Pirmasis Žurnalistinis ordinas – lietuviu tapusiam baltarusiui Vl. Beresniovui!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Ordinas._Paskutinis_B._did.jpg


Paskutinės 2018-taisiais kauniečių žurnalistikos senjorų klubo MES sueigos metu gražiai buvo pagerbtas šio klubo pirmininkas, LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos narys Vladimiras Beresniovas. 

70-tojo gimtadienio dieną jam buvo įteiktas ne tik Kauno savivaldybės atminimo medalis, bet ir pirmasis vardinis Žurnalistinis ordinas, kurio iki tos akimirkos dar niekas nebuvo regėjęs! Apie tai – vėliau, nes pirmiausia reikia pristatyti ordininką Nr.1



Ordinas_Beresniovui._II.jpg
Tradicinę vakarienę Kūčių stalui, kaip visada, ruošia Lietuvos žurnalistų ir dailininkų sąjungų narys, net pasaulyje žinomas karikatūristas baltarusis Vladimiras Beresniovas (Vlaber), atkūrus mūsų valstybės nepriklausomybę – tapęs pilnateisiu … lietuviu! Jis ir pats taip save įvardija. Turi pilną teisę, nes ne tik taisyklingai lietuviškai kalba, bet ir puikiai rašo eilėraščius ir epigramas.


Kuklus vaikinukas, 1965-taisiais atvykęs iš Baltarusijos mokytis Stepo Žuko taikomosios dailės technikume, negrįžo gimtinėn, bet liko Lietuvoje. Su žmona Birute užaugino sūnų Roką ir dukrą Beatą, sulaukė šešių vaikaičių. Jam Kaunas – lyg gimtasis miestas, kuriam jis paskyrė jau 54 metus! Galėtų jis šventas Kalėdas sutikti pas dukrą Šveicarijoje arba pas sūnų Jungtinėse Amerikos valstijose. 

Už Atlanto dabar yra ir Vladimiro žmona Birutė Bersniovienė, nes pagausėjo sūnaus Roko šeima. Lietuvio žmona amerikietė Kristina, beje, mokslus baigusi Vytauto Didžiojo universitete Kaune, senelio Vladimiro 70-ojo gimtadienio išvakarėse pagimdė sūnelį Levuką. Tai V.Beresniovui – pati brangiausia dovana jubiliejinio gimtadienio proga.

(Nuotraukoje: Pirmasis kaunietis ordininkas LŽS valdybos narys Vladimiras Beresniovas)












O.Kaunas_II.jpg
Turi kuo pasidžiaugti po Šaulio ženklu gimęs dailininkas ir žurnalistas. 1970-taisiais baigęs meninio apipavidalinimo studijas , Vladimiras Beresniovas pradėjo aktyvią kūrybinę veiklą. Buvo satyros ir humoro laikraščio „Ūpas“ meninis redaktorius, atkurto Lietuvos Šaulių žurnalo „Trimitas“ dailininkas, spaudos bendrovių „Varpas“ ir „Ryto varpas“ meninis redaktorius, nuo 2010 –ųjų jis LŽS Kauno apskrities skyriaus internetinės svetainės www.kaunozurnalistai.lt dailininkas. Jo dėka – tai vienintelis šalyje portalas, pateikiantis karikatūrinius piešinius. Mūsų skaitytojai gali pasigrožėti, kaip Vlaberis įsivaizduoja 2019-tuosius – 
Kiaulės metus… 


(Nuotraukoje: Kolegą sveikina kūrybos bičiulis žurnalistas Povilas Antanas Kaunas)










Ordinas_Beresniovui_2__II.jpg1970 metais jaunas dailininkas karikatūristas debiutavo „Kauno tiesos“, „Nemuno“. „Šluotos“, „Ūkininko patarėjo“, „Literatūros ir meno“ leidiniuose. Pats išleido autorines karikatūrų knygas „Vlaber“ (1998), aforizmų knygą „Geriau ragas ant kaktos…“ (2002), „Linksmoteka“ (2008). 
V.Beresniovas iliustravo per 200 knygų, tarp jų serijas „Portretai“ (1994 – 1999), „Likimai“ (1999 – 2001).


(Nuotraukoje: jubiliatą sveikia Vaižganto, V.Gedgaudo ir V.Kudirkos premijų laureatas, žurnalistas ir rašytojas Juozas Kundrotas)


Dailininkas surengė per 100 personalinių parodų Lietuvoje bei užsienio šalyse. Jo darbų yra įsigiję humoro ir satyros muziejai, daugelio šalių kolekcininkai. Autorius – daugelio tarptautinių karikatūros konkursų dalyvis ir laureatas: tai „Karikatūra gina gamtą“ (Ryga, Latvija, (1985), ,,Karikatūrų paroda Kazanė – 87).

 Bienalėje ,,Tolentino“ (Italija) apdovanotas sidabro medaliu bei specialia „Luigi Mari“ premija (1999). Tarptautinės karikatūrų parodos Pekine (Kinija) laureatas (2005) ir kt. Pažymėtina, kad 2008 metais kaunietis karikatūristas Gabrovo satyros ir humoro namuose – muziejuje ne tik surengė savo personalinę parodą, bet Bulgarijoje amžiams liko ir jo geriausi darbai.




Ordinas.LZS.__II.jpg(Nuotraukoje: Kauniečių Žurnalistinis ordinas)
Už ištikimybę dviem mūzoms, nuolatinius kūrybinius ieškojimus bei atradimus Vladimiras Beresniovas apdovanotas LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos vardiniu „Gintariniu parkeriu“ (2000) ir „Dėkingumo plunksna“ (2013), medaliu „Už nuopelnus žurnalistikai“ (2009), už nuopelnus Kauno kultūrai – III laipsnio Santakos ženklu (2011), Kauno m. burmistro Jono Vileišio žalvariniu medalius (2013). 

Dėl tokių aktyvių kūrėjų, nuoširdžių Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdybos narių ir kilo pirmininkui Vidui Mačiuliui idėja – pačius geriausius apdovanoti vardiniais Žurnalistiniais ordinais, kuriuose įrašas ,,LŽS. Kaunas“ yra neatsitiktinai. 

1929-taisiais mieste prie Nemuno ir Neries buvo įkurta savarankiška Lietuvos žurnalistų sąjunga. Daug ir įvairių renginių 90-mečio proga turėtų vykti žurnalistų bendrijos gimtinėje, kad tik kolegos būtų aktyvūs. Ir verti, žinoma, vardinio Žurnalistinio ordino. 

Su artėjančiomis šv.Kalėdomis ir Naujasiais metais, kolegos žurnalistai! 



Fotografo, LŽS nario Vlado DEKŠNIO nuotraukose:

(viršutinėje) LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis Žurnalistinį ordiną įteikia Vladimirui Beresniovui (Vlaberiui)

(apatinėje) Grupė LŽS Kauno apskrities skyriaus žurnalistikos senjorų klubo MES narių





Ordinas_Beresniovui_2_didele.jpg



Panašūs straipsniai