Kolegų K. Bražiūno, G.Jankaus ir R.Rakausko kūryba paženklinta KMKA premija!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

KMKA_vadovai._Didele.jpg


Šiandien, 2018-ųjų gruodžio 21-ąją Kauno menininkų namuose (V.Putvinskio 56) įvyko KMKA valdybos narių posėdis, kuriam vadovavo ilgametis šios asociacijos pirmininkas, rašytojas Petras Palilionis.




KMKA._Palilionis_II.jpgKauno meno kūrėjų asociacija, paskelbusi tradicinį konkursą, aštuonių vienas kito vertų pretendentų į 2018-ųjų premiją. KMKA mecenatas – Lietuvos autorių teisių gynimo asociacija, todėl ir apdovanojimai pirmiausia yra skiriami LATGA nariams.

Po ilgo svarstymo, ką pripažinti Lietuvos atkūrimo šimtmečio metų Kauno meno kūrėjų asociacijos premijos laureatais, buvo nutarta:


2018-ųjų KMKA premijas skirti –





Romualdui RAKAUSKUI  (už gyvenimo kūrybos nuopelnus);

Kęstučiui BRAŽIŪNUI  (už filmų apie Šarūną Marčiulionį ciklą);

Gediminui JANKUI  (už reikšmingus 2018 m. kūrybinius pasiekimus).

Šių metų KMKA premijai Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyrius pristatė dainininkę prof. Sabiną Martinaitytę, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius – tapytoją Audronę Petrašiūnaitę, 

skulptorių Danielių Sodeiką, tapytoją Mildą Gailiūtę, Kauno šokio teatras „Aura“ – kūrybinę grupę.




romualdas_rakauskas_a__II.jpgRomualdas RAKAUSKAS (1941 m.) – viena svarbiausių figūrų, kūrusių ir įtvirtinusių Lietuvos fotografijos mokyklos tradiciją. Jo įvairialypis fotografinis palikimas, aprėpia tiek Vilniaus ir Kauno gatvių kasdienio gyvenimo akimirkas, tiek poetišką, autoriaus sąmoningai virš realybės pakylėtą kaimo žmonių pavasario kasdienybę, fiksuojamą jų kiemuose bei laukuose.

 R. Rakausko architektūros bei gamtos fotografijos liudija apie autoriaus sugebėjimą pajusti ir vizualiai suvokti fotografuojamą objektą. Vaizduose juntamas jautrumas ir lyriškumas, kuriuo, net ir sulaukus kritikos, fotografas vadovavosi, galiausiai tapo jį išskiriančiu bruožu ne tik tuometiniame fotografijos lauke, bet ir Lietuvos fotografijos istorijoje. 

R. Rakauskas kone keturiasdešimt metų dirbo žurnale „Nemunas“, kuris sovietmečiu garsėjo kaip nepriklausomas, laisvą mintį skleidžiantis leidinys. Per ilgą laikotarpį sukurti R. Rakausko vaizdai plačiai, poetiškai ir giliai pasakoja apie fotografo akimis pamatytą Lietuvą.





Jankus__menine___nauja_II.jpgGediminas JANKUS (1951) Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį pilietiškai aktyvus ir kūrybiškai veržlus pasitiko sukurdamas libretą roko operai „Priesaika“, kuri skirta partizanų atminimui. 

Kaip ir būdinga šiam žanrui, dramaturgija glaudžiai siejasi su atliekamomis dainomis, taip pamažu plėtojant siužetą, artėjant sukrečiančios atomazgos link. 

,,Priesaika” šiuolaikiniam žmogui patrauklia ir suprantama forma skiepijamas patriotizmas, atskleidžiami partizaninio pasipriešinimo užkulisiai, aiškinami jo motyvai ir reikšmė.

Kita svarbi G. Jankaus darbų kryptis – literatūrinio ir teatrinio gyvenimo refleksija. Jo recenzijas pirmiausia publikuoja Kauno rašytojų buveinė www.kaunorasytojai.lt, o vėliau tekstai pasklinda per kitas interneto svetaines.

Už novelių rinkinį „Rytoj“ 2018 m. G. Jankus apdovanotas Kauno rašytojų Vieno lito premija už įtaigaus vaizduotės šėlsmo ir atpažįstamų realijų jungtis, o kaip pirmasis atkurtos Lietuvos šaulių sąjungos vadas pagerbtas Jotvingių kryžiaus riterių ordino kryžiumi.





Braziunas_K._II.jpgKęstutis BRAŽIŪNAS (1958) – režisierius, Lietuvos valstybinės konservatorijos auklėtinis, pastaraisiais metais paliko ryškų pėdsaką kuriant ne tik televizijos laidas, bet ir pilnametražius dokumentinius realybės  filmus. Tai ,,Širdžių gelbėtojas – Karaliaus Artūro soste“; ,,Atėjo … Sabas“, ,,Biržų sūnus – ,,Žalgirio“ tėvas“ ir kt. 

Du sekmadienius iš eilės, gruodžio 23-iąją ir 30-ąją, 17 val. ,,Lietuvos ryto“ televizija rodys KMKA premijos laureato K.Bražiūno režisuotą dvejų dalių premjerinį filmą ,,Jūreivio keliai … krepšinio uoste“.


 Kitų metų kovo mėnesį žiūrovai, gal net ir kino teatruose, sulauks režisieriaus naujo TV  pilnametražio filmo ,,Žaidimas pagal Auksinį Berniuką” (apie žinomą krepšininką ir trenerį Šarūną Jasikevičių).

Kauno meno kūrėjų asociacijos 2018-ųjų premija kauniečiui režisieriui Kęstučiui Bražiūnui bus įteikta už keturių dokumentinių filmų ciklą apie legendinį krepšininką Šarūną Marčiulionį, įtaigiai ir atvirai atskleidžiant įdomų, bet sudėtingą ir įvairiapusį buvusio kauniečio, dabar vilniečio gyvenimą, panaudojant kelių dešimčių jo bičiulių meno kūrėjų pasakojimus ir gausią archyvinę medžiagą.

Kauno meno kūrėjų asociacijos kasmetinė premija bus įteikta 2019-ųjų laikotarpiu tarp vasario 16-tosios ir kovo 11-tosios baltojoje miesto menininkų namų salėje.


Fotografės Mildos Kiaušaitės  viršutinėse nuotraukose:  grupė Kauno meno kūrėjų asociacijos valdybos narių ir KMKA pirmininkas rašytojas Petras Palilionis

Laureatų K.Bražiūno, G.Jankaus ir R.Rakausko nuotraukos iš jų asmeninių albumų

Panašūs straipsniai