Festivalį ,,Jūs – mūsų širdyse“ užbaigia „Ledo vaikai“

Aleksandras VITKUS, LŽS narys, LSMU profesorius

Punske._Didele.jpg

2018-ųjų gruodžio 18-ąją, (antradienį), 18 val. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, I a. salė) baigiamasis filmų, skirtų Lietuvos šimtmečiui, vakaras.

Žiūrovai pamatys TV Europa užsakymu Lietuvos, Latvijos, Estijos, Švedijos autorių sukurtą filmą ,,Ledo vaikai“. Pagrindinė filmo herojė – Lietuvos karininko dukra Irena Saulutė Špakauskienė, kuri paauglystėje kartu su kitais išgyveno sunkią tremtį Trofimovsko saloje. Tenai, 800 kilometrų už poliarinio rato, buvo nuplukdytos mergaitės…  Skaudi vaikų istorija atgyja latvių ir lietuvių moterų prisiminimuose.

Vienas iš keturis mėnesius trukusio festivalio ,,Jūs – mūsų širdyse” organizatorių – Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, prof. Aleksandras Vitkus. Jis mūsų svetainei parašė apie išvyką pas tautiečius Lenkijon.



Vietos lietuvių bendruomenė pakvietė festivalio kūrybinę grupę apsilankyti Punske ir parodyti keletą filmų apie partizaninį judėjimą bei tremtį. Įdomu tai, kad Kaune buvo rodomas Lenkijoje gyvenančių lietuvių režisierių Sigito Birgelio ir Jolantos Malinauskaitės – Vektorienės sukurtas filmas „Apysaka apie Rimvydą ir Žaibą“.

Punsko lietuvių kultūros namuose  buvo parodyti filmai „Laisvės kryžkelės. Apybraiža apie Adolfą Ramanauską-Vanagą“ (Autoriai Dalius Žygelis ir Ričardas Čekutis), „Lagerių moterys. Nijolė Sadūnaitė“ (Autoriai Vytautas Damaševičius, Juozas Matonis“, taip pat Lietuvos kariuomenės rezervo karių asociacijos kūrybinės grupės sukurti filmai „Vakarai“ ir „Kas tu esi, prof. Markuli?“  Šis renginys sudomino ir vietos žurnalistus, kuriems teko duoti interviu.

Seinų apskrityje yra 1400 gyventojų, iš kurių 75-80 proc. lietuviai. Punskas – Lenkijos lietuvių kultūros centras. Čia veikia vaikų darželis, pagrindinė mokykla ir gimnazija, licėjus, spaustuvė, leidykla. Nuo 1867 m. parapijos centras. Jis turi visas miesteliui reikalingas įstaigas: biblioteką su lietuviškomis ir lenkiškomis knygomis, vaistinę, banką, pašto skyrių, policijos punktą, degalinę, valsčiaus administraciją ir t.t.



Virselis II_1.jpg

Punskiečiai mus sutiko svetingai, nes tuo rūpinosi neeilinė miesto asmenybė – Sigitas Birgelis. Jis – gerai žinomas Lenkijos lietuvių poetas, visuomenės veikėjas, fotografas, yra Lietuvos rašytojų sąjungos narys.


Punske veikianti „Aušros“ leidykla spausdina lietuviškus vadovėlius ir žodynus, knygas ir albumus. Yra leidžiamas žurnalas „Aušra“, kuriame lietuvių bendruomenės gyvenimo aktualijos, taip pat du puslapiai skirti Lietuvos naujienoms.

Atsisveikinant lietuvių bendruomenės nariai pageidavo, kad vėl atvyktume su įdomiais festivalio filmais.

Viršutinėje nuotraukoje: 

(iš kairės) publikacijos autorius Aleksandras Vitkus, punskietis Sigitas Birgelis ir kaunietis operatorius Antanas Zinkevičius;


Apatinėje nuotraukoje: 

Aleksandro Vitkaus ir Antano Zinkevičiaus paruoštas festivaliui skirtas leidinys 


Panašūs straipsniai