Amžinajį Atilsį. LŽS narys Petras ŽEMKAUSKAS (1928 10 06 – 2018 11 14)

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Zemkauskas_P_2__didele.jpg





Laidotuvės

Zemkauskas_P._2_Knygos.jpgMeilė jau išmylėta

Taip, kad mirtis nurimus,
Juokusis iš poeto
Tyli pušis pasvirus.

Ten, dar žemiau nei pušys,
Smėlis užklojo vaizdą.
Visos lietuvių rūšys
Spiečiasi aplink žaizdą.

Aidas Marčėnas





2018-ųjų lapkričio keturioliktąją. Eidamas devyniasdešimt pirmuosius metus staiga mirė poetas ir prozininkas, Lietuvos žurnalistų sąjungos ir žurnalistikos senjorų klubo MES narys PETRAS ŽEMKAUSKAS.

Lygiai prieš mėnesį kūrybingas bičiulis kartu su visais Kauno žurnalistų namuose  pažymėjo savo jubiliejų, kalbėjo apie būsimą satyros ir humoro knygą, o prieš savaitę pats pasisiūlė lapkričio 24-ąją važiuoti į Vilnių, į LŽS XVII suvažiavimą. Tiesa, pirmadienį senjorų klubo MES pirmininkui V.Beresniovui jis pasiskundė, kad pradėjo prastai jaustis, todėl paprašė išbraukti iš suvažiavimo delegatų. Vilniaus Rotušėje Petro jau nebus, bet jį, kaip ir kitus mus palikusius LŽS narius, delegatai pagerbs tylos minute.




Zemkauskas_P._Knygos_II.jpgLygiai prieš 90 metų Petras atėjo į šį pasaulį Raseiniuose. Vilniaus pedagoginiame institute baigęs lituanistikos mokslus, dirbo pedagogu ir daug rašė. Ir šiandien žurnalistas išlikęs toks pat žvalus, kūrybingas, – toks, kai dirbo „Valstiečių laikraščio“, „Tarybinio mokytojo“, „Kauno tiesos“, Kauno rajono laikraščių redakcijose. Iki pat mirties šis Lietuvos žurnalistų sąjungos narys buvo vienas produktyviausių kauniečių kūrėjų.

Neįtikėtina. Prozininkas, poetas, talentingas satyrikas yra net penkiasdešimties (20 vaikiškų) knygų autorius. Savo devyniasdešimtmečio ,,garbei” Petras Žemkauskas parengė penkiasdešimt pirmąją humoro ir satyros knygą ,,Viskas atbulai”.

Liūdna, bet paskutinės savo parašytos knygos nesuspėjo išleisti.  Ir dar dešimt jų – kol kas ,,ilsisi” kompiuteryje. Visas knygas senelis Petras Žemkauskas išleisti įpareigojo savo vaikaitę Mildą Jakutavičiūtę, Vytauto Didžiojo universiteto doktorantę.

Jubiliatas turi dvi dukras Jūratę ir Rūtą, sulaukė penkių vaikaičių ir aštuonių provaikaičių. Gal kuris nors iš jų irgi taps žurnalistu, rašytoju.

Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdybos ir žurnalistikos senjorų klubo MES nariai iš visos širdies užjaučia velionio gimines ir artimuosius, taip pat kūrybingojo poeto ir prozininko Petro Žemkausko knygų skaitytojus. 

Kolega Išėjo, bet jo Kūryba liko amžiams. Gal dar ne viena jo parašyta knyga pasirodys ir po žurnalisto mirties…

Karstas su velionio palaikais pašarvotas laidojimų namų ,,Sielų upė” (Miliokonių g. 7B)  salėje.

Laidotuvės penktadienį Romainių kapinėse. 8 val. Šventos mišios aukojamos Kauno Šventosios Dvasios (Šilainių) parapijos bažnyčioje (Milikonių g.18).  

Karstas išnešamas 15 val.


Nuotraukose: a.a. LŽS narys Petras Žemkauskas  savo devynisdešimtojo gimtadienio popietę ; Poeto ir prozininko parašytos knygos

Vlado Dekšnio nuotr.


Zemkauskas_P._didele.jpg

Panašūs straipsniai