lietuvių kalbos susinimą viešojoje erdvėje. 

Visų organizacijų vadovai privalo imtis asmeninės atsakomybės siekiant valstybinės kalbos taisyklingumo, turtingumo ir grožio.”


Kas gi kalbos antisusinimo linkme nuveikta per ketvertą metų?  

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba vos prieš savaitę paskambino tokiu pavojaus varpu: ,,kiemo leksika” per facebook‘ą įsitvirtina žiniasklaidoje?


„Pastaruoju metu (…) vis daugiau pavojingų tendencijų Lietuvos žiniasklaidoje paplitusiuose autoriniuose komentaruose. Tokių komentarų autoriai vis dažniau ignoruoja kalbos kultūrą, nešališkumą, jų tekstuose pateikiama informacija ir žodžiai balansuoja ties etikos ir elementaraus padorumo riba. (…) Ar kiemo leksika būtina visuomenei? Kokia bendravimo ir oponentų kritikavimo kultūra formuojama, jei nepatinkantys oponentai tikslingai išvadinami įžeidžiais žodžiais? (…) Nejau nesuprantama, kad tokie komentarai dar labiau skatina patyčias, neapykantos kurstymą, visuomenės kiršinimą? Atsakomybę dėl to turėtų prisiimti ir žiniasklaidos priemonės”. 

Ką jau ten „kiemo leksika“? Nors ir kieme padorūs žmonės vengia kreikti ne tik buitines, bet ir žodines šiukšles? Užtenka atidžiau pasidairyti ne po anoniminių komentatorių, o po profesionalių kolegų internetinius rašinius ar viešų asmenų pasisakymus per radiją, televiziją, kad pamatytum stebėtiną neatidumą elementariai korektūrai ar dar daugiau – kurtumą gimtosios kalbos žodynui ir stiliui. Tik keletas žodinio šleivumo pavyzdžių. Girdime nuolat viešai kartojant: „šioje vietoje, šioje vietoje…“


 Dažniausiai ne vietos, o laiko ar kitokių aplinkybių prasme. O jau „priimti sprendimą“ tiesiog prikepė prie tekstų ir liežuvių. Ar girdėjote vaikystėje, kad mama būtų „priėmusi sprendimą“ kepti blynus, o ne tiesiog nusprendusi. Čia, matyt, bus padėję rusai savo posakiu „принять сто грамм“, bet visai kita prasme. Jau net nebesinori kalbėti apie iki kaulų smegenų įsiėdusią bendratį po „kad“ (kad daryti, kad norėti) ar idem per idem (tas pats per tą patį) „šiandien dienai“, ar „atstovėti“ apginties prasme. Arba suplakant vienaskaitą su daugiskaita: „Du tūkstantis aštuonioliktieji metai.“

Žurnalisto P.S.KRIVICKO publikacijos ,,Lietuvių kalbos riktai ir reikalai”  TĘSINYS mūsų svetainės puslapyje ,,KOMENTARAI”

Nuotraukose:

(viršutinėje): Publikacijos autorius Povilas Sigitas Krivickas;  Fotografo Alberto Švenčionio nuotr.
(apatinėje): Kauniečiai LŽS XVII suvažiavimo delegatai;   Fotografo Vlado Dekšnio nuotr.


LZS_XVII_suv._Kaunieciai._Didele.jpg

Panašūs straipsniai