LŽS suvažiavimą primena ne tik nuotraukos…

Vidas MAČIULIS, LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas

7_suv._1_didele.jpeg



Kai gruodis Vilnių nuklojo pirmuoju sniegu, o Kaune jo dar nė kruopelytės nebuvo, atmintin iškilo lapkričio 24-osios kelionė užsakytu autobusu sostinėn. Netikėtai tuomet visos gatvės tapo slidžios, kaip ir greitkelis. Ilgokai tada užtruko kauniečių kelionė į Vilniaus Rotušę, kur vyko Lietuvos žurnalistų sąjungos XVII suvažiavimas. 




17_suv._2_II.jpegJeigu kelkraščiuose ar griovyje tą dieną buvo atsidūręs ne vienas automobilis, tai LŽS suvažiavimas vyko sklandžiai, nors ir ilgai, bet tiksliai pagal patvirtintą darbotvarkę. 

Kiekvienas delegatas, žinoma, apie forumą turi savo nuomonę ir skirtingą vertinimą. Šiame interneto amžiuje neišėję iš namų galime surasti atsakymą į daugybę klausimų. Tiesa, apie žurnalistiką, o juo labiau apie profesinę kūrybinę sąjungą, ne tiek jau daug yra publikacijų. Gal dėl to, kad apie save rašyti – neįdomu?



Mūsų keli delegatai, dėl vienų ar kitų priežasčių taip ir nenuvykę sostinėn, po suvažiavimo klausė, ką nutarėte? O aš į klausimą – klausimu, o ką Jūs siūlėte, kuo esate nepatenkinti, kas jus neramina?. Tyla. Žurnalistai, gindami kitus, save visada pamiršta. Nesirūpina šiandieniu atlygiu, negalvoja, kas jų lauks senatvėje, jeigu SODRAI darbdaviai už juos tik ,,grašius“ perveda. Visi, kažkodėl tyli, laukia…




17_suv._3_II.jpegKeli kolegos klausė, kodėl aš šį kartą nekalbėjau iš LŽS suvažiavimo tribūnos, ką aš darydavau nuo 1988-ųjų. Negalvoju, kad būtina ataskaita, ką Kauno apskrities skyrius nuveikė per tuos ketverius metus. 

Mūsų žurnalistinė svetainė rašo apie visus skyriaus darbus, šventes, džiaugsmus ir netektis, LŽS narių ir žiniasklaidos kasdienybę. Po metų įvyks mūsų skyriaus ataskaitinis ir rinkiminis susirinkimas, tuomet ir viską apibendrinsime. 


(Nuotraukoje: suvažiavimo vedėjai Audronė Nugaraitė ir Viktoras Trofimišinas)


Ta proga būtina visiems priminti, kad skyriai ar klubai nepriima į LŽS narius, kaip ir nešalina. Viskas vyksta centralizuotai. Kaip ir visas nario mokestis keliauja į Vilnių. Gaila, bet faktas: dėl nesumokėto metinio mokesčio trumpėja mūsų svetainėje skelbiamų kauniečių narių sąrašas. Pradėjus 2019-uosius visi, kurie bus neatsiskaitę, neteks LŽS nario ar nario korespondento statuso ir turės grąžinti Lietuvos žurnalistų sąjungai išduotą pažymėjimą. Visi, kurie nori būti profesinėje 
kūrybinėje sąjungoje, jau pirmajame ketvirtyje turi sumokėti nario mokestį už 2019-uosius. 




17_suv._4_II.jpegLŽS – svarbu ne kiekybė, o kokybė. Valdyba ir Taryba atsako už profesinės sąjungos, nepriklausomai, kiek joje yra narių, veiklą. O viską, paprastai, sprendžia vienas ,,vėliavnešys“ – LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius. 

Pirmininkas dėl žurnalistų sąjungos ir apskritai dėl žiniasklaidos, nebijo net dėl valdininkų nesąmoningų sprendimų kreiptis į teismą. Gal dėl to, bene, pirmąkart kai šiame LŽS suvažiavime nedalyvavo Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės atstovai. Tiesa, jų vadovai atsiuntė formalius sveikinimus. Bet tik tiek… 

Gal ir gerai, kad žurnalistams nereikėjo prieš oficialius svečius, kai jie nieko gero žiniasklaidai nelinki, bet visada yra ja nepatenkinti, šypsotis. Užtat pirmą kartą Lietuvos žurnalistų sąjungos suvažiavime dalyvavo Europos žurnalistų federacijos atstovas – generalinis sekretorius Ricardo Gutierrez (jo kalbos mintis pateiksime kitą kartą). 




17_suv._Svecias_1__II.jpegSuvažiavimo dalyvius nuoširdžiai pasveikino Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė, Žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė, Lietuvos žurnalistų draugijos pirmininkė Gražina Viktorija Petrošienė ir kiti. 

Po suvažiavimui skirtų sveikinimų ir linkėjimų buvo surengtos dvi teminės sesijos ,,Žurnalisto vaidmuo ir perspektyvos Lietuvos žiniasklaidos rinkoje“ ir ,,Nauji iššūkiai žurnalisto profesijai ir žurnalistų organizacijoms“, kurioje savo mintimis pasidalijo ir laikraščių vadovai. Viena iš jų – šakietė LŽS narė Giedrimė Didžiapetrienė, kurios pasakytas aktualias mintis pateiksime ir mūsų svetainėje, kaip ir LŽS ir NŽKA nario Povilo Sigito Krivicko pastabas apie mūsų ,,nemeilę“ lietuvių kalbai. Ir,žinoma, apie forografus, kurie nudžiugino suvažiavimo Vilniaus rotušėje dalyvius.

P.S. Pakruojietis ,,Auksinės varpos“ redakcijos žurnalistas Algis Padora LŽS suvažiavime ne tik fotografavo, bet ir filmavo. Susiraskite feisbuke Nijolės Padorienė paskyrą ir daug ką pamatysite. Net ir save…

Nuotraukose:
(viršuje) Kauniečiai suvažiavimo delegatai Vilniaus rotušės prieigose
(apatinėje) Suvažiavimas baigėsi. Visi išsiskirstė, kad po ketverių metų vėl susitiktų
LŽS nario, suvažiavimo delegato Ramūno GUIGOS nuotr.


17_suv._Iseina._didele.jpeg



Panašūs straipsniai