Jubiliejinis kolegos Vladimiro Beresniovo akcentas – iliustruotas almanachas

Povilas Antanas KAUNAS, LŽS ir žurnalistikos senjorų klubo MES narys

VLABER_paskutinis._didelis.jpg






Vlaberis_70_II.jpgŠiandien, 2018-ųjų gruodžio 13-ąją, Lietuvos žurnalistų ir dailininkų sąjungų narys, LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos narys, žurnalistikos senjorų klubo MES pirmininkas Vladimiras Beresniovas (Vlaber) švenčia savo gyvenimo septyniasdešimtmetį.

Nuoširdžiai sveikiname darbštųjį grafiką, karikatūristą, knygų iliustratorių, fotografą, poetą! Ilgiausių metų, Ilgiausių, mielas bičiuli Vladimirai Beresniovai!

Įdomus ir prasmingas kaimyninėje Baltarusijoje, Mogiliovo srityje gimusio ir daugiau kaip penkiasdešimt metų Kaune gyvenančio talentingo kūrėjo, įvertinto Lietuvos ir užsienio šalių premijomis už originalius satyrinius piešinius, likimas. Nežinodamas nepasakysi, kad jubiliatas – ne lietuvis, nes taip gražiai ir taisyklingai kalba, rašo…

Vladimiro Beresniovo (Vlaber) kūrybą keliais štrichais atskleidžia Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Povilas Antanas Kaunas. 

Dailininkui karikatūristui, daugelio knygų apipavidalintojui ir iliustratoriui Vladimirui Beresniovui (Vlaber) septyniasdešimt metų! Gražiam jubiliejui mūsų kolega pradėjo ruoštis beveik prieš metus. Rasdamas minutėlę laisvesnio laiko, jis kėlė iš savo turtingo darbų archyvo įdomesnius, jau laiko patikrintus ir išliekamąją vertę turinčius darbus, dėjo juos į atskirus segtuvus. 




Vlaber_70_1_II.jpgNeužmiršo ir satyros deimančiukų „Vlaberizmų“, „Trupinių“, kitų eiliuotų literatūrinių rinkinėlių, poezijos posmų. Dailininkas norėjo savo talento gerbėjus gražaus jubiliejaus proga pradžiuginti brandžiausių darbų rinktine. Bet… tas negailestingas ir labai apgaulingas laiko bėgsmas! Pradžioje jis gurgėjo tarsi mažu upeliuku nuteikdamas, kad iki artėjančios šventės – net visi metai. 
Taigi, marios laiko. 

Tačiau paskutiniai mėnesiai jau virto sraunia upe, net išsiliejančia iš savo krantų. Ir pagaliau – tarsi Niagaros kriokliu, laidojančiu gražiausias viltis bei siekius! O čia dar įvairių parodų ruošimas, iš įvairių pasaulio šalių atsiųsti kvietimai dalyvauti jų ruošiamose karikatūrų parodose. Ir pagaliau laikraščio “Ūkininko patarėjo” primygtinas kvietimas dirbti šio laikraščio etatiniu dailininku. Todėl ryžosi (nors ir laikinai) atsisakyti savo sumanymo, o jau atrinktus darbus vėl suguldė į lentynas.

Atrodė, reikia susitaikyti su mintimis, kad mūsų Vlaberis visus nuvils jubiliejaus proga neparuošęs savo darbų rinktinės, bet čia (kaip kartais pasitaiko) netikėtas pasiūlymas būti šiemet išleidžiamo Kauno literatūrinio almanacho rusų kalba dailininku ir iliustratoriumi!




Vlaber_70_4__II.jpg

Lietuvos žurnalistų sąjungos XVII suvažiavimo išvakarėse pamatėme G. Deržavino rusų literatūros klubo leidžiamą šeštąjį „Kaunaskij literaturnyj almanach 2018“ (Kauno literatūrinis almanachas 2018} numerį. Almanacho sudarytojas – šio klubo pirmininkas ir, malonu, kad mūsų, kauniečių, žurnalistikos senjorų klubo MES ir LŽS narys Galimas Sitdykovas. 

Solidžios apimties (net 207 puslapių) leidinyje talpinama 45 autorių, tarp kurių ir lietuvių poetų, rašytojų (P. Dumšienės, D. Poškienės, G. Labanausko, V. Vaitkevičiaus) kūryba. Literatūrinis almanachas skoningai apipavidalintas ir gausiai iliustruotas Vladimiro Beresniovo (Vlaber) piešiniais!

Vladimiro piešinių almanache – per trisdešimt. Ir kiekvienas – skirtingas, įdomus, nešantis nemažą minties krūvį. Vienus jau esi matęs parodose, kituose spaudos leidiniuose, kiti, galbūt, dailininko buvo mažiau eksponuojami viešumoje, tačiau irgi labai įdomūs, verčiantys ne tik mąstyti, bet ir ieškoti. Rasti naujų sąsajų su dabartimi, mūsų kasdienybe.


Vlaber_70_3_II.jpg

Nemažai spausdinamų darbų jau yra pabuvoję daugelio pasaulio šalių karikatūristų parodose ir labai gerai įvertinti. Pelnę ne vieną prestižinį apdovanojimą ir talpinami reprezentaciniuose kataloguose.

Nuolat domintis Vladimiro Beresniovo darbais, juos nesunku sąlygiškai grupuoti į atskiras, daugiau ar mažiau aktualias temas. Bet svarbiausią vietą čia užima politiniai motyvai (Lietuva, jos gimimas ir Vyties pergalingas šuolis į pasaulio šalių erdvę, po žirgo kanopomis paliekant suaižytą vergovės skydą. Iš mūsų trispalvės į dangų išskrendantys taikos balandžiai. Iš Lietuvos širdies iškilęs Kauno karilionas su plevėsuojančia trispalve ir virš Lietuvos patekėjusia iš Europos sąjungos žvaigždučių gimusia saule). 

Ir čia pat – negailestingas štrichas naujai gimusiai biurokratijai (besaikis godumas pinigams, Lietuvą pavertęs išpampusia bobutės pinigine, iš kurios bet kas ir kiek nori gali pasiglemžti finansų. Iš viršaus galinga ranka tampanti už virvučių pririštas šalies savivaldybes. Ant svarstyklių padėtas smegenis nesunkiai atsveria jėgos kumštis. Toks pat galingas prievartos kumštis negailestingai slegia ir visą Lietuvą). Skaudi emigracijos tema (Tarsi iš gausybės rago net po visą pasaulį pažirę liūdni lietuvaičių veidai). Homo sapiens evoliucija ir jo likimas, politikų iš tribūnų sekamos veidmainiškos pasakos.





VLABER_70_._Vaivor._II.jpg

Nemažai darbų skirti gamtos išsaugojimo temai ir… meilei. Neskubant versti almanacho lapus iki paskutinio puslapio, ir vėl norisi pradėti nuo … pradžios. Labai gerai, kad leidinyje net keliuose puslapiuose pristatomas ir pats iliustracijų autorius, talpinama jo nuotrauka. Beveik puslapis skiriamas vlaberistiniams sąmojams.

Daugelis Vlaberio piešinių spalvingi, todėl labiau patrauklūs, stiprinantys žiūrovo emocinį įspūdį. Leidinyje, deja, jie pateikiami tik viena (juoda) spalva. Kaip ir tekstas. Bet čia jau ne almanacho leidėjų kaltė.

Sveikiname Vladimirą su gražiu gyvenimo jubiliejumi, dėkojame už tokią puikią reprezentaciją šiame almanache.

 Tikimės, kad į lentynas vėl sugulę ir kiti jubiliato darbai (o jų – daug), tikrai ten ilgai neužsigulės ir, nelaukiant specialių progų, mus pasieks jau gražiu, solidžiu spalvotu leidiniu.






Vlaber_70_1_didele.jpg

Panašūs straipsniai